Currys-káposztás salátafőzelék
2020. május 09. írta: motoroskonyhaja

Currys-káposztás salátafőzelék

hízott libamellel és fűszeres édesburgonyával

Salátafőzelék! Brrrr..... Régebben erről az jutott eszembe, mint a finomfőzelékről: az még oké is,  hogy a hideg kiráz már a neve hallatán, de hogy csak erőszakkal lehetne engem ilyennel megetetni, az tuti. Ma már tudom, hogy ez is olyan, mint a hal szeretete: a minőségi alapanyagok mellett tudni kell elkészíteni, nem pedig a menzán megszokott, rommá, illetve péppé főzött vacakot adni az asztalra. A halnál ez ugyanaz: rengeteg magyar azt mondja nem szereti a halat. Persze, mert egyrészt nem tudja hogy kell enni, másrészt pedig nem evett még jót. Nem. Az, hogy valaki tengerparton próbálta még nem jelenti azt, hogy jól is volt elkészítve ;)
Pont ezért adjunk egy esélyt a salátafőzeléknek, ami nagyon finom, fűszeres, és a melegebb tavaszi napokon üdítő vacsorát, vagy könnyű ebédet tudunk vele varázsolni. Tartsatok velünk most is!
dscn3471.JPGCurrys-káposztás salátafőzelék
Hozzávalók:
kb. 4 dl húsleves, vagy alaplé (ezért jó mindig lefagyasztani keveset)
1,5 fej saláta
25-30 dkg fejeskáposzta (mi újkáposztát használtunk hozzá)
0,5 fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1 evőkanál currypor (mi tandoori masalát használtunk hozzá a gazdagabb íz végett)
1 evőkanál liszt
Bors


Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy szégyen leírni. Egy lábosban minimális zsiradékot forrósítunk, majd hozzátesszük a curryport, és az apróra vágott fél vöröshagymát. A curry ilyenkor adja ki a legjobban az ízét, illata pedig azonnal betölti a konyhát. Elkeverjük, majd a hagyma fehéredéséig sütjük. Ekkor mehet a fűszeres hagymára a vékony csíkokra vágott (új)káposzta és egy pici só (ettől a káposzta minimális levet ereszt, így nem fog odakapni). 1-2 perc kevergetés után borsozzuk, és öntsük fel az egészet húslevessel. Most egy kicsit soknak fog tűnni a lé a zöldségekhez képest, de nem lesz az :) 
dscn3427.JPGMindössze két percig rotyogtatjuk, és jöhet a sűrítés. A tejfölt összekeverjük a liszttel, majd teszünk hozzá a főzelék levéből is (hőkiegyenlítés, így nem lesz csomós). Alaposan átkavarjuk, és mehet az egész a káposztára. Egyetlen rottyanás után el is zárhatjuk a lángot, és húzzuk le a tűzhelyről az edényt, amíg felcsíkozzuk a salátát. Pár perc alatt a főzelék le fog hűlni annyira (főleg, ha közben egyszer-egyszer átkeverjük), hogy rátehessük a fejes salátát az ételre! Nem fog beleférni elsőre, hanem jó púpos lesz az edény felett (persze ez az edény méretétől is függ, de nekünk kétszemélyes a háztartásunk, így nincsenek nagyobb edényeink). Várjunk egy percet, majd lassan keverjünk egyet rajta. Nini, már belefér a lábosba.
dscn3434.JPGÓvatosan kavarjunk még párszor az ételen, és ekkorra az összes saláta összeesik annyira, hogy klassz, leveles főzelék állagú lesz.
dscn3440_1.JPGdscn3444.JPGA főzelékkel el is készültünk. Üde, finom, és a saláta esetében minimális hőkezelést alkalmaztunk csak. Porciózzuk ki mélytányérokba, hadd hűljön szobahőmérsékletűre mielőbb. Addig készíthetünk hozzá feltétet és/vagy köretet is.
Mi most hízott libamellet sütöttünk hozzá (egy 30 dkg-s darab elég volt kettőnknek):
dscn3447.JPGdscn3456.JPGAmíg a libamell sült (majd pihent) addig a sütőben elkészült a fűszeres édesburgonya is. A fűszerezés a következő volt: saját készítésű kaporolaj (olívából és napraforgóból is készítettem), kevés rozmaring, a vöröshagyma másik fele, só bors. Mindezekkel össze lett forgatva a kockára vágott édesburgonya, majd 180 fokos sütőbe lett dugva. Ennyi, nem több. Nem drága (nekünk kettőnknek az egész étel kijött  1500 Ft-ból (ebből a libamell volt 900 Ft, (30 dkg) édesburgonya 250 - akciósan vettük 500/kg ért- , saláta 160, káposzta 80, a többi a fűszerek és hagyma), amiért jobb esetben egyetlen pizzát tudtunk volna házhoz rendelni.
dscn3467.JPGJó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1615668676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása