Imádom a mákos gubát, mint -gondolom- a legtöbben. A napokban is erre izgultam rá, aztán gondolkodtam kicsit a száradó kiflik felett elmélkedve: lehetne ezt máshogy is. Kicsit szalonképesebben. Kicsit egységesebben. Kicsit gazdagabban. Nnna, ennek a fene nagy gondolkodásnak az lett az eredménye, hogy az egész gubát bevágtam egy tortaformába, és megsütöttem. Jó döntésnek bizonyult, persze azért nem csak erről szól a Máshogy guba :)
Tortaguba, avagy Máshogy guba
Hozzávalók:
6 szép békebeli csavart kifli (az Aldiból jöttek az alanyok, néha a Pennyben is lehet kapni, úgy félévente...)
1 tasak pudingpor (én most tejszíneset használtam, de jöhet vaníliás is)
5 dl teljes tej a pudingporhoz (ne bohóckodjunk már a 1,5%-os, pláne a 0,1%-os "tejjel", legyen minimum 3.5%-os)
3-5 evőkanál cukor a pudingporhoz
3-3,5 dl teljes tej (lásd fentebb a véleményem a tejről)
10 dkg darált mák jóóóól megcukrozva
5 dkg cukor (a tejhez)
4-5 evőkanál finom méz
Kevés kezeletlen (azaz BIO) citrom - LIDL-ben mindig kapható
kb. 1 evőkanál normális vaj (én osztrák BIO joghurtos vajat használtam hozzá)
Elkészítése:
A kifliket karikázzuk fel, majd hagyjuk totál megszáradni őket. Ez nálam kb. 2-3 nap, addigra teljesen kiszikkadnak. Ebben az állapotban tegyük őket egy mélyebb tálba, és öntsük rá szépen lassan a 3-3,5 dl cukros tejet (a cukrot előzőleg keverjük el a tejben), amihez adjuk hozzá a darált cukros mák 2/3-ad részét is. Ez jóval több mennyiség a cukros tejből, mint egy sima mákos gubánál, de mi most szerencsés helyzetben vagyunk, mert nem simán sütni fogjuk, hanem tortaformába tesszük. Így kicsit jobban eláztathatjuk a kifliket. Ha valaki szeretné, a tejbe tehet vaníliás cukrot is, így még gazdagabb ízvilágot fog kapni. Kicsit forgassuk közben át a kifliket, hogy minden oldalukat érje a cukros, mákos tej, de csak óvatosan, mert hajlamosak a szétesésre.
Amíg a kiflik felszívják a rájuk locsolt cukros-mákos tejet, készítsük elő a tortaformát. Alulra tegyünk sütőpapírt, majd a tortaforma oldalát vajazzuk (NEM margarin, ezt a műanyagot felejtsük már el) tehát vajazzuk vékonyan körbe. Mehet a tortaformába egy réteg cukros-tejes-mákos guba. Én kiflidarabonként terítettem le az aljára. Erre locsoljunk kicsi citromlevet, majd jöhet egy kevés méz, amit megszórunk kevés cukrozott mákkal.Végül az időközben elkészített puding egy részével is locsoljuk meg.
Addig rétegezzük, amíg az alkatrészek tartanak (nálam ez kettő-három rétegben szokott kimerülni), a tetejére viszont mindenképpen a puding maradékát tegyük, amit a cukros mák utolsó adagjával szórjunk meg.
Mehet is az egész az időközben 180 fokra felfűtött sütő közpéső rácsára, úgy 20-25 percre. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a sütemény összeálljon. Ha az idő letelt vegyük ki a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni (ez a legnehezebb fázis.....).
Kihűlés után oldjuk ki a bilincset (mármint a tortaformáét) és szabadítsuk ki a Máshogy gubánkat. Szeletelhetjük, és tálalhatjuk is.
Mi friss málnával és fagyival fogyasztottuk (a HD pekándiós változata nagyon tuti hozzá).
A szikkadt kiflik nagyszerűen felszívják a cukros tejet, és a sütés közben összeragadnak a pudingtól. A finom méz és a rengeteg cukros mák csak fokozza az élvezetet, amit a pikáns citromlé tesz tökéletessé. Muskotályos fehéborral fogyasztva a mennyekbe repít!
Jó étvágyat!
Nemrég készítettem egy 3M tortát is (Mák-Málna-Mascarpone). Esetleg érdekel a receptje? Jelezd kommentben.
Reggel pedig egy finom, füstölt baconos pizzatekercs készült a konyhámban kelt tésztából, kétféle sajttal szórva. Szeretnéd elkészíteni?