A legtöbb ember hétvégén lustálkodik; én is. Aztán mit is eszik reggelire? Parizeres kenyeret, más felvágottat vagy esetleg egy rántottát vagy olcsó virslit. Megéri? Egy túróst!
Hétvégén készüljünk gáblira! Gáblira? Igen. Mert mit is jelent a gábli? Finom, friss és meleg villásreggelit jó késő délelőtt, úgy 11 körül. Lehet simán egy "egytálételt" jelentő fogás, de lehet egy levessel együtt elköltött finom étel jóféle jéghideg sörrel, esetleg más forró falattal tálalva. Nem, most nem a húslevesben főtt marha-velőscsontból kivert velő pirítósra kenéséről lesz szó, hanem a klasszikus velős pirítósról. Nnnna, jöhet?
Velős-vajas pirítós gombával és morzsás sajttal sütve
Hozzávalók:
8 szelet friss kenyér (én petrezselymes-fokhagymás házi kenyeret készítettem) alap recept ITT.
(Persze nem kell a kenyeret pirított hagymával készíteni, a petrezselymet és a fokhagymát pedig adagoljuk ízlés szerint)
40 dkg sertésvelő (a borjú még jobb, de itthon ezt SEM lehet kapni sehol)
10 dkg (normális) trappista sajt
10 dkg friss gomba (a legjobb az erdei, de sok helyen nem kapni) mehet a hagyományos BARNA csiperke
1 csodás tanyasi tojás (L-XL-es méretben, gyönyörű sárgán)
1 dl gazdag tejföl (20 %-os) ha nincs akkor 30%-os tejszín
2 evőkanál vaj (VAJ, mondom, NEM margarin...)
3-5 dkg zsemlemorzsa
Bors
Só
Elkészítése:
A velőt főzzük meg sós vízben (kb. 5 perc), eddig egyszerű ugye? Így persze bazi ronda, de ha leszűrjük...
És szűrjük le -ahogy írtam is-. Amíg hűl a kenyeret szeleteljük fel, majd pirítsuk meg. Nem kell agyon pirítani, csak szikkadjon ki és kapjon egy kis színt. A pirulás után kenjük meg őket a szobahőmérsékletű vajjal. A képen látszik, hogy a kenyeret én biza rendesen túlsütöttem (türelmetlen voltam és azon a hőfokon hagytam a pirítót, amin a sima kenyeret szoktam készíteni....)
A kifőtt velőt vékonyra szeleteljük, majd tegyük a vajas kenyerekre aztán alaposan sózzuk meg. Nyami. Igen, így, szeletenként és nem pépesítve tegyük rá. Hajrá rusztikus dolgok: toljuk a velőt a vajazott pirítósokra, kicsit villával törjük meg és ennyi.
Ez nem olyan amit a gyorskifőzdékben árulnak, ez IGAZI -békebeli- velős pirítós jó sok velővel (talán még maga Szindbád is szívesen fogyasztotta), egyenest a békeidőkből. Nem, nem kell a velőt külön pirítani, pláne mindenféle katymasszal összerakni. Rakjuk csak simán a vajas pirítósokra és tegyük rá a szeletelt gombát is.
Sózzuk, borsozzuk, majd kenjük át mindegyiket a tojásos tejföllel (amiket persze előtte jól összekevertünk). Szórjuk meg a morzsával majd a sajttal és toljuk forró (220 C) sütőbe. 10-15 perc után vegyük ki és jó csípős chilivel vagy hegyes-erős paprikával (de mindenképpen valami finom savanyúsággal) tálaljuk. Jót tesz neki pici mustár is (normális mustárra gondoltam, nem az agyon reklámozott pár hazaira...). Kizárólag jéghideg sörrel tegyük az asztalra. Azonnal el fog fogyni egy kényelmes -és jóízű- késő délelőtti beszélgetés közepette.
Jó étvágyat!
Ja! Mielőtt bárki óbégatna hogy milyen kurva drága ez így, íme a vásárlások összege:
8 szelet házi kenyér: 100 Ft (nekem sincs kenyérsütőm, mégis mindig magunknak készítem a kenyeret...)
40 dkg sertésvelő (Coop-nál 999 Ft/kg áron volt akciós....) 400 Ft
10 dkg trappista sajt: 200 Ft (de van eredeti Holland gouda is a Spar-nál 1890 Ft/kg-ért, vörös Cheddar pedig 1990 Ft/kg-ért)
10 dkg barna csiperke 80 Ft (én magam gyűjtöm a gombát, azaz nekem ingyen volt....)
1 nagy és szabadtartású tanyasi tojás: 38 Ft
1 dl gazdag tejföl: 80 Ft
2 evőkanál vaj (pl. ALDI márkázott vaj 1750 Ft/kg) 100 Ft
3-5 dkg zsemlemorzsa: 30 Ft (csináljuk már magunknak, ha lusták vagyunk akkor ennyibe kerül)
Ergo egy négyszemélyes -meleg- reggeli fejenként 200-250 Ft-ból kijön. Mennyi is az? Emberenként kettő stangli és 10 dkg "olcsó" parizer ára????
Nnnna, erről próbálok beszélni....
Legközelebb már tényleg a londoni piacokról fogok írni. Rengeteg van ott is ami jó, de én a személyes kedvenceimről szeretnék beszámolni.
Kezdjük talán a Borough market bemutatásával?
Vagy csapjunk a lecsóba a Portobelloval?
Rátok bízom a döntést, de a két személyes kedvencem csak utánuk fog következni....