Ma irány a Csendes óceán partján lévő Tahara, ahol egy négygenerációs Japán parasztcsaládot látogattunk meg, és a rendező tényleg nem poénkodott előző este. Valóban én főztem nekik az otthonukban, de közben rengeteg kalandnak és vidám percnek is részesei voltunk, az este pedig egy nagy vacsorabuliba torkollott, ahonnan hová mentünk, na hová? Hát vacsorázni...




Csizmára fel - azaz milyen is a Japán mérettáblázat
Még induláskor mondták nekem, hogy lenne pár kínos kérdésük. Kínos kérdés? Oké, jöhet, bármi legyen is az. Mekkora a lábméretem? Ez aztán tényleg kínos kérdés, de azért válaszoltam: 46-os. Erre nagy röhögés volt a válasz. Mikor kérdően néztem csak annyit mondtak: náluk 44-es méretig tart a skála... Ez akkor jutott újra eszembe, mikor elkezdték kiosztani a gumicsizmákat, hogy a földeken ne kenjük össze magunkat. A producer asszony nagy büszkén adott nekem is egyet, sikerült egy 45-ös méretet is szerezni. Nagyszerű, csupán egy mérettel kisebb, mint a lábam, ezért kemény 30 percig tudtam úgy viselni, hogy ne ordítsak a fájdalomtól...

A káposztaföld gyönyörű volt, ahol szabályos közönként tökéletesen egyforma zöldségek teremtek. Rengeteg kérdésem volt Setsuóhoz (節男さん) az 59 éves családfőhöz.

A legérdekesebb viszont maga a káposzta volt -ahogy írtam mind egyforma- hasonló súlyban. Nem értettem, így megkérdeztem, hiszen itthon nem ritkák az 5-6 kilós káposzták sem a boltokban. Setsuo pedig olyat mondott, amit nekem is illett volna tudnom, mégsem jutott eszembe. Egy ládába összesen 8 db káposztát tesznek, aminek az össz súlya 10 kg. És hogy miért? Mert egy ekkora káposzta elég egy négytagú családnak egy étkezésre, és így mind elfogy. Ha másnap is akarnak káposztát venni, akkor vesznek egy másikat, ami megint friss, így elkerülhető a több napig hűtőben tárolt -és egyre romló minőségű- zöldség. Ők minden nap szüretelnek és minden nap szállítanak Japán legkülönbözőbb vidékeire, hogy mindig aznap szedett, friss zamatos zöldséggel lássák el a Vásárlóikat. Az országban nagy híre van az édes, lédús, ultra minőségű káposztájuknak. Bakker! Mit is szoktam mondani mindig? Minőség, és nem mennyiség! Nem 2 kg lapocka, hanem 40 dkg hízott libamell. Ugye, hogy ismerős? Ők ezt élik meg a mindennapjaikban, és eszerint is termelnek. Hihetetlen volt látni és megtapasztalni ezt a precizitást.





Azt eddig nem írtam, de a káposztaföldre és visszafelé is hármasban autóztunk (a stáb és Dóri a busszal követett minket): Setsuo vitt magával a földre Eimi (a tolmács) kíséretében az autójában, hogy útközben beszélgetni is tudjunk. Rengeteg mindenről esett szó, visszafelé például arról, hogy szeretek-e horgászni? Hát persze, imádok, mindig kikapcsol, mindig megnyugtat, gondolom Ő is azért horgászik. Lószart! Egy nagy frászt, mondta, Ő azért horgászik, mert ha fog halat, akkor össze tudja hívni a haverokat, és tudnak egy jót bulizni este a finom halételek felett! Kíváncsi vagy hol szoktam horgászni? - kérdezte. Hát persze, ha belefér az időbe. Minden belefér, amit akarunk, kacsintott vissza, és már kanyarodott is a Csendes óceán partja felé.
A part felé menet megmutatta a cunami vonalat (addig jön fel a szökőár), a partra érve pedig jó ideig beszélgettünk a horgászatról, óceánról, érzésekről. És Eiminek alig kellett fordítania: kezdtük nagyon jól megérteni egymást Setsuóval.


Visszatérve hozzájuk egy finom uzsonna várt minket,



Gyorsan legurultunk a bolthoz a busszal, ahol Setsuo egyik menyével -és annak gyermekével- mentem bevásárolni. Szerencsétlen kislány (azaz anya) annyira zavarban volt, hogy a pénztárnál elfelejtett fizetni a stáb által adott pénzből :)




A Paradicsom - azaz minden szem arany, pedig még csak nem is fénylik
Közben Setsuo behozott a konyhába egy dobozt. Tudod mi ez -kérdezte? Fingom sincs, lövésem sincs, hiszen nem tudom olvasni sem a kandzsi-, sem a Katana írást. A doboz nagyon elegáns volt, látszott, hogy valami exkluzív tartalmat rejt, mellé külön használati/kezelési utasítás is volt.


Haverok, buli, Saké!
Az ételkészítés közben az unokák is felengedtek, kérdezgettek hogy van az magyarul, hogy Szia! Válaszoltam nekik hogy mi hogy mondjuk, azóta állítólag a helyi iskolában ezzel vagiznak, hogy magyarul köszönnek a társaiknak :)
Machiko el volt bűvölve (miközben az ételeket készítettem), azt mondta öröm látni egy férfit a konyhában. Kérdezte, hogy nálunk főz-e Dóri? Nem is engedném a konyhába - válaszoltam :)
Az ételekkel elkészültem, közben a család mellett kezdtek a haverok is összegyűlni. Van, aki sakét hozott, van aki mézédes epret.


A vacsora nagyon jól sikerült, sokat beszélgettem a majd' 30 emberre duzzadt társasággal, de eljött a búcsú ideje.
Olyan gyönyörű család, olyan összetartók, olyan kedvesek, olyan jó társaság a baráti körük. Fájt a szívem, mikor el kellett válnunk. Éjfél volt már, mikor búcsúztunk, de megígértem nekik, hogy visszajövök hozzájuk; nagyon a szívembe zártam őket! (mellettem jobbra Tim Robbins, mármint a Japán ;)

Vigyáz, mert fel fog robbanni!!!
Azt, hogy oké, hogy én jóllaktam, mert velem forgattak (és rólam szólt a film), de Dóri is csak pár falatot evett este, a stáb pedig semmit sem, lévén amíg én dőzsöltem ők dolgoztak, forgattak. Éhesek voltak. Azaz menjünk, és vacsorázzunk egyet!
Beültünk egy étterembe, ahol a stáb vacsorát rendelt magának. Dórinak volt esze, és csak egy epres-csokis desszertet evett.




Van meleg cuccotok? - Minek, hiszen 24 fok van!
Vacsora után (éjjel 1-kor) irány a szállás, ahol megint csak annyit mondtak, hogy másnap reggel 6:30-kor találkozunk a hallban (remek, akkor ez megint a Japán munkastílus, éjjel 1-kor becsekkolás, majd reggel 6:30-kor kicsekkolás). Reggeli 7-től van a szállodában, így ezt ki fogjuk hagyni, de majd eszünk a repülőn. Repülőn??? Igen, mert repülünk északra. Van meleg cuccotok? Minek, hiszen 24 fok van itt! Igen, de ahová megyünk örülhetünk ha nem esik a hó - válaszolták. És amikor Yokotéban kiszálltunk a buszból, és megláttuk a 2,5 méteres hókupacokat már elhittük, hogy valóban qrva hideg az idő. De ez már a következő történet, tartsatok velem legközelebb is, amikor egy olyan emberhez megyek tanulni északra (A Mamihoz!. A neve Fujii Atsuko (藤井アツ子さん), aki 10 év óta minden évben elnyeri az Év étterme díjat (a 3 legjobb és leghíresebb Yakisoba étterem között van Japánban), és ahol olyan megtiszteltetés -egyben meglepetés is- ért engem, amire álmomban sem számítottam. Minden egyes repülőtéren és extra helyen megtalálható az általa készített étel díszdobozban, mégis az egyik legszerényebb és legérzékenyebb ember, akivel valaha találkoztam... És elvitt az étterme után magához, az otthonába, ahol az Ő ételei mellett én is főztem neki.... Szóval? Velem tartotok legközelebb is? ;)
Ha olvasnátok itt az első rész:
https://motoroskonyhaja.blog.hu/2019/04/22/nagy_kaland_japanban
Itt pedig a második:
https://motoroskonyhaja.blog.hu/2019/04/26/az_igazi_kaland