Itt a nyár, a könnyedebb, szezonális fogások ilyenkor jobban előtérbe kerülnek. Az utóbbi években nagyon rákaptam a töltött paprikára (ahogy írtam is anno: gyerekkoromban utáltam), a paradicsomos alapú tésztát pedig alapból szeretem. Nnnnna, most ezt a kettőt kombináltam össze, mindezt úgy, hogy ez a két étel a sütőben teljesedett ki.
Lehet elsőre szokatlannak tűnik, de nem az, nagyszerűen kiegészítik egymást, hiszen a töltött paprikát alapból paradicsomos mártással szokás készíteni, ha pedig egy kis tésztával sül össze, az csak turbózza az élvezeteket :) A másik jó dolog a receptben pedig az, hogy alig kell valamennyi időt a konyhában tölteni :)

Csőben sült töltött paprika
Hozzávalók:
1 kg finom, napérelelte paradicsom
10-12 db érett tv paprika (gyengébbek kedvéért: tv= tölteni való)
40 dkg darált sertéshús
10 dkg főtt rizs (én kizárólag basmatit eszek, ehhez is azt használtam)
2 fej vöröshagyma
10 dkg sima füstölt szalonna (én háztáji, szabadtartású mangalicát használtam hozzá)
1 tojás
1 evőkanál zsír (igen, zsír. Sznobék használjanak olívaolajat hozzá, ami nem illik az ételhez, ellenben nagyon trendi(nek gondolják ők)
Fél csokor friss petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész kömény
1 mokkáskanál majoránna
csipetnyi cukor (kb. fél teáskanálnyi)
2-3 babérlevél
Oregánó (azaz magyarul szurokfű)
Bors
Só
30 dkg jó minőségű száraztészta
Elkészítése:
Saját, régebbi receptemet alakítottam át azért, hogy még teljesebb ízvilágot hozzak létre. Tehát: a rizst feltesszük főni. Azaz minimális olajat hevítünk, amire rászórjuk a rizst, Fehéredésig keverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majd' kétszeresen ellepi. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt közepesre, keverjük át az egészet, fedjük le, és 10 percig pároljuk. 10 perc után szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel (hogy ne főjön tovább) majd tegyük félre. Tegyük fel a felaprított szalonnát egy előmelegített serpenyőbe, hadd olvadjon a zsírja. Ha kell -és miért ne kellene- az edénybe először dobjunk egy darabka finom sertészsírt, amivel a szalonnának is megágyazunk, így nem fog megégni. Tegyük hozzá a finomra vágott vöröshagyma felét is. Mehet az egészhez a kömény. A kömény ugyanis (csak ezerszer írtam le eddig) zsírban oldja ki az íz- és illatanyagait.

A paprikákat töltsük meg ezzel a finom töltelékkel. Nem kell spórolni, alaposan tömködjük meg őkelméket. Ha marad a töltelékből az sem gond, azt majd önálló gombócokként fogjuk elkészíteni.
Tegyük az így megtöltött paprikákat egy magasabb falú edénybe,
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. A megfőtt töltött paprikákat vegyük ki a vízből, és hagyjuk hűlni. Én porciókra adagoltam a tésztát külön edényekbe, de nyugodtan tehetjük bármilyen nagyobb hőálló tálba is, akkor egyben fog elkészülni, nem adagonként. Kanalazzuk rá a mártást úgy, hogy elfedje a tésztákat a fűszeresen pikáns szósz. Erre helyezzük az időközben felkarikázott töltött paprikát, majd az egészet takarjuk le alufóliával, és mehet is a sütőbe 30 percre. Ennyi idő bőven elég arra, hogy a tészta magába szívja a finom mártást, és kellőképpen megpuhuljon, a paprika pedig enyhén megpiruljon.
Egyszerűen vegyük ki a sütőből az alkészült ételt, és már tálalhatjuk is! Én kevés Asiago sajtkockával adtam az asztalra, ami a fórró szószba olvadt, és még krémesebb állagúvá tette az ételt.

Jó étvágyat!
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes!