Azori szigetek - Sao Miguel 11.
2020. április 29. írta: motoroskonyhaja

Azori szigetek - Sao Miguel 11.

Amikor a kör bezárul

Eredetileg úgy terveztük, hogy ha rossz, esősebb az idő majd akkor látogatjuk meg a katonai erődöt, és akkor megyünk barlangászni is, mert ezeken a helyeken teljesen mindegy, hogy kint éppen esik-e vagy sem. Nos, a majd 30 kint töltött nap alatt kb. háromszor esett, így napos időben voltunk "kénytelenek" felkeresni őket. És ha már napos idő, akkor először egy csodás kilátót vettünk célba :)
dscn2120_2.JPG

Miradouro do Pico dos Bodes - avagy a kupakkal lezárt hegy
Povoacao mellett van a Pico dos bodes kilátó (egy másik kilátón kell keresztülautózni, Miradouro do Por-do-Sol) és nincs messze az előző posztban leírt Salto do Prego vízeséstől. A hely magyarul Kecske hegyet, vagy Kecske csúcsot jelent. Érdekes, mert kecskét nem, de marhát annál többet látni rajta és a környékén (hol nem? :)  Ha ide szeretne elmenni valaki, akkor figyeljen arra, hogy a kilátóhoz vezető út utolsó része.... khm.... megint egy irgalmatlan emelkedőt takar, ráadásul földúton, de legalább jó kanyargós ez is (a kép már lefelé készült).
dscn2153_2.JPGdscn2151_2.JPGAmellett, hogy mesés kilátás nyílik innen,

a hegy (és a kilátó is) egyben egy bálna megfigyelő hely is. 
dscn2142_2.JPGÉs hogy miért van kupakkal lezárva? Mert a hely kialakításakor egy mesterséges dombocskával emelték meg, amiben a megfigyelőállomás mellett egy esővizet analizáló labor is kialakításra került.
dscn2146_3.JPG
Ponta Delgada újból - avagy amikor a kör bezárul
Minden egyes alkalommal amikor a szigetre megyünk, mindig a fővárosban kezdünk (hiszen a szállásunk is ott szokott lenni), majd a kintlétünk alatt rendszeresen visszajárunk barangolni, felfedezni újabb dolgokat. Mert van mit felfedezni, vagy simán csak csavarogni egyet. Esetleg vásárolni. Vagy kajálni. Vagy mindegyik :)

Gruta de Carvao - egy lávabarlang, ami majdnem eltűnt
A barlang a II. János Pál pápa reptér mellett található, és nagyszerű élmény. 5 euro a belépő, a programban kb. 60 perces túrát hirdetnek. Persze ez attól is függ, hogy az adott csoportból ki és mennyit kérdez a túravezetőtől. Van alaptúra, de van egy izgalmasabb, hosszabb is, amihez előre be kell jelentkezni. 
dscn2915_2.JPGA túrák meghatározott időpontokban indulnak, mindig van egy portugál nyelvű, és egy az összes többi érdeklődőnek - angolul.
dscn2916_2.JPGMi egy Kanadából, Svájcból és Kolumbiából iderepült 7 fős csapathoz csatlakoztunk. Dórival már előre röhögtünk magunkon, mert nem tudtuk elképzelni, hogy mit fogunk érteni a magmaelméletekből, barlangot kialakító lávafolyamokból és hasonlókról. Rommá röhögtük magunkat, mikozben a túra indulására vártunk, és megbeszéltük, hogy az egyik kedvenc filmünkben ezerszer elhangzó választ fogjuk adni minden kérdésre: da-da-da (azaz igen-igen-igen :).
dscn2917_2.JPGTévedtünk, de nagyot! A portugál srác nagyon jól, érthetően beszélt a barlangot kialakító folyamatokról, közben többször kérdezett is, hogy érthető-e amit mond. A belépéskor kaptunk biztonsági felszerelést, így már ezekkel felvértezve léptünk be a barlanghoz vezető folyosóra.
dscn2921_01.JPGA barlang és a vezetés is nagyszerű! Mindenkinek csak ajánlani tudjuk!
dscn2950_01.JPGdscn2938_01.JPGdscn2958_01.JPGÉs hogy miért tűnt el majdnem a barlang? A túravezető srác ezt is elmondta: amikor a repteret és a mellette húzódó autópályát építették, a láva által kivájt barlangrendszer több része összeomlott az építkezéstől. Így azóta semmilyen építkezés nem lehetséges a környéken. Ekkor értettük meg a rengeteg, üresen álló telek titkát a barlang körül... 

Forte de Sao Bras - egy ma is működő katonai erőd
dscn2693_01.JPG
Egy ilyen sötét helyről hová is mehetnénk, mint egy másik sötét helyre, ami nincs messze az Emigránsok emlékművétől. Sao Bras erődje 1552-ben épült, és a mai napig működő katonai bázis, ennek ellenére a nagyobbik része bejárható, látogatható, plusz helyet kapott benne egy katonai múzeum is. 3 eur/fő, de nagyon megéri (minden megéri, ami a szigeten van, és fizetős...)
Az erőd előtt rengeteg hatalmas horgony található (van, amelyik több, mint 5 méter magas), a múlt emlékeit idézve, és tiszteletet adva a vizek szolgáinak.
dscn2690_01.JPGA jegypénztárnál elmondják, hogy merre kell menni, és tényleg minden úgy van, a zeneszobától a műtőkig, a légelhárító ütegektől a járművekig.
dscn2709_01.JPGdscn2714_01.JPGdscn2718_01.JPGdscn2721_01.JPGdscn2731_01.JPGdscn2735_01.JPGdscn2740_01.JPGdscn2751_01.JPGDe tudtátok például, hogy az erődtől nem messze van egy kicsi világítótorony is? Igen-igen, Ponta Delgadában!  (Farol de Santa Clara). És azt, hogy "véletlenül" majdnem vele szemben van az egyik legjobb helyi étterem? (Restaurante Farol, ahol a legjobb grillezett tonhalat és rengeteg finom marhát kóstolhat az utazó)?
dscn2757_2.JPGPlusz a környéken van egy gyönyörű ösvény is egyenesen az óceánhoz?
dscn2763_01.JPGdscn2769_01.JPGdscn2775_01.JPGPedig vannak ilyen helyek, de ehhez az kell, hogy NE 3-5 napra, vagy csupán egyetlen hétre menjünk ki a szigetre...
Jardim Atonio Borges - kicsi zöld felüdülés, majd egy csalódás a kirakodóvásárban
A kert Ponta Delgada szívében található, szemben egy iskola, és a Parque Atlantico sincs messze. Egy 20 perces sétával bejárható, kicsit mesterkélt, de különleges növényekkel teleültetett parkocska, ahol a kakasok a kialakított medencét felügyelik, a ludak pedig a büfét...
dscn2601_01.JPGdscn2604_01.JPGdscn2612_01.JPGdscn2617_01.JPGdscn2618_01.JPGMinden hónap első vasárnapján rendezik meg a helyi egyetem parkjában a kirakodóvásárt, vagy bolhapiacot. Sokan oda meg vissza vannak érte, így mi is megkukkantottuk. Kár volt. 
dscn2913_01.JPGRengeteg gagyi, dohos, ótvar cucc, pár palántaárus, és egyetlen büfékocsi. Minket nem hatott meg, de ha valaki erre vágyik, hát tegye :)

Parque Atlantico - Pláza ez is, de mennyivel másabb!
Pláza! Már a kifejezéstől is undorodunk, mert - sajnos - azt szoktuk meg, amit itthon plázának neveznek. Ponta Delgadában ez a hely is emberléptékű, barátságos, egyszerűen bejárható és megismerhető. Ha lehet azt a szót használni egy plázára, hogy bájos, akkor ez tényleg az.
Az épületben egy méretarányos bálna "fogadja" az egyszeri utazót, ahogy becsobban az óceánba.
dscn1993_01.JPGdscn1996_01.JPGdscn1998_01.JPGA földszinten lehet bejárni a gyógyszertárat, parfümériát, és a legjobb Continentét is, ahol tényleg mindent meg lehet kapni. Mi pl. azóta is élvezettel faljuk az ott vásárolt helyi sajtokat (csak úgy 4-5 kg-t hoztunk haza), a normális (vagy még extrább) helyi tonhalkonzervekről nem is beszélve, zsákmányoltunk is itthonra 20-25 db-ot..., de mellettük olyan eszméletlen - és szintén helyi - kaviárra is lecsaptunk, hogy azóta is csak emlegetjük, pedig az itthoniakhoz képest minőségben, állagban és ízben is ezerszer jobb, árban pedig az itthoni töredékéért kapható. De ha az egyszeri motoros a feleségével megy be, akkor -az ultra tiszta WC-ken, vagy a kényelmes (és ingyenes) parkoláson, a normális dohányzóteraszon, vagy a nagyszerű, eredeti éttermeken kívül - ahol maga választhatja ki az ételébe az alapanyagokat és előtte készítik el, egészséges és változatos-, nem hagyhatja ki (utazásonként többször, igaz Dóri?) a Berschkát sem.
dscn1992_01.JPGÉs ha már említettem, hogy itt található az egyik legjobb Continente, akkor lapátoltunk egy kevés normálisabb méretű garnélát is (mert ott ráklapát van a rákokhoz, mint itthon a mogyoróhoz telente....) Megsütöttük a maradék pezrezselyemmel és egyéb fűszerekkel az óceán partján, majd búcsúztunk a szigettől újra a naplementében....
dscn3035_01.JPGdscn2897_01.JPGdscn2910_01.JPGEgy éven belül háromszor látogattunk el a szigetre, a beszámolóink ezen utazások összegyúrásából álltak össze. Voltunk télen (februárban, és március elején), és voltunk augusztus végén-szeptember elején is. Reméljük minél több embernek tudtunk hasznos információkkal szolgálni és bemutatni azt, hogy mennyire különleges, mennyire egyedi ez a kicsiny földterület. A következő - utolsó - részben minden olyan információt meg fogtok találni, ami ahhoz kell, hogy bárki át tudja élni ezt a csodát. Ha bármilyen kérdésetek van, akkor kérjük írjátok meg nekünk vagy kommentben, vagy emailben (ami jobb oldalt alul található :)  Így - a normál összefoglaló mellett - személyre szóló válaszokat is fogunk tudni adni.

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2515645600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása