Vannak olyan esték, amikor az ember kicsit megbolondul. Hiába tervezett bármilyen ételt is (most speciel nyúl volt előkészítve), egy "jaj, de ennék egy finom tésztát" kérésnek nem tud ellenállni. Mit tehet ilyenkor egy egyszerű motoros, akit felesége ilyen kívánságokkal bombáz? Hát készít egy tésztás ételt! Ezekben a hideg napokban amúgy is jól tud esni a serénykedés a konyhában a tűzhely melege körül, pláne ha egy palack finom bor is van a közelünkben ;)
Medvehagymás házitészta füstölt csülkös sajtmártásban
Hozzávalók:
40 dkg liszt
4 db tojás
10 dkg medvehagyma
1 kávéskanál só
1 l húsleves
1 l víz
20 dkg füstölt csülök
20 dkg vegyes sajt (mi cheddart, trappistát és tömlős tejszínes sajtot használtunk)
2 gerezd zúzott fokhagyma
bors
1 evőkanál tejföl
1 kis fej vöröshagyma
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a tojással és az aprított medvehagymával. Medvehagyma ilyenkor, mi? Naná, nálunk rengeteg van a fagyasztóban, így jó sokáig élvezhetjük a természet ajándékát:) Bakonypölöske mellett rengeteg van tavasszal, onnan tankolunk fel minden évben. Persze ez akár petrezselyemmel, vagy spenóttal is helyettesíthető. Szóval liszt, tojás plusz medvehagyma, itt tartottunk. Tegyük hozzá az egyik zúzott fokhagymát és a sót is.
Tegyünk fel egy fazékban 1 liter vizet, majd adjuk hozzá a további 1 liter húslevest is. Tegyük bele a nagyobb darabokra vágott nyers, füstölt csülköt. Kezdjük el főzni. Ha forr vegyük vissza a lángot, és gyöngyözve főzzük tovább. A tésztát keverjük el, majd gyúrjuk össze kicsi gömböccé. Nem kell félni, kb. 3-4 perc gyúrás után ilyen hetyke kis gömböcöt fogunk kapni:
Ezzel semmi dolgunk nincs most, tegyük félre. Reszeljük le a sajtokat (na persze a tömlőset inkább ne :), és aprítsuk fel a vöröshagymát. Utána kóstoljuk meg Húsimádó barátunk által is ajánlott Juhász-féle rose cuvée-t. Ha megfelelően lehűlt -és miért ne hűlt volna le, hiszen előre gondolkodunk- nagyszerű élményben lesz részünk! Ez a bor valóban finom, a baj vele csak az, hogy itatja magát... Ne sajnáljuk magunktól, töltsünk még egy pohárral a további teendők előtt!
Ha már a bor minden ízét magunkévá tettük jöhet a tészta megdolgozása. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy a kis gombóckát négy részre osztom (hiszen négy adagot főzünk). És egyesével, kilisztezett vágódeszkán (persze ez a normálisabbakra vonatkozik, nem rám, hiszen én közvetlenül a konyhaasztalon csináltam, feleségem ilyen alkalmakkor "nagyon" tud örülni....) nyújtsuk ki minél vékonyabbra. Ha ez kész, szépen szeleteljük olyan tészta formára, amilyenre szeretnénk. Én pl. pizzaszeletelőt használok erre előszeretettel.
A kész felszeletelt tésztára szórjunk pici lisztet, majd kicsit "borzoljuk" át, hogy a liszt mindenhol érje a tésztát, és ne ragadhasson össze. Tegyünk egy serpenyőt a tűzhelyre, és kezdjük hevíteni. A húslevesből pecázzuk ki a csülökdarabokat, majd tegyük félre. A leves alatti tűzhelyet kapcsoljuk maxira, és ha már zubogva forr a leves szórjuk bele a tésztát. Keverjünk egyet rajta, aztán igyuk meg a poharunkban maradt utolsó korty rosét. Ekkorra már a serpenyő is felforrósodott, most tegyünk egy pici zsiradékot, és rögtön utána a hagymát. Amíg a hagyma pirul szeleteljük fel a csülköt apróra, majd adjuk a hagymához. Kanalazzunk rá 2-3 merőkanál húslevest, tegyük bele a tejfölt és keverjük hozzá a maradék fokhagymát. Alapos átkeverés után jöhetnek bele a sajtok: zúdítsuk bele az összeset! A képen jól lehet látna a három féle sajtocskát.
Keverjük el a ragut, vegyük vissza a lángot, és rotyogtassuk 2-3 percig. Ennyi plusz idő elég a tésztának (ha jól csináltuk a csülkös húsleves nagy részét a tészta magába fogja szívni!), szűrjük le és öntsük egy tálaló edénybe. A finom tésztára csurgassuk rá a sajtkrémes csülös ragut, majd tálalhatjuk is, természetesen a finom rosé társaságában.
Egyszerű, kb. 30 perc alatt elkészülő étel. Mi tegnap vacsorára ettük, de lehet egy könnyed ebéd is, aki szereti a tésztát, a sajtot és a füstölt húst egyben:) Jó étvágyat!
Legközelebb elmesélem a Pünkösd körüli motoros kalandjainkat, ugyanis 10 napra elmentünk és bebarangoltuk hazánk északi tájait. Ami a sok motorozás és a tavaszi VFR találkozó örömeit és fáradtságát enyhítette és orvosolta, az az aggteleki Szakál vendégház barátságossága, nyugalma, kedvessége, háziassága és meghittsége. A HÁZI ételekről nem is beszélve.... ;)