Medvehagymás tavaszkezdet
2013. április 21. írta: motoroskonyhaja

Medvehagymás tavaszkezdet

Végre itt a tavasz! Minden a megújulásról, a friss ízekről, zamatokról szól. És mi mást ehetünk akár ingyen is ebben a ragyogó tavaszi napsütésben, mint medvehagymát?

retes.JPG

A medvehagyma a nevét arról kapta, hogy a hosszú téli álomból felébredő medvék ezt a növényt keresik és fogyasztják, miután kijöttek a barlangjukból. Ez a növény ugyanis erősen méregtelenít, csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, az erek terheltségét, mellette pedig egy rahedli vitamint is tartalmaz! Csupán egyetlen dologra kell vigyázni: ne főzzük vagy süssük agyon, mert akkor csak az íze marad, a nagyszerű élettani hatásai csökkennek, vagy el is tűnnek. Magyarán próbáljuk minél nyersebb formájában fogyasztani, akkor az igazi!

Sült csirkével töltött rétes medvehagymás-gorgonzolás szósszal

Hozzávalók:
1 csomag réteslap (mazochisták maguk is készíthetik :)
1 fél csirkemell (kb. 20 dkg)
2 szál újhagyma
2 dl húsleves
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 doboz tejföl
1 evőkanál olaj
1 csomó medvehagyma
10 dkg gorgonzola

bors

Elkészítése:
A sütőt bekapcsoljuk, és 180 fokra állítjuk be. Amíg melegszik egy serpenyőben minimális zsiradékban megpirítjuk az apróbb kockákra vágott csirkemellet az aprított újhagymával. Amikor összepirultak beleöntjük a húslevest, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk fedő nélkül, míg a levesből mártás sűrűségű lé nem lesz. Addig kivesszük a csomagból a réteslapokat, kihajtogatjuk, majd a belső részére kenjük az egy evőkanál olajat. A kész csirkés mártást a réteslapok egyik szélére halmozzuk,

ret01_1.JPG

majd feltekerjük az egészet, mint egy tekercset. Átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire,

ret02.JPG

és megkenjük vastagon az egyik doboz tejföllel. Nem fog ráférni egyből az egész, csak kb. a harmada-negyede, azaz marad még 2-3 alkalomra "kenés". Betoljuk a sütőbe, majd addig sütjük, míg a réteslap piros-ropogós lesz. Közben legalább egyszer kivesszük, és újra átkenjük a tejföllel.

ret03.JPG

Amíg a rétes sül elkészítjük a szószt: a gorgonzolát összekeverjük a tejszínnel és belekeverjük az aprított medvehagymát. Ha a rétes kész kivesszük, és az utolsó adag tejföllel is megkenjük. Megvárjuk míg szoba-hőmérsékletűre hűl, ekkor szeleteljük. A szószt adhatjuk rá locsolva vagy mellé kis tálkában is. Mennyei ;)

Medvehagymával töltött sajtos omlett

Hozzávalók (itt most személyenként!!!):
3 db tojás
5 dkg reszelt sajt
5 dkg medvehagyma

bors

Elkészítése:
Mondhatni majdnem klasszikus: teljesen normál omlettet készítünk. Azaz felverjük a három tojást és a felforrósított serpenyőbe öntjük. Azonnal elzárjuk a lángot. Ha elektromos tűzhelyünk van le is vesszük a tűzről a serpenyőt, hiszen a tojásunk anélkül is meg fog sülni. Omlettnél alapszabály, hogy kizárólag az egyik oldalát sütjük, a másiknak lágynak kell maradnia. Nem sózzuk sem előtte sem közben, mert a só vizet von el a tojásokból és az omlett így nem lesz könnyű, habos. Közben felaprítjuk a medvehagymát. ha az omlett egyik oldala megpirult egyszerűen átcsúsztatjuk egy tányérba, most sózzuk és borsozzuk, és megszórjuk a medvehagymával. Félbehajtjuk, sajtot reszelünk rá, és friss pirítóssal, esetleg sült baconnal tálaljuk.

omlett.JPG


Medvehagymás spagetti

Hozzávalók:
25 dkg spagettitészta
1 fej vöröshagyma
1 csokor medvehagyma
1 doboz tejföl
2 dl húsleves
10 dkg reszelt keménysajt (pecorinóval isteni)

bors

Elkészítése:
A tésztának való vizet feltesszük főni, majd az előírás szerint megfőzzük benne a tésztát. Ezzel párhuzamosan egy serpenyőben kevés zsiradékon (ami lehet pl. füstölt szalonna bőrke is) megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a húslevest, kicsit beforraljuk, majd belekeverjük a tejfölt is. Sózzuk, borsozzuk. Ebbe a mártásba forgatjuk a kifőtt és leszűrt tésztát, amit tálakra halmozunk és megszórjuk az aprított medvehagymával, a tetejére pedig a reszelt sajtot tesszük. Nyami ;)

spagetti.JPG

Tegnap egy Bakonypölöske melletti erdőben rengeteg medvehagymát szedtünk. Szép volt az idő is, a táj is, jó volt a levegő, és mindezt egy szezonnyitó motoros gurulás közben tettük, hogy végre igazán megjárassuk a tavaszi napfényben Rizsrakétát és Kék villámot. Nagyszerű napunk volt, és nagyszerű ételeket készíthettünk ebből a finom csemegéből. Azt hiszem folytatás is lesz belőle, hiszen rengeteg medvehagymánk van még. Ha pedig elfogyna? Megyünk, és szedünk újra :) Jó étvágyat mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr595237348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása