Viszlát július, helló augusztus!
2012. augusztus 01. írta: motoroskonyhaja

Viszlát július, helló augusztus!

Itt a várva várt jó idő, augusztus barátunk elhozta nekünk (sőt: azt hallottam, hogy egész augusztusban jó idő lesz!). Ennek örömére pár igazán könnyű ételt mutatok be, egyiket sem nagy etvasz elkészíteni. Ez első receptet
azoknak ajánlom, akik nem szeretnek sokat bíbelődni a konyhában, az előkészített dolgokat egyszerűen csak be kell tolni a sütőbe, aztán egy órácskára magár is hagyhatjuk. Az első recept nyuszika, amit -meglepő, ugye?- imádok. A nyúl fehérjetartalma hasznosul a legjobban a szervezetünkben, az egyik legegészségesebb hús, ami létezik. Mégis nálunk valamiért nem eszik, nem készítik, és sokan a húsvéti nyúl sztereotípiával magyarázzák, ami -valljuk be- baromság. Attól, hogy imádtam a Kukori és Kotkodát még vígan megeszem a csirkét.... Tessék kipróbálni a nyulat. Persze nem hipermarketben kell venni, mert ott aranyárban mérik, hanem el kell időnként ballagni a piacra, és ott kell vásárolni a tenyésztőtől.

 

Tűzdelt nyúlcombok rozmaringos vele sült burgonyával, pecsenyemártással

Hozzávalók:
4 nyúlcomb
80 dkg burgonya
2 dl tejföl
1 dl világos sör
8-10 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
3 ágacska friss rozmaring
1-2 evőkanál liszt
bors

Elkészítése:
A nyúlcombokat a félbevágott fokhagymával megtűzdeljük, borsozzuk. A krumplit kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, rászórunk 2 ágacska aprított rozmaringot, 1 evőkanál olajjal leöntjük, és alaposan átforgatjuk, hogy a fűszerek és az olaj mindenhol érje. Egy tűzálló tálat kikenün a maradék olajjal, majd erre fektetjük a nyúlcombokat, köré halmozzuk a fűszeres krumplit. Az egészet meglocsoljuk a sörrel, majd a maradék ágacska aprított rozmaringot is ráhintjük. Alufóliával lefedve 1 órára 200 fokos sütőbe toljuk. 1 óra múlva kivesszük, az alufóliát eltávolítjuk, a pecsenyelevet pedig kikanalazzuk egy kisebb lábosba. A tepsit visszatoljuk a sütőbe, hadd piruljon a hús és a krumpli is. Közben a tűzhelyen a pecsenyeléhez keverjük a tejfölt, kevés borssal, sóval ízesíthetjük, majd a liszttel besűrítjük. Nyami :) Erősebb ausztrál fehérborral fogyasztva isteni.

Tűzdelt nyúlcomb rozmaringos krumplival és pecsenyemártással.JPG

A következő recept majdnem húsmentes, de akár azzá is tehetjük. Mindenképpen egy könnyű egytál étel, kellemes vacsora lehet belőle.

Juhtúrós-parajos rakott burgonya

Hozzávalók:
60 dkg krumpli
60 dkg spenót
40 dkg juhtúró
2 kis doboz tejföl
20 dkg reszelt sajt
10 dkg húsos szalonna vagy sonka
őrölt kömény
bors

Elkészítése:

A krumplit héjastól feltesszük főni (azért héjastól, mert anélkül keményítőt készítünk - remélem ezt mindenki megjegyzi...) A spenót szárát lecsípkedjük (mert az tartalmazza a földből felszívódott nitrátot, amit mi nem szeretünk, azaz szépen kivágjuk a kukába). A spenótot 1 percre forró sós vízbe tesszük (azaz blansírozzuk), majd rögtön le is szűrjük. A megfőtt -és szobahőmérsékletűre hűlt- krumplit meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk vajjal (gyengébbek margarinnal helyettesíthetik), majd lerakjuk bele a krumpli felét. Ezt sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel. Erre a fűszeres krumplira helyezzük a spenótot, amire rámorzsoljuk a juhtúrót, és rálocsoljuk a tejfölt. Az egészet befedjük a krumpli másik felével, amit szintén sózunk, borsozunk, és őrölt köménnyel hintünk meg. Az étel tetejére tesszük az aprított húsos szalonnát, majd az egészet megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20 perc alatt ropogós-pirosra sütjük. Somlói juhfark nélkül sosem fogyasztjuk;)

Juhtúrós-parajos rakott burgonya.JPG


Mai harmadik ajánlatom már tényleg hús nélküli, a legkönnyebb és a leggyorsabb a három recept közül.


Gombás padlizsánpaprikás

Hozzávalók:
60 dkg padlizsán (2 szép darab)
20 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 kis pohár tejföl
1 evőkanál fűszerpaprika
bors, só

2-3 babérlevél
2-3 szem borókabogyó
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár

Elkészítése:
A padlizsánokat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, besózzuk, majd félretesszük (így kesernyés levüket kifolyatják). Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megfuttatjuk, hozzádobjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a lecsurgatott padlizsánkockákat, az egészet átpirítjuk, majd rászórjuk a fűszerpaprikát. Gyorsan átkeverjük, majd felöntjük 1-2 dl vízzel, és közepes tűzön 10 percig pároljuk. Belekeverjük a tejfölt, egyet rottyantunk rajta, és már tálalhatjuk is.

Ha pikánsabb ízre vágyunk, a padlizsán mellé dobhatunk 2-3 szem babérlevelet, és ugyanannyi zúzott borókabogyót a főzés elején. Ekkor viszont a tejfölbe 2 gerezd zúzott fokhagymát és 1 teáskanál mustárt is keverjünk, így adja majd ki igazán a zamatát. Víz helyett húslevessel felöntve gazdagabb ízt kapunk.
Könnyű, behűtött Kadarka nagyszerűen kiegészíti.

Gombás padlizsánpaprikás.JPG


Bármelyik ételt készítsük is el, a hétvégén mindenképpen helyük lehet egy Viszlát július, helló augusztus muri keretében elfogyasztott ételek között.

Folytatni fogom a japán sorozatot is (of course), de néha-néha azért hagyományosabb ételeket is becsmpészek a postok közé, nehogy bárki azt hihesse, hogy japán fanatikus vagyok (pedig az vagyok :D :D :D)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr194691021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása