Ahogy látom csöpög a net a medvehagymától, de nem csodálkozom: szezonja van, és az utóbbi években egyre többen fogyasztják, ami nagyon jó dolog. Most kell szedni és enni, mielőtt még kivirágzana. Sokan és sokféleképpen készítik, de csak ámulok a sok recepten: főzik-sütik mindenbe, jó magas hőmérsékleten és -természetesen- jó sokáig. Pedig a medvehagyma felhasználásának (és értékének) pont az a lényege hogy nyersen vagy minimális hőkezeléssel együk, különben elvész minden, ami az élettani hatásait illeti.
Most, hogy ilyen jó idő lett jöhetnek a könnyedebb, gyorsabb vacsorák, amik egészségesek, finomak, és nem kerülnek többe, mint egy rántott csirkemell, persze sok-sok medvehagymával.
Medvehagymás kagylók tejszínes ciderrel és magos mustárral
Hozzávalók:
1 kg héjas feketekagyló (jelenleg a Sparban csirkemell-filé áron kapható)
2 dl cukor nélküli habtejszín (minimum 30-35%-os legyen)
3 dl cider (sajnos itthon számomra csak pár cider van, ami fogyasztható: Bulmers, Blackthorn és K, hát a többi az nagyon nem az, bezzeg Londonban mekkora a választék e normális itókából....)
1 adag (kb. 5 dkg) friss medvehagyma
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 evőkanál finom magos mustár (én skót magos mustárt használtam)
1 evőkanál olaj
Só
Bors
Elkészítése:
A kagylókat alaposan mossuk meg és a szakállukat tépjük ki. Ha fagyasztott kagylót vettünk akkor ezzel nincs is dolgunk. Egy fazékba tegyünk minimális zsiradékot, majd amikor felhevült szórjuk bele az aprított vöröshagymát, fokhagymát és újhagymát.
Mikor pirulni kezdenek öntsük hozzá a kagylókat, majd locsoljuk meg a ciderrel.
Fedjük le és pároljuk addig míg a kagylók kinyílnak, ahogy kell. Pár perc lesz csak az egész.
Most öntsük a kagylókra a tejszínt,
és kanalazzuk hozzá a mustárt.
NE keverjük, csak rázzuk körbe a lábost. Sózzuk, borsozzuk, majd egyetlen percig rotyogtassuk még; el is készültünk. Szedjük adagonként tányérba és szórjuk rá az aprított friss -és nyers- medvehagymát. Finom savanykás ciderrel vagy száraz rozéval kínáljuk, de adhatunk mellé kevés citromot is pár szelet pirítós kíséretében.
Mennyei ízkavalkád, egyszerű, de nem drágább, mint egy rántott csirkemell és mégis különleges, egészséges.
Persze már most látom magam előtt a kommenteket: köcsög burzsuj gyerek vagizik a kagylókkal. Hát majdnem. Ugyanis jó ideje munka nélkül vagyok így nem a vagizás a célom, hanem az egészséges, változatos és tápláló étel, ami nekem nem a csontreszelékes baromfi párizsit jelenti, de nem is a panírozott pulykapárnácskákat, ahogy a márkás üdítőket, chipseket sem, azokat fogyasszák azok, akik azt hiszik: "ennyi nekem is jár, mert nem tehetem meg, hogy mást egyek"....
És ha már a medvehagymánál tartunk van még pár ötlet a felhasználására:
Medvehagymás receptjeimet ITT lehet olvasni.
De ITT is olvashattok egyet, ami nem csak halpogácsához jó!
Ha pedig fagyasztottunk ebből a csemegéből ÍGY is fel tudjuk használni (vagy pedig ÍGY), mert akkor már csak az íz számít.
A nagy rohanásban egy egyszerű SZENDVICS is megteszi (teljes kiőrlésű itthon sütött kenyér puha vajjal, valódi sonkával és cheddarral. Na és a hab a tortán a friss és nyers medvehagyma, természetesen) :
Vagy egy még egyszerűbb reggeli (tanyasi tojás félig sütve frissen sült kenyérszalonnával, pecorinoval és -természetesen- nyers medvehagymával megszórva. Persze hozzá az este kisült teljes kiőrlésű kenyér dukált egy pohár igazán finom organikus teljes tej mellett):
Jó étvágyat!