Tortaguba, avagy Máshogy guba
2018. november 03. írta: motoroskonyhaja

Tortaguba, avagy Máshogy guba

Imádom a mákos gubát, mint -gondolom- a legtöbben. A napokban is erre izgultam rá, aztán gondolkodtam kicsit a száradó kiflik felett elmélkedve: lehetne ezt máshogy is. Kicsit szalonképesebben. Kicsit egységesebben. Kicsit gazdagabban. Nnna, ennek a fene nagy gondolkodásnak az lett az eredménye, hogy az egész gubát bevágtam egy tortaformába, és megsütöttem. Jó döntésnek bizonyult, persze azért nem csak erről szól a Máshogy guba :)

img_20181102_2001344.jpg

Tortaguba, avagy Máshogy guba

Hozzávalók:
6 szép békebeli csavart kifli (az Aldiból jöttek az alanyok, néha a Pennyben is lehet kapni, úgy félévente...)
1 tasak pudingpor (én most tejszíneset használtam, de jöhet vaníliás is)
5 dl teljes tej a pudingporhoz (ne bohóckodjunk már a 1,5%-os, pláne a 0,1%-os "tejjel", legyen minimum 3.5%-os)
3-5 evőkanál cukor a pudingporhoz
3-3,5 dl teljes tej (lásd fentebb a véleményem a tejről)
10 dkg darált mák jóóóól megcukrozva
5 dkg cukor (a tejhez)
4-5 evőkanál finom méz
Kevés kezeletlen (azaz BIO) citrom - LIDL-ben mindig kapható
kb. 1 evőkanál normális vaj (én osztrák BIO joghurtos vajat használtam hozzá)

Elkészítése:
A kifliket karikázzuk fel, majd hagyjuk totál megszáradni őket. Ez nálam kb. 2-3 nap, addigra teljesen kiszikkadnak. Ebben az állapotban tegyük őket egy mélyebb tálba, és öntsük rá szépen lassan a 3-3,5 dl cukros tejet (a cukrot előzőleg keverjük el a tejben), amihez adjuk hozzá a darált cukros mák 2/3-ad részét is. Ez jóval több mennyiség a cukros tejből, mint egy sima mákos gubánál, de mi most szerencsés helyzetben vagyunk, mert nem simán sütni fogjuk, hanem tortaformába tesszük. Így kicsit jobban eláztathatjuk a kifliket. Ha valaki szeretné, a tejbe tehet vaníliás cukrot is, így még gazdagabb ízvilágot fog kapni. Kicsit forgassuk közben át a kifliket, hogy minden oldalukat érje a cukros, mákos tej, de csak óvatosan, mert hajlamosak a szétesésre.
Amíg a kiflik felszívják a rájuk locsolt cukros-mákos tejet, készítsük elő a tortaformát. Alulra tegyünk sütőpapírt, majd a tortaforma oldalát vajazzuk (NEM margarin, ezt a műanyagot felejtsük már el) tehát vajazzuk vékonyan körbe. Mehet a tortaformába egy réteg cukros-tejes-mákos guba. Én kiflidarabonként terítettem le az aljára. Erre locsoljunk kicsi citromlevet, majd jöhet egy kevés méz, amit megszórunk kevés cukrozott mákkal.img_20181101_1533588.jpgVégül az időközben elkészített puding egy részével is locsoljuk meg.
img_20181101_1534045.jpgAddig rétegezzük, amíg az alkatrészek tartanak (nálam ez kettő-három rétegben szokott kimerülni), a tetejére viszont mindenképpen a puding maradékát tegyük, amit a cukros mák utolsó adagjával szórjunk meg.
img_20181101_1538485.jpgMehet is az egész az időközben 180 fokra felfűtött sütő közpéső rácsára, úgy 20-25 percre. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a sütemény összeálljon. Ha az idő letelt vegyük ki a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni (ez a legnehezebb fázis.....).
Kihűlés után oldjuk ki a bilincset (mármint a tortaformáét) és szabadítsuk ki a Máshogy gubánkat. Szeletelhetjük, és tálalhatjuk is.
Mi friss málnával és fagyival fogyasztottuk (a HD pekándiós változata nagyon tuti hozzá).

A szikkadt kiflik nagyszerűen felszívják a cukros tejet, és a sütés közben összeragadnak a pudingtól. A finom méz és a rengeteg cukros mák csak fokozza az élvezetet, amit a pikáns citromlé tesz tökéletessé. Muskotályos fehéborral fogyasztva a mennyekbe repít!
img_20181102_1959579_1.jpg
Jó étvágyat!

Nemrég készítettem egy 3M tortát is (Mák-Málna-Mascarpone). Esetleg érdekel a receptje? Jelezd kommentben.
img_20181024_1858335.jpgimg_20181024_1858335_1.jpg

Reggel pedig egy finom, füstölt baconos pizzatekercs készült a konyhámban kelt tésztából, kétféle sajttal szórva. Szeretnéd elkészíteni?
img_20181103_1439345.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4014341953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2018.11.03. 16:37:29

Pudingpor? Ne káromkodjunk már kérem szépen, lehet, hogy kiskorúak is olvassák... Pár tojás sárgája, cukor ízlés szerint, pár evőkanál liszt (ha jól tévedek, akkor fél liter tejhez 12 evőkanálnyi, bár én marékkal mérem), íz és aromaanyagok (mondjuk vanília, málna, szeder, cseresznye, csoki, satöbbi) a majdnemkész tájékán beletehetőek. A legnehezebb dolog csomómentesre elkeverni a pudingot, a többi meg ugyanaz, mint a zacskós verziónál. Az is igaz, hogy öt perccel tovább tart elkészíteni.

motoroskonyhaja 2018.11.03. 18:52:54

@szivar: És az is igaz, hogy tegnap (is) 14 órát dolgoztam, csuoán a nov 1 volt nekem szabadnap. Így meg mertem engedni magamnak, hogy bolti pudingporral készítsem, míg a nagyérdemű az újabb 4 napos hétvégét élvezi ;)

szivar 2018.11.04. 00:31:52

@motoroskonyhaja:
[OFF]
Valahonnan ismerős a dolog. Bár nálam csak 7/7/8 műszak van, plusz az itthoni melók. Meg már csak 28 nap szabadságot kellene kivenni idén - csak éppen nem lehet...
[/OFF]
Ez az első lépés a zacskósleves irányába, így én nem is szoktam kísérteni emigyen a sorsot, inkább nem alszom. :)

motoroskonyhaja 2018.11.04. 09:17:13

@szivar: Igazad van, meg lehetne (és illene is) csinálni bolti pudingpor nélkül is. Én évente egyszer-kétszer szoktam egyáltalán pudinghoz nyúlni, lehet legközelebb tudatosan nem fogok, hanem elkészítem. Mondjuk a vaníliás cukrot magamnak készítem (a kikapart vaníliarúd héját dugom cukorba), hogy a házi puding miért nem jutott eddig eszembe?
A zacskós levestől nem kell félned, ha csak kicsit is körbenézel a blogomon láthatod, hogy milyen irányvonalat képviselek :)
Erről a zacskós leves hasonlatodról eszembe jutott az egyik haverom mondása: Alkoholmentes sört iszol? Onnan már csak egyetlen lépés a guminő! :)

mildi 2018.11.04. 13:57:40

ez felfújt max, nem guba :D
az ötlet remek, ki lesz vitelezve. ha dióval csinálom, lehet hamis aranygaluska. mindenesetre feleennyi cukorral, az fix

motoroskonyhaja 2018.11.04. 15:10:27

@mildi: Szerinted miért Máshogy guba a megnevezése? ;) Írtam a posztban, hogy gubát szerettem volna, de más ötletem lett ;)
Aranygaluskához nem kifli kell, plusz dió megy a mák helyett (ahogy írtad is), ergo az egy teljesen más recept lesz ;)
A feleannyi cukor ízlés kérdése, nekem így is kellett a HD fagyi ahhoz, hogy megfelelően édesnek érezzem.

Attilajukkaja 2018.11.05. 11:38:40

@motoroskonyhaja:
Hú de guszta! Felőlem lehet ez felfújt vagy fújatlan is, de hogy mákos is, meg máshogy is, az tuti! :o)
Jó tudni, hogy a Lidlben van biocitrom. Köszi a tippet!
Én bolti (cukormentes) pudingport használok majd hozzá, de ha lesz időm, én is csinálok igazit. Meglátjuk!

A fickó 2019.01.11. 18:20:30

A pudingporra nincs mentség. :(
A pudingpor nem más, mint kukoricakeményítő némi aromával és színezékkel. Így el lehet adni az olcsó (5-600 Ft/kg) keményítőt drágán (kb. 3800 Ft/kg áron díszcsomagolásban. :)
Bár lenne egy pudingpor gyáram. :DD

A fickó 2019.01.11. 18:29:15

@mildi: "ez felfújt max, nem guba :D"

Ez még véletlen sem felfújt, felfújt akkor lenne, ha a tejes-mákos kiflihez habosra kikevert cukros vajas tojást kevernénk, majd a tojások felvert habját. Akkor szuflészerűen megemelkedik rezgős könnyű marad. Egy jó vanília sodó-val lehet is tolni befelé. :)

Attilajukkaja 2019.01.11. 19:03:21

@A fickó:
"A pudingporra nincs mentség. :("
Rohanásban van. :o)

Benikuty 2019.01.31. 16:17:01

@A fickó: "A pudingporra nincs mentség. :("
Így igaz! Ha nincs normális pudingra idő, nem kell megcsinálni.
Rohanás? Erre mondtuk a seregben: nem kell megdumálni :)

Attilajukkaja 2019.01.31. 16:21:40

@Benikuty:
"Rohanás? Erre mondtuk a seregben: nem kell megdumálni"
Nyugdíjasként majd megfogadom a tanácsodat! Addig meg rohanás van. :o)
süti beállítások módosítása