A csirkeszárnyat a legtöbb ember szereti, én is. Olcsó, omlós és grillezve (is) nagyon finom. Nekem személyes kedvencem, mert a csirkéből ez a kedvenc "alkatrészem". Most egy olyan variációt mutatok be, ami eléggé egzotikusnak hat, mégis nagyon jó lesz a végeredmény. Eddig mindenki imádta (még apósom is, igaz ő megkérdezte miért is égettem oda, hogy ilyen sötét színű lett, pedig ez csak a szójaszósz színétől van). Most hétvégén egy finom grillezésnél el is készíthető, még nincs késő beszerezni a hozzávalókat!
Ázsiai grillezett csirkeszárny
Hozzávalók:
12 db csirkeszárny
4 gerezd fokhagyma
1 cm friss gyömbér (LIDL, ALDI, Tesco mindenhol kapható)
2 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál világos szójaszósz (csak hogy variáljunk picit :)
2 evőkanál tamarindusz püré (ezt netről lehet rendelni, javaslom a Japan Centert, mert az itthoni ázsiai boltok drágák)
4 evőkanál fehérborecet (vagy ázsiai rizsecet is jó!)
2 evőkanál cukor
4 evőkanál szezámolaj (de jó helyette a mogyoróolaj is)
1 kávéskanál őrölt chili (egy frászt: jó sok chili :)
só
bors
Elkészítése:
Vágjuk minél apróbbra a (megtisztított) gyömbért és fokhagymát, majd tegyük egy tálba.
Adjuk hozzá a szójaszószokat, a tamarinduszt, a fehérborecetet, a chilit és a cukrot. Keverjük át, majd öntsük bele az olajat. Sózzuk, borsozzuk. Ebbe a pácba helyezzük bele a csirkeszárnyakat (én kizárólag két-ízületest használok, a harmadikat mindig levágom leveshez).
Újabb átkeverés után tegyük hűtőbe, majd felejtsük ott 2-4 órát. A hűtött idő felénél forgassuk át a szárnyakat a pácban egyszer.
Közben tudunk egy jó fröccsözni! Amíg poharazunk, addig is izzítsunk egy gyönyörű faszenes parazsat egy megfelelő grilleszközben. Amikor a faszén felizzott rendesen (azaz már fehéredik) alakítsunk ki egy indirekt grillhelyet rajta (érdekődés esetén szívesen leírom mi is az az indirekt grillezés, hiszen az itthoni emberek nagyobbik többsége simán csak rápakol mindent a tűzforró grillre...), ha ez nem megy akkor grilltálcákat helyezzünk a rácsra, amibe bátran pakoljuk bele a csirkeszárnakat.
Nem kell sok idő az egészhez, összesen 20-25 perc alatt mindkét oldaluk ropogósra fog sülni, így már csak a tálalás marad hátra.
Finom savanyúságokkal, puha fehér kenyérrel, de az előző posztban leírt avokádó salsával is nagyszerű eredményt fogunk kapni. Na és a Kadarka az étel mellé.......
Jó étvágyat!