Kezdődik a vénasszonyok nyara. Kellemes, de már bágyadt napsugarak simogatják az ember bőrét, kirándulásra ösztönzően. Persze az iskola is elkezdődött, a gyerekeknek is jönnek a szürke hétköznapok. Mi is eshetne ilyenkor jobban, mint egy egyszerű, gyors és könnyű leves, amit hidegen és melegen is el lehet fogyasztani esténként. Dobjuk hát fel családunk hangulatát egy finomsággal, amit mindenki szeretni fog. Ez is egyfajta krémleves, de mellőzi a nehéz, tejszínes alapot, ellenben friss, gyümölcsös és könnyű.
Tejes őszibarack leves
Hozzávalók:
50 dkg + 4 db érett őszibarack
6 dl tej
1 tojássárgája
fél citrom leve
2-3 evőkanál cukor
1 kis darab fahéj (vagy őrölt fahéj)
néhány szegfűszeg
csipetnyi só
Elkészítése:
Most is egyszerű dolgunk lesz. Az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Beletesszük egy fazékba, majd hozzádobjuk a fahéjat és a szegfűszeget is. Én mindig teszek bele kevés long peppert (bengáli bors), de pár szem rózsaborssal is nagyot dobhatunk rajta. Ha egyik sincs otthon nem gond, a fentiek nélkül is nagyon finom levesünk lesz!
Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi (kb. 4 dl), megszórjuk a cukor felével, meglocsoljuk a citromlével és a csipetnyi sóval. Nem lesz sós, de sokkal intenzívebb íze lesz, plusz így ki tudjuk egyenlíteni az ízeket is.
Felforraljuk, majd 3-4 percig főzzük. Közben a tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, a tejjel felengedjük, majd így is átkeverjük.
Az őszibarackhoz keverve éppen csak felforraljuk. Le is húzhatjuk a tűzről.
Most kiszedhetjük (ha akarjuk) a fahéjat és a szegfűszeget. Én mindig benne hagyom, minek trutyázzam össze a kezem? Akár így is hagyhatjuk, de kicsit össze is törhetjük a barackokat. Én mindig picit megmártom benne a botmixert, kicsit pépesebbé, krémesebbé téve a levest, de sosem turmixolom agyon.
Ha melegen ennénk már tálalhatjuk is, ha hidegen akkor várjuk meg, míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd dugjuk be pár órára a hűtőbe. Felnőtt variáció: amikor a leves kihűlt locsoljunk bele 1 dl jó minőségű tojáslikőrt, majd keverjük át. MINDENBŐL MINDIG jó minőségűt vegyünk -ami nem azzal egyenlő, hogy márkás!!!!- mert szar alapanyagból sosem lesz normális kajánk!
Tálalásnál fejenként egy-egy őszibarackot szeleteljünk a tányérokba, nagyon fel fogja dobni.
Jó étvágyat!