Rozéra sült hízott libamell
2021. április 06. írta: motoroskonyhaja

Rozéra sült hízott libamell

mézes-gránátalmás édesburgonyával, friss, kevert salátával

Ha gyorsan kell egy finom, különleges ebéd vagy vacsora, akkor nagyon hálás a hízott liba- vagy kacsamell. 
A "fiatal" vagy a "pecsenye" liba- és kacsatermékekből mi nem kérünk, ég és föld a különbség ezek, és a hízlaltak között. Arról nem is beszélve, hogy másnap (harmadnap) reggelire olyan fínom zsíroskenyeret tud enni az egyszeri motoros, hogy kettéáll tőle a füle is :) Plusz - a közhiedelemmel ellentétben - nem is drága, mert egy-egy hízott mellszelet kettő-három embernek is elég a megfelelő körettel. És - valljuk be - egy ezresért milyen normális húst kaphatunk, vagy máshonnan megközelítve 1600-1800 Ft-ért hol ehet két ember különleges, minőségi gyors ebédet vagy vacsorát? Hát sehol....
dscn5542.JPG
Rozéra sült hízott libamell, mézes-gránátalmás édesburgonyával, friss, kevert salátával


Hozzávalók 2 személyre:
1 db hízott libamell (nekünk általában mindig van a fagyasztóban pár darab, egyenként 38-40 dkg-os)
30 dkg édesburgonya
2 evőkanál normális méz
1 evőkanál rendes gránátalmaszirup
15 dkg friss salátakeverék
1 teáskanál rozmaring (vagy egy ágacska friss rozmaring)
Bors


Elkészítése:
Először az édesburgonyát készítjük elő. Nem nagy etvasz: pucoljuk meg, majd vágjuk karikára, és tegyük egy hőálló edénybe, amit minimálisan kiolajoztunk. Mi most zománcozott tálakat alkalmaztunk, így egyből porciózni lehetett a köretet. Sózzuk, borsozzuk, és meghintjük rozmaringgal a burgonyákat, majd meglocsoljuk a mézzel és a gránátalmasziruppal:
dscn5502.JPGMár most jól néz ki.
dscn5503.JPGAlufóliával lefedjük, mejd dugjuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe nem több időre, mint max. 20 percre. Amíg a krumplink készül jöhet a libamell. A bőrét - és csak a bőrét - bevagdossuk, hogy a zsírja megfelelően kisülhessen belőle, a húsos felét pedig szintén sóval és borssal fűszerezzük. Mehet a forró serpenyőbe, először bőrével lefelé. Hagyjuk így kb, 3 percig kétharmados hőn (a 9-es skálán 6-7.es fokozaton).
dscn5508.JPGA képen látszik milyen szépen olvad ki a zsírja, jó is lesz majd másnap (és harmadnap) reggelire! Ha gondoljuk kukkantsunk alá, és ha a bőre eléggé (ropogósra!) megpirult jöhet a mell húsos fele. Őt is süssük ugyanannyi ideig, majd vegyük ki a serpenyőből, tegyük előmelegített tálra, és takarjuk le addig alufóliával, míg a krumplink elkészül.
Ha a burgonya megpuhult (hústűvel tudjuk ellenőrizni) már csak a tálalás marad hátra. Szeleteljük fel a libamellet, mejd osszuk el egyenletesen a porciózott krumplin. Tegyük mellé a salátát, amit - a són és borson kívül - gazdagíthatunk olívaolajjal és/vagy citromlével, meghálálja mindkettőt. Persze tuningolhatjuk szobahőmérsékletű félcentis sajtkockákkal vagy olajbogyóval is, ahogy a friss chilit is nagyon szereti. A libamellek felszínét ne felejtsük el enyhén sózni!
dscn5517.JPGMár csak be kell falni, és nem lesz olyan, hogy maradék :)
dscn5526.JPGGyors, egyszerű, kényeztető, mégis nemes és különleges, egyetlen házhoz rendelt pizza áráért. Hát nem inkább ilyet kell enni, mint egy rendelt vacakot? ;)
dscn5542.JPGJó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7616489192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2021.05.04. 19:56:41

Gratulálok. Igazán gusztusos, minőségi étel. Nagyon tetszik, ahogy a képek sorban tükrözik a készítést. Csoda jó receptjeid vannak. :)

motoroskonyhaja 2021.05.20. 00:39:17

@Biromakönyvem: Nagyon szépen köszönjük Dórival együtt a dícsérő szavakat! Örülünk nagyon! ;)
süti beállítások módosítása