Együnk halat!
2013. november 23. írta: motoroskonyhaja

Együnk halat!

Imádjuk a halat. Egészséges, finom, de különleges is egyben. Sajnos viszont azt tapasztaltuk, itthon nagyon nem szeretik. Valószínűleg azért nem, mert nem tudják mi is az..... Szálkás, iszapízű és zsíros. Brrrr..... Persze. A legtöbb hal itthon karácsony környékén fogy, amikor a hipermarketekben tonnaszán adják el a rossz minőségű pontyot, a pangasiust és az afrikai harcsát. És megesszük (Megesszük? Leutáljuk), mert "ez a hagyomány". Hogy ez egyáltalán nem jó ízű? Kit érdekel!

DSCF2820.JPG

Azért lehet máshogy és lehet mást is enni halból! Egy pontynál pl. a legfontosabb, hogy normális helyről szerezzük be, ergo nem a hipereknél kell sorban állni a dömping-időszakban, hanem igenis vegyük a fáradtságot, és nézzünk utána hol lehet normális minőségű pontyot kapni. Mi rendszeresen a szekszárdi piacon szerezzük be ezt a csemegét. 4-6 kilós, gyönyörű, de mégsem zsíros halat kapunk immár 20 éve náluk. Vegyük meg előre és készítsünk elő egy finom halászlét, ha úgy tartja kedvünk. Ha pedig más halra fájna a fogunk bátran próbálkozzunk, hiszen -közhely következik- csak a fantáziánk szab határt nekünk! Nézzünk most egy halas menüt, ami nem nehéz, ellenben roppant egészséges:

Füstölt lazacos kukoricaleves, snidlinges krémmel tálalva:

Hozzávalók:

1 szép nagy sárgarépa (kb. 20 dkg)
20 dkg morzsolt kukorica (konzerv, de fagyasztott is lehet)
1 zellerszár (szárzellerből, természetesen)
1 kis fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
1 liter húsleves-alap
10 dkg füstölt lazac (LIDL-ben rendszeresen le van árazva 400 Ft-ra)
1 doboz tejföl (1,75 dl)
1 evőkanál friss snidling
1 evőkanál majonéz
Kicsi friss citrom
Bors

Elkészítése:
Nem lesz nehéz dolgunk: az aprított vöröshagymát minimális olajon megpirítjuk, majd felöntjük a húslevessel. Beleszórjuk a kukoricát, karikázott répát és a darabolt szárzellert. Addig főzzük, míg a kukorica és a répa meg nem puhul. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd hozzá tesszük a csíkokra vágott füstölt lazacot és az aprított újhagymát is. Egyet rottyantunk rajta és már kész is! Amíg a leves fő el tudjuk készíteni a mártást: a tejfölhöz keverjük a majonézt és az aprított snidlinget (remélem mindenki termeszt otthon!!!!). Kóstoljuk, ha kell sózzuk és borsozzuk. Kis citromlével frissíthetjük, majd a leves mellé tálaljuk. Ennyi, nem több, de micsoda finom levest kapunk!!!! Én személy szerint a levest önmagában szeretem, ChiliRevi viszont a snidlinges mártással imádja. Lehet próbálkozni ;)

Grillezett makréla almával sült káposztával:

Hozzávalók:
4 db makréla
1 fej vöröshagyma
40 dkg káposzta
20 dkg alma
2 babérlevél
Bors

Elkészítése:

A makrélával nem lesz sok gondunk: levágjuk a fejét (ami jó lesz majd alapléhez), majd az előkészített törzseket sózzuk, borsozzuk. Fűtsünk fel közben egy grill-készüléket, de ha nincs akkor egy serpenyőt. Amíg a grill felfűt az aprított vöröshagymát kevés olajon pirítsuk meg,

DSCF2997.JPG

majd tegyük hozzá a keskenyre metélt káposztát is. Sózzuk, borsozzuk, majd dobjuk rá a babérleveleket.

DSCF3000.JPG
Pároljuk lefedve addig, míg a káposzta majdnem puha lesz (kb 10 perc), majd a szeletelt és meghámozott almával koronázzuk meg.

DSCF3001.JPG
További 10 percig lefedve hagyjuk. Ha kell nyugodtan tegyünk hozzá kevés vizet is (de tényleg csak keveset). A grill eddigre felfűtött, így tegyük rá a halakat, majd a makrélák mindkét oldalát grillezzük 5-5 percig. (ha serpenyőben készítjük, akkor oldalanként 2-2 perc elég neki!) Ezután szedjük le, mert elkészültek!  Az almás káposzta is kész. A káposztát tányérokba szedjük, majd adagonként rátesszük a halat is. Elkészültünk, ehetünk.

DSCF3008.JPG

Jó étvágyat!

Legközelebb is folytathatjuk hallal? Ilyenre gondolok (hiszen úgyis jön a hidegtálas időszak):

Lazac terrine tenger gyümölcseivel és kardamommal (agar-agarral, nem állati zselatinnal!)

DSCF2694.JPG

Most jut eszembe: lassan közeleg a karácsony! Tudom, rengetegen az utolsó pillanatra hagyják a menüt, pedig én már tavaly is javasoltam egy csomó dolgot. Hogy mit? Itt van a két első ajánlat teljes menüre:

Karácsonyi menü 1.

Karácsonyi menü 2.

A végére egy saját, szolgálati közlemény: LETETTÜK A CIGIT!  Pedig milyen jó volt..... De VÉGE.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr525653085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása