Együnk halat! 2.
2013. december 01. írta: motoroskonyhaja

Együnk halat! 2.

Ahogy az előző részben is megpendítettem (itt tudjátok elolvasni)  -és nagyon sajnálom- de mi nem tudunk halat enni, se kultúrája, se hagyománya nincs a halfogyasztásnak itthon. Hazudok! Karácsonykor mindenki veszi a dömping-áras (rossz minőségű) pontyokat, mert "ez a hagyomány". Aztán készít egy -jobb esetben- felejthető halászlét, utána rántott pontyot ("igényesebbek" nyúzott afrikai harcsafilét) amit majonézes burgonyával tálalnak Szenteste. Melléktermékként egy csomó idő a konyhában, anyuka merő büdös olajszag, a hal ízének színvonala pedig a béka seggével vetekszik. Rengetegszer írtam már: MERJÜNK HALAT ENNI, mert egészséges, finom és olcsó! Persze ehhez meg kellene változtatnunk a mennyiségi szemléletet a minőségi felé.... 

Egy halétel nemcsak gazdag ízvilág, hanem egészséges falatok sokasága, ráadásul egyszerűen és hamar elkészíthető. Tanuljuk meg elkészíteni és elfogyasztani, amíg lehet!

pa06.JPG

Friss kakukkfűvel gyúrt házi tészta parmezán szószban, bőrén pirult busával

Hozzávalók:
80 dkg busa filé
40 dkg liszt (BL-55)
4 tojás
4 ágacska kakukkfű
2 pohár tejföl (2x 175 ml)
5 dkg parmezán
4 gerezd fokhagyma
Bors

Elkészítése:
A tésztához valókat gyúrjuk össze: a liszthez mehetnek a tojások, a zúzott fokhagyma, a friss kakukkfű és só plusz bors.

pa01.JPG

Alaposan dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki. Én két részre szoktam szedni, mert így sokkal vékonyabbra tudom nyújtani (ja, mezei sodrófa rulez, semmi tésztagép meg egyéb baromságok...).

Amikor kinyújtottuk szeljük ujjnyi vastag szálakra/szeletekre

pa02.JPG

Jó dolog ehhez a pizza szeletelő, csak a Zasszony meg ne tudja hogy már megint vágódeszka nélkül csináltam.... 

A tésztát borzoljuk kicsit össze, majd szórjunk rá lisztet az összeragadás ellen.

pa03.JPG
Mehet egy nagyobb fazék teli vízzel: hadd melegedjen, amíg a többi dolgot elkészítjük. Egy serpenyőt felhevítünk, csöppnyi olajat teszünk bele és mehet rá a busa filé bőrével lefelé!!! Amíg a forró serpenyőben pirul a hal bőrös fele, a húsos részét fűszerezhetjük: sózzuk, borsozzuk.

pa04.JPG
Kb. 2 perc pirítás után fordítjuk a filéket; eddigre már a víz is felforrt. Tegyük bele a tésztát és forró-lobogó vízben kb. 8-10 percig főzzük (amíg meg nem puhul, ezt -minő meglepő- kóstolással tudjuk ellenőrizni). A filéket vegyük ki a serpenyőből és tartsuk melegen. A megmaradt zsírba tegyük a tejföllel elkevert parmezánt, amire bátran nyomjuk rá a fokhagymákat. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd kb. 2 percig rotyogtatjuk.

pa05.JPG

Ha ügyesek vagyunk -és miért ne lennénk azok!- ekkorra fő meg a tészta is. Szűrjük le (NEM mossuk le hideg vízzel, ez baromság!!!!), majd forgassuk bele a tejfölös-parmezános szószba. 

Tálalásnál porciózzuk négy felé, majd koronázzuk meg a roston sült busával. Ennyi! Finom, olcsó, gyors és egészséges! 200 Ft/fő áron mondjatok hasonlókat, mert azokat is elkészítem.... Ha valakinek nincs otthon parmezán a következő kombót ajánlom: egy tömlős sajtot (100 gr) keverjünk össze 1 doboz tejföllel, majd a fentiek szerint járjunk el.

Apropó busa: ahogy Amerikában a ponty számít szemét halnak (amit nem megesznek, hanem trágyáznak vele  -emlékeztek a filmre? - Bizarr foods America) addig nálunk a busa van ebben a státuszban. Addig jó, míg átlagék így gondolják, mert addig röhej áron tudjuk megvenni, használjuk ki! Amúgy pici szösszenet a busáról (ha érdekel valakit):

Busa: az egyik LEGJOBB édesvízi halunk (növényevő, szemben ponty barátunkkal és társaival, ráadásul NINCS iszap-íze...). Hasonlítsuk csak össze az agyon-ajnározott lazaccal picit:

Lazac: EPA 2,5 (g/kg), DHA 7,3 (g/kg)
Busa:  EPA 8,5 (g/kg), DHA 4,5 (g/kg)
(EPA: Eikozapentaen, DHA: Dokozahexaensav)

Tenyésztett lazac ára: 3000-3500 Ft/kg
Busa ára: 700-800 Ft/kg

Erről ennyit....

 

Füstölt lazacos terrine tenger gyümölcseivel és kardamommal fűszerezve, saláta ágyon

Hozzávalók:

10 dkg füstölt lazac
5 dkg kapor
3 evőkanál majonéz
3 evőkanál habtejszín
1 pohár tejföl
0,5 citrom leve
8 szem kardamom
5-10 dkg tenger gyümölcsei
2 teáskanál agar-agar

Bors

Elkészítése:
Ahogy a képek is mutatják nem lesz nehéz dolgunk! Fogjunk fejenként egy-egy tálkát, és béleljük ki folpackkal. Ez eddig egyszerű, ugye? Osszuk el mindegyikbe a kaprot, majd a füstölt lazac felét.

te02.JPG

A többi hozzávalót nemes egyszerűséggel keverjük össze (tejföl, tejszín, citromlé, őrölt kardamom,

te04.JPG

só, bors, tenger gyümölcsei, maradék füstölt lazac darabok). A legjobb, ha egy csicsás lila tálba tesszük mindezt, vagy beszerzünk valami tényleg normális tálat szemben velem...

te03.JPG
Hevítsünk egy serpenyőt és az egész cuccot dobjuk bele kb 3-4 percre, amíg fel nem rottyan. Most keverjük hozzá az agar-agar-t, majd rögtön vegyük le a tűzről! Merjük a cuccot az előkészített tálakba, majd hajtsuk rá a fóliát.

te05.JPG
Legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe, majd a felhasználás napján fejtsük le a fóliát és borítsuk ki a terrine-t.

te06.JPG
Díszítsük friss hozzávalókkal, majd tálaljuk:
te01.JPG

Szeretnétek hallani az idegenül hangzó Agar-agarról?  Nos oké, csak nektek, csak most..... ;)

A LEGNAGYOBB BAKLÖVÉS EVER:

Rengetegen vannak akik nem esznek húst ellenben sokszor mondogatják, hogy milyen finom is egy-egy kocsonyás vagy zselés fogás zöldségből (zöldség terrine, zöldséges kocsonya, vagy zselés szaloncukor stb). Ők egyet felejtenek el csupán: a zselatin=DISZNÓ. Mert miből is áll a zselatin? Vagy ahogy sokan szeretik: gumicukor, zselés szaloncukor és társaik... Disznó kötőszövet, ami zselésíti az adott ételt (pl. szaloncukrot) (népszerű nevén E441). 

Ezzel szemben mi is az agar-agar? A világon az EGYETLEN olyan zselésítő anyag, ami TISZTÁN növényi alapanyagból készül. Olcsó és semleges. Csupán zselésít, fillérekért. De lehet nyomni a disznós vonalat is, aki szereti... Aki eddig eljutott az olvasásban az már érti miért is jó a zselatin helyett agar-agar-t használni, a többiek meg úgyis csak legyintenek... De lendüljünk vissza az aktualitásokhoz:

Ahogy az előző postban úgy most is ajánlanék egyszerű, de különleges karácsonyi menüket:

Karácsonyi menüsor 3 :

Karácsonyi menüsor 4:

Nem győzöm hangsúlyozni: merjünk már kitörni a megszokott karácsonyi menükből! Csak akarni kell a jobbat, sikerülni fog!

Jó étvágyat! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr375669887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Omar 2013.12.02. 15:05:50

Olcsó??? Én imádom a halat, de napi szinten nem megfizethető. Így marad ünnepi kajának.

motoroskonyhaja 2013.12.02. 20:52:54

@Omar: pont erről írtam a postban :)
Ha az itthoni hagyományos elkészítési módokat nézzük (rántott, halászlé, marinált, paprikás-lisztben sült) akkor azt kell mondjam igazad van. Viszont azt is írtam, hogy itthon nincs se kultúrája se hagyománya, ezért is nem eszünk halat. Egy halat rengeteg módon készíthetünk, és nem kell hozzá 4 személyre 1-1,5 kg, sokszor elég 20-40 dkg is! Ezért is írtam egy csomó receptet, hogy ötletet is tudjak adni hozzá. Bemásolok pár linket a blogomból, amiből csemegézhetsz.

motoroskonyhaja.blog.hu/2013/08/13/konnyed_nemzetkozi_finomsagok

motoroskonyhaja.blog.hu/2013/07/28/azsiai_ponty

motoroskonyhaja.blog.hu/2013/02/10/messzi_tajak_egyszeru_bojti_etkei

motoroskonyhaja.blog.hu/2012/07/27/ki_a_szabadba_810

motoroskonyhaja.blog.hu/2012/07/22/jonnek_a_japanok

motoroskonyhaja.blog.hu/2012/12/14/karacsonyi_receptajanlo_146

motoroskonyhaja.blog.hu/2012/12/16/karacsonyi_receptajanlo_425

motoroskonyhaja.blog.hu/2012/12/18/karacsonyi_receptajanlo_293

motoroskonyhaja.blog.hu/2012/12/23/karacsonyi_receptajanlo_856

motoroskonyhaja.blog.hu/2013/03/24/egyszeru_japan_tesztak

A mostani postomban is azért emeltem ki a busát, mert finom, egészséges és tényleg olcsó: 700-800 Ft/kg. Ez azért eléggé baráti ár 1 kg halért és a recepthez sem kell több 80 dkg-nál, ergo fejenként 200 Ft egy adag valóban finom halétel.
Persze lehet Neked is az a gondod, mind nekem: itt vidéken (Ajkán) semmilyen friss hal nem kapható (na jó a LIDL-ben újabban van pisztráng, ponty és lazac is - drágán). Ahhoz, hogy friss halhoz jussak nekem össze kell kötnöm a kellemest a hasznossal: ha utazom Pestre, vagy Fehérvárra ott szoktam bespájzolni friss halakból. Így pl. friss tőkehal, szardínia, makréla és társai 2000 Ft/kg áron vannak. Persze még ez is soknak tűnik, de ha megnézed a recepteket láthatod, hogy 40-60 dkg kell 4 személyre. Vannak olyan receptek is, amikhez 1 kg kell, de az is hekkből vagy pontyból áll, azok pedig csirkemell filé áron kaphatók (sőt a hekktörzs 1000 Ft/kg körül). Tenger gyümölcseiből sem kell feltétlenül 1 kg, a héjas fekete kagyló pedig szintén csirkemell-filé áron kapható. Próbálok minden receptemnél utalni arra, ha valahol olcsóbban is meg lehet kapni (pl. füstölt lazac) ezzel is segítve azokat, akik nyitottabbak és valóban szeretnének változatosabban enni, mert szeretik a halat.
Ha bármi kérdés felmerül szívesen segítek!
süti beállítások módosítása