Végre itt a tavasz! Minden a megújulásról, a friss ízekről, zamatokról szól. És mi mást ehetünk akár ingyen is ebben a ragyogó tavaszi napsütésben, mint medvehagymát?
A medvehagyma a nevét arról kapta, hogy a hosszú téli álomból felébredő medvék ezt a növényt keresik és fogyasztják, miután kijöttek a barlangjukból. Ez a növény ugyanis erősen méregtelenít, csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, az erek terheltségét, mellette pedig egy rahedli vitamint is tartalmaz! Csupán egyetlen dologra kell vigyázni: ne főzzük vagy süssük agyon, mert akkor csak az íze marad, a nagyszerű élettani hatásai csökkennek, vagy el is tűnnek. Magyarán próbáljuk minél nyersebb formájában fogyasztani, akkor az igazi!
Sült csirkével töltött rétes medvehagymás-gorgonzolás szósszal
Hozzávalók:
1 csomag réteslap (mazochisták maguk is készíthetik :)
1 fél csirkemell (kb. 20 dkg)
2 szál újhagyma
2 dl húsleves
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 doboz tejföl
1 evőkanál olaj
1 csomó medvehagyma
10 dkg gorgonzola
só
bors
Elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk, és 180 fokra állítjuk be. Amíg melegszik egy serpenyőben minimális zsiradékban megpirítjuk az apróbb kockákra vágott csirkemellet az aprított újhagymával. Amikor összepirultak beleöntjük a húslevest, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk fedő nélkül, míg a levesből mártás sűrűségű lé nem lesz. Addig kivesszük a csomagból a réteslapokat, kihajtogatjuk, majd a belső részére kenjük az egy evőkanál olajat. A kész csirkés mártást a réteslapok egyik szélére halmozzuk,
majd feltekerjük az egészet, mint egy tekercset. Átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire,
és megkenjük vastagon az egyik doboz tejföllel. Nem fog ráférni egyből az egész, csak kb. a harmada-negyede, azaz marad még 2-3 alkalomra "kenés". Betoljuk a sütőbe, majd addig sütjük, míg a réteslap piros-ropogós lesz. Közben legalább egyszer kivesszük, és újra átkenjük a tejföllel.
Amíg a rétes sül elkészítjük a szószt: a gorgonzolát összekeverjük a tejszínnel és belekeverjük az aprított medvehagymát. Ha a rétes kész kivesszük, és az utolsó adag tejföllel is megkenjük. Megvárjuk míg szoba-hőmérsékletűre hűl, ekkor szeleteljük. A szószt adhatjuk rá locsolva vagy mellé kis tálkában is. Mennyei ;)
Medvehagymával töltött sajtos omlett
Hozzávalók (itt most személyenként!!!):
3 db tojás
5 dkg reszelt sajt
5 dkg medvehagyma
só
bors
Elkészítése:
Mondhatni majdnem klasszikus: teljesen normál omlettet készítünk. Azaz felverjük a három tojást és a felforrósított serpenyőbe öntjük. Azonnal elzárjuk a lángot. Ha elektromos tűzhelyünk van le is vesszük a tűzről a serpenyőt, hiszen a tojásunk anélkül is meg fog sülni. Omlettnél alapszabály, hogy kizárólag az egyik oldalát sütjük, a másiknak lágynak kell maradnia. Nem sózzuk sem előtte sem közben, mert a só vizet von el a tojásokból és az omlett így nem lesz könnyű, habos. Közben felaprítjuk a medvehagymát. ha az omlett egyik oldala megpirult egyszerűen átcsúsztatjuk egy tányérba, most sózzuk és borsozzuk, és megszórjuk a medvehagymával. Félbehajtjuk, sajtot reszelünk rá, és friss pirítóssal, esetleg sült baconnal tálaljuk.
Medvehagymás spagetti
Hozzávalók:
25 dkg spagettitészta
1 fej vöröshagyma
1 csokor medvehagyma
1 doboz tejföl
2 dl húsleves
10 dkg reszelt keménysajt (pecorinóval isteni)
só
bors
Elkészítése:
A tésztának való vizet feltesszük főni, majd az előírás szerint megfőzzük benne a tésztát. Ezzel párhuzamosan egy serpenyőben kevés zsiradékon (ami lehet pl. füstölt szalonna bőrke is) megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a húslevest, kicsit beforraljuk, majd belekeverjük a tejfölt is. Sózzuk, borsozzuk. Ebbe a mártásba forgatjuk a kifőtt és leszűrt tésztát, amit tálakra halmozunk és megszórjuk az aprított medvehagymával, a tetejére pedig a reszelt sajtot tesszük. Nyami ;)
Tegnap egy Bakonypölöske melletti erdőben rengeteg medvehagymát szedtünk. Szép volt az idő is, a táj is, jó volt a levegő, és mindezt egy szezonnyitó motoros gurulás közben tettük, hogy végre igazán megjárassuk a tavaszi napfényben Rizsrakétát és Kék villámot. Nagyszerű napunk volt, és nagyszerű ételeket készíthettünk ebből a finom csemegéből. Azt hiszem folytatás is lesz belőle, hiszen rengeteg medvehagymánk van még. Ha pedig elfogyna? Megyünk, és szedünk újra :) Jó étvágyat mindenkinek!