Esős napok...
2012. július 25. írta: motoroskonyhaja

Esős napok...

Pocsék napok járnak mindenkire aki nem esőimádó, és én azt gondolom a többség nem az. Motorozni sem lehet, pedig ChiliRevi zúzná az utakat, és én is szívesen gurulnék a környékünkön, de most nem azok a körülmények vannak. Ráadásul egész hétre péntekig ezt a szürke maszlagot fogjuk látni az égen, amelyből néha-néha lezúdul egy csomó eső.

Olyan ez most, mint a "hosszú téli eték". A motorok békésen durmolnak a garázsban, egész nap szürkeség van, este a tévé semmitmondó dolgokat sugároz, a gyors sötétedéstől pedig csak álmos lesz az ember. Mit is lehet ilyenkor csinálni? Nosztalgiázni kicsit! Épp' ezért ma nem a japán hetek receptjeivel traktállak titeket, hanem előveszek egy-egy régebben készített, de itt nem publikált receptet, amitől mindannyiunk teste-lelke átforrósodik picit, és talán motoros ismerőseim is jobb kedvvel fogják olvasni és elkészíteni, mint a japán ételeket. Ma két olyan ételt írok le, ami szöges ellentéte egymásnak: az egyik gyors, húsnélküli, de nagyon finom, a másik hosszabbam készíthető, nehezebb, húsos, és szintén finom:)

Parmezános fussili tejszínes gorgonzolakrémmel

Hozzávalók:
50 dkg fussili
20 dkg gorgonzola dolce (Piccante is jó, aki szereti) (NEM helyettesíthető mással)
10 dkg habtejszín
5 dkg vaj (NEM margarin)
5 dkg parmezán (és használjuk már az eredetit, a többinek (Grana P., Gran M.) se íze se bűze...)
fehér bors



Elkészítése:
Nagyon egyszerű, de annál ízletesebb a recept.

gorg01.JPG

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a darabolt gorgonzolát. Kevergessük, hogy oda ne kapjon (persze nem is nagyon akar, de biztos, ami biztos ;)

gorg02.JPG

Amikor a gorgonzola is felolvadt húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a tejszínt. Reszeljünk rá kevés fehér borsot.

gorg03.JPG

Tegyük vissza a tűzre, és a parmezán felét reszeljük bele.

gorg04.JPG

Keverjük el alaposan, kóstoljuk, és sózzuk meg, ha szükséges, majd húzzuk félre. A tésztát előírás szerint főzzük meg, csepegtessük le, majd alaposan keverjük össze a mártással. A maradék parmezánt ráreszelve tálaljuk.

gorg05.JPG

Ugye milyen egyszerű volt? ;) Szerecsendióval gazdagítva még karakteresebbé, kevés chardonnay-t a szószhoz keverve pikánsabbá tehetjük.

Tudom-tudom. Ezek nem a legolcsóbb sajtok (bár ezzel is tudok vitatkozni: gorgonzolát a LIDL-ben és Penny-ben is időről-időre akciózzák, kb, 2200-2500 HUF/kg áron...), a Parmezán (az eredeti) tényleg húzós. VISZONT! Ezeket a sajtokat nem úgy kell fogyasztani, mint a gumi-szentháromságot (Trappista-Gouda-Edami), sokkal intenzívebb ízük van, épp' ezért sokkal kevesebb kell belőlük!



Az én székely káposztám

Hozzávalók:

5 dkg füstölt szalonna
40 dkg marhalábszár
40 dkg sertéslapocka
40 dkg füstölt csülök
40 dkg savanyú káposzta
2 nagy fej vöröshagyma
1 dl kékfrankos
6 db babérlevél
1 evőkanál fűszerpaprika
1 teáskanál köménymag


Elkészítése:
A kockázott füstölt szalonnát felhevítjük, amiben kipattogtatjuk a köményt. Hozzádobjuk a kisebb kockákra vágott füstölt csülköt, kissé átpirítjuk. Amikor a csülök átforrósodott beletesszük a szintén kockára vágott marhalábszárat, majd 5 percig tovább pirítjuk. Rádobjuk a babérlevelet és 5 dl vizet aláöntve 1 órán keresztül pároljuk, míg a marha félpuha nem lesz. Ha a víz nagyon elpárologna, pótoljuk. Ekkor tesszük hozzá a kockázott seréslapockát, és a savanyú káposztát is. Meghintjük a paprikával, és további 5 dl vizet aláöntve még egy órán keresztül alacsony hőn rotyogtatjuk. Mikor a húsok megpuhultak meglocsoljuk a borral, egyet rottyantunk még rajta, majd lehúzzuk a tűzről és tálaljuk. Friss, finom tejföllel és foszlós kenyérrel fogyasztjuk, hozzá jóféle kékfrankost kortyolunk.

szekely.jpg

Erről jut eszembe: nyár van, nyár. Ez az étel bográcsban elkészítve a mennyekbe repít :)

A nagy nosztalgiázás közepette sem felejtkeztem meg a japán konyháról, továbbra is közölni fogom az általam készített reciket ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr554677755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2014.06.10. 13:07:12

ha már ennyire kihangsúlyozod mindenhol, hogy VAJ és nem margarin (amivel én maximálisan egyetértek), akkor javasolnám, hogy a főzőtejszínről is szokj le (a habtejszín javára), mivel zsírcsökkentett, adalékolt pótszer az is.
IGAZI parmezánt nemigen lehet vidéken kapni, szóval ez a tanácsod sajna nem megfogadható, marad a grana padano és tsai.

motoroskonyhaja 2014.06.10. 14:44:33

@Cpt. Flint: Nagyon jó, hogy felhívtad a figyelmem erre, köszönöm!!!! Már régóta nem használok főzőtejszínt, ez viszont egy régebbi receptem volt (amikor még azt használtam) és a posztba csak simán beillesztettem az eredeti szöveget. Már javítom is!

Vidéken nem lehet parmezánt kapni? Dehogynem! Én Ajkán élek (kicsi -volt- bányászváros) és mégis kapok helyben. Igazi parmezánt (parmigiano reggiano), nem utánzatot. Szóval hidd el lehet venni vidéken is :) Persze nem úgy, hogy este leugrok a helyi kisrablóba és kérek egy darabot :)

Cpt. Flint 2014.06.11. 09:38:26

Kivétel erősíti a szabályt :) Egerben, Füzesabonyban sajnos nem, vagy csak elvétve lehet parmezánt kapni. És szerintem inkább ez a jellemző. Te milyen boltban veszed Ajkán? (Ismerem Ajkát amúgy, 30 évig éltem Veszprémben :) )

motoroskonyhaja 2014.06.11. 16:16:25

@Cpt. Flint: Ajka egy világváros, itt minden van :)
Félre a tréfával: a helyi Tescoban szoktam venni. Sajnos sokszor csak csomagolt van (Tesco Finest parmezán, 22 hónapig érlelt), de 3-4 havonta a Tesco sajt akciót szokott tartani, ahol az eredeti parmezánt (és pl. az Old Amsterdamert egyéb mások mellett) pultban is árulnak. És eddig minden egyes alkalommal el kellett mondanom a sajtpultos embernek, hogy nekem ne vékony szeletet vágjon, mert azt nem lehet reszelni :) Ilyenkor szoktam a pultos parmezánból betankolni. Ha pedig éppen nincs (ami ritka, mert az akcióban általában alig veszi a nép, így mindig marad 1-2 hónappal az akció után is a pultban), tehát ha nincs marad a Tesco finest csomagolt; az is finom.
süti beállítások módosítása