Hülyén hangzik? Pedig nem is hülye ötlet. Egyszerű elkészíteni, annak ellenére is, hogy sokan "fáznak" az otthoni tésztakészítéstől. Mert mi is kell hozzá: pár alap dolog, a töltelék pedig csak a fantáziánk kérdése. Ha lusta reggelire vágyunk friss, ropogós vajas kifli készühet. Lekvárokkal, mézzel is fogyaszthatjuk. Ha pedig valami tartalmasat szeretnénk mutatok két változatot, amit mi is nagyon imádunk.
Fűszeres ikrával töltött házi sajtos stangli fokhagymás mártogatóssal
Hozzávalók: (a stangilhoz)
40 dkg liszt (BL-80)
1,5 dl tej
10 dkg vaj (nem margarin, annál még a zsír is jobb!!!!)
10 dkg reszelt sajt (én cheddart használtam, de edami vagy gouda az igazi hozzá)
5 dkg tömlős sajtkrém (lehet variálni itt is: natúr vagy gombás, sonkás ;)
3 dkg élesztő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
A töltelékhez:
20 dkg ponty ikra
10 dkg finomra aprított vöröshagyma
1 gerezd dundi fokhagyma
1 dl tejföl (ne azt a .... 12%-os tejfölnek látszó tárgyat használjuk)
só
bors
A mártogatóshoz:
1 doboz tejföl (ne azt a .... 12%-os tejfölnek látszó tárgyat használjuk)
4 gerezd dundi fokhagyma
1 evőkanál petrezselyem
só
Elkészítése:
Egyszerűűűűű! A tésztához valókat összekeverjük, a sajtból csak a felét adjuk hozzá. Nem kell baromkodni a "cukros tejbe áztatjuk az élesztőt és felfuttatjuk" című dologgal! Egyszerűen gyúrjunk össze mindent.
Ha ragacsos marad kicsit a tészta adhatunk hozzá további kevés lisztet.
60 percet letakarva langyos helyen kelni hagyjuk (én be szoktam kapcsolni a sütőt a legalacsonyabb fokozatra, mikor eléri kikapcsolom, és bedugom a letakart tésztát). Az idő letelte után hat "egyforma" darabra szedjük szét a tésztát. Ezeket korongokká vagy négyzetekké nyújtjuk (tök mindegy, a lényeg, hogy így is-úgy is fel fogjuk tekerni) megtöltjük a töltelékkel, majd feltekerjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Én a sütési idő felénél ki szoktam venni, megszórni a maradék sajttal, majd a spriccelővel (sima bolti, ami a vasalásos ruhaspricceléshez kell) alaposan átspriccelem (ez helyettesíti a gőzölést).
Ha megsült kiveszem és újra átspriccelem. Hagyjuk kihűlni, majd faljuk fel ;) Én, faszi létemre rengetegszer készítek ilyet. Jó étvágyat ;)
A töltelék:
A finomra aprított vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk, azaz üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lehártyázott ikrát; sózzuk, borsozzuk, és egyetlen perc elteltével le is húzzuk a tűzről. most keverjük hozzá a tejfölt. Kész. Jöhet egy hideg sör erre a nagy munkára ;)
Mártogatós:
Hát ez lesz a legnehezebb! A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet. Sózzuk. Tálba tesszük, hogy mártogatni tudjuk. Nehéz volt? Egy frászt!
Mediterrán töltött kifli
Hozzávalók (a kiflikhez):
30 dkg liszt (BL-55)
10 dkg rétesliszt
10 dkg vaj (nem margarin, annál még a zsír is jobb!!!!)
3 dkg élesztő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
1 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
20 dkg savanyú káposzta
10 dkg tőkehalmáj
20 dkg brie sajt
10 dkg póréhagyma
20 dkg paradicsom
1 nagy marék friss bazsalikom (én az erkélyemen termesztem ;)
só
durva szemű só
bors
Elkészítése:
A kiflikhez valókat keverjük össze, nem kell szarakodni. Össze kell gyúrni és kész.
Letakarjuk, 60 percig langyos helyen állni hagyjuk, hadd kelljen a szerencsétlen.
Amint ilyen szépen megkelt 6 egyenlő részre szedjük (talán ez ismerős ez előző reciből :) Ahogy fentebb írtam is korongokká vagy négyzetekké nyújtjuk (tök mindegy, a lényeg, hogy így is-úgy is fel fogjuk tekerni). Szépen megtöltjük: először mehet rá a savanyú káposzta, majd a szeletelt póré, a vékonyra vágott tőkehalmáj, brie sajt, paradicsom, bazsalikom levelek frissen. Sózzuk, borsozzuk, majd feltekerjük.
Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütési idő felénél kivesszük, alaposan megspricceljük, a tojássárgájával megkenjük, majd megszórjuk a durva szemű sóval. Mi snidlinges házi mártogatóssal fogyasztottuk.
Amúgy tegnap volt a blog 1 éves szülinapja (07.21). Véletlenül jöttem rá, Húsimádó barátom 100. bejegyzéséből kiindulva néztem meg a saját statisztikáimat (a fene egye meg, hát kellene már egy közös program Veletek... ;). Gondolkodtam mit is tegyek fel erre az ünnepi alkalomra, aztán úgy döntöttem, hogy azt rakom fel, amit először is terveztem. Ez is lehet ünnepi és különleges, nem? ;)
Jó étvágyat!