Itt a hétvége! Hatalmas alvások, kirándulások (persze tudom: több helyen esős az idő, de hiszen az csak víz, ne legyünk lusták!!!) barátok és egyéb programok (nálunk ma pl. tócsifesztivál somlói borokkal, Kiscsillaggal) a nagy evések mellett, persze. Ha már hétvége és reggel, akkor kényeztető reggeli is gazdagon, ahogy megérdemeljük, hiszen mi mással kezdődhetne jobban egy hétvégi reggel?
Most mutatok egy olyan finomságot, ami mindenkit elcsábít, nem szokványos, forró, finom és laktató is egyben.
Sült muffin-rétes chorizós tojással
Hozzávalók (SZEMÉLYENKÉNT!!!):
1/2 réteslap
1-2 szelet Chorizo (vagy más normális aromás szalámi, de lehet sima füstölt bacon vagy szalonna is)
1 tojás
kevés metéltre vágott újhagyma zöldje
Vaj
Parmezán
Só
Bors
Elkészítése:
10 perc alatt összerakható és további 10 perc alatt elkészíthető ez a meleg reggeli.
Első lépésként kapcsoljuk be a sütőt 190 fokra. Míg a sütő melegszik fogjunk egy réteslapot, majd kenjük át olvasztott vajjal. Nem kell sok hozzá, a lényeg, hogy sütés közben megmaradjon a lap állaga. A lapot hajtsuk félbe (ekkor egy szép téglalap-alakú tésztát fogunk kapni), majd a téglalap közepén vágjuk ketté a lapot. Így lesz egy gyönyörű négyzetünk. No de ennyit a matekról.... :) A muffin formákat kenjük ki olvasztott vajjal (eszet segítségével), majd egyesével tegyük bele a formázott réteslapokat, és igazítsuk a muffin-forma széléhez. 6 muffinhoz 3 db réteslapra lesz szükségünk.
Már most is jól néz ki, de itt ne hagyjuk abba! Tegyünk mindegyik forma aljára 1-2 chorizo szeletet (de -ahogy a hozzávalóknál is írtam- mehet helyette a tésztán körbefuttatva normális füstölt bacon, vagy szórhatunk az aljára kockázott füstölt szalonnát is kevés cheddar, pecorino vagy egyéb aromásabb sajt kíséretében, de mascarponébe keverve is nagyon finom töltelék lehet),
szórjuk meg mindegyiket az újhagyma zöldjével,
majd üssük rá tojásokat. Hangsúlyozom: a recept mennyisége személyenként szól!
A sütő már felfűtött, így dugjuk is be kb. 10 percre alulról a második rácsra, de maximum a középsőre, különben meg fog égni a tészta teteje. 10 perc alatt gyönyörű, ropogós-piros lesz a tészta felül, omlósan lágy alul. A tojás pedig lágy tojássá változik: mikor belevágunk gyönyörűen fog csorogni belőle a sárgája. Addig készíthetünk egy normális teát a reggelihez.
El is készültünk. Kb. 5 perc pihentetés (azaz hűtés) után a tésztánál óvatosan fogva kivehetőek a finomságok. Reszeljünk rá kevés parmezánt, majd friss házi paradicsommal kínáljuk. Ehhez az ételhez én kizárólag Lapsang souchong (fenyőfüstös-sonkás illatú) teát iszok, aki még nem kóstolta mindenképpen tegye meg: észbontóan tökéletes végeredményt fog kapni!
Jó étvágyat és nagyszerű hétvégét kívánok mindenkinek!
Ha pedig további finom és új reggeli ötletekre vágytok olvassátok el a többi kapcsolódó írást is, amiket ITT és ITT olvashattok.
Ne feledjétek: az isztambuli sztori mindjárt folytatódik! ;)