Egyszerű avokádó salsa
2014. június 23. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű avokádó salsa

Nyár van, nyár - ahogy dúdolni szoktuk (szokszor meló közben is, ugye). Ilyenkor lelépünk a téli, töltött káposztás ösvényről és valami egyszerűbbet, könnyebbet szeretnénk magunkhoz venni (természetesen a vasárnapi (csirke) húsleves-rántott hús vagy csirkepörkölt mellett/helyett/után, hiszen ez a szentháromság a hazai gasztronómia alapja). Elárulom: idén már én is ettem egyszer rántott húst, ördögi volt... :)

Avokádó salsa. Már a neve is dallamos-mesés. Nagyon egzotikusnak tűnhet pedig nem az! Egyszerű, friss, ropogós és könnyed. Kell ennél több a nyári melegben? Lehet ez önállóan egy könnyű ebéd vagy vacsora, de grillezett húsok mellé köretként is kiváló.

a01.JPG

Avokádó salsa

Hozzávalók:
2 érett, de még nem túl puha avokádó (azaz még lehet zöld a külseje, de már puha a tapintása)
2 citrom
1 szép napérlelte paradicsom (már lehet kapni igazi zamatos paradicsomokat - bár én az erkélyemről szedem :)
1 közepes fej lilahagyma (cecei - mi más?)
1 szép piros chili (ha nincs akkor NE az erős pistát erőltessük, hanem nézzünk szét porított chiliért a boltokban)
1 kisebb csokor újhagyma
2 evőkanál olivaolaj
méz
só 

Elkészítése:
Egyszerű dolgunk lesz, semmi para! Az avokádókat kisebb kockákra vágjuk (miután hosszában félbevágtuk és a magját kiszedtük, majd kikanalaztuk a héjából), majd egy tálba dolbáljuk a metélt darabokat.
a02.JPG
Az egyik citrom levével azon nyomban meglocsoljuk, hogy ne barnulhassanak meg. Átforgatjuk, majd hozzáadjuk az aprított paradicsomot, a lilahagymát és a chilit. A képen látható, hogy én is porított chilit (TRS) használtam).

a03.JPG

Mehet az egészre az olivaolaj és a karikázott újhagyma,

a04.JPG 
és most jöhet egy alapos átkeverés. Sózzuk, majd ízlés szerint csurgassunk rá mézet. Újra keverjük át és mehet is 1 órára a hűtőbe. Addig bontsunk egy hűtött üde rozét és ellenőrizzük le, hogy valóban illik majd az ételhez. Pihenés (és újabb átkavarás) után újra kóstoljuk az avókádó salsát, ha kell mézzel és/vagy sóval utánfűzerezzük, és már tálalhatjuk is. 
a05.JPG

Tegyünk az adagok mellé a másik citromból vágott gerezdeket, díszítsük, és ne felejtsünk el egy üdítően hideg rozét kínálni hozzá (ha maradt még belőle.....:) !

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr646403813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

objekt678 2014.06.24. 19:37:59

Ezt (is) szivesen megennem a vandeglodben.
Igerted a gyomberes bodzaszorpot is. Bar a szezon mar lement, de igen erdekes., magam is keszitem, de maskeppen.
A jelenlegi billentyuzeten nem tudok ekezetet irni. Bocs.
A kajak egyre jobbak

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.24. 23:08:03

De jól néz ki. Miért nem tudok én ilyen jól fényképezni?
süti beállítások módosítása