Olyan hirtelen érkezett az ősz, hogy csak kapkodja a fejét az egyszeri motoros. Hazaér dideregve, és valami tartalmasra, forróra vágyna, ami gyorsan el is készül. Mi is lehetne egyszerűbb, mint egy finom tál leves, amit pitty-putty össze lehet dobni. Persze legyen benne az évszak íze is, és tüzes legyen (mint a babám szíve - Szinbád után szabadon, mert Latinovits klasszikusa örökké él), és mert úgy sokkal jobban esik.
Ezért esett a választásom a rókagombás csicseriborsó levesre, amit be is mutatok hogyan készítettem el.
Rókagombás csicseriborsóleves
Hozzávalók:
2 liter húsleves (vagy 1 liter csirkealaplé és 1 liter víz)
1 doboz főtt csicseriborsó (a Pennyben állandóan kapható, ráadásul röhej áron)
20 dkg rókagomba
1 szép kápia paprika apró darabokra vágva
2 db csodás bogyiszlói paprika apró darabokra vágva (szintén a Pennyben kapható, nem is értem más miért nem árul)
fél fej apróra vágott vöröshagyma
Chili (opcionális)
Bors
Só
Elkészítése:
Olyan egyszerű, hogy tényleg az :) Tehát: tegyük fel melegedni a húslevest, és dobjuk bele az aprított vöröshagymát és a kockázott paprikákat. A bogyiszlói paprikától nagyszerű erősséget fog kapni a leves, a kápiától pedig édességet.Forraljuk fel, majd szórjuk hozzá a chilit (én szárított Serranót használtam hozzá, az nem olyan bomba erős, és nagyszerűen kiegészíti a bogyiszlói paprika csípősségét).
Vegyük vissza a hőt, és gyöngyözve főzzük addig, míg a paprikák megroppannak, ez kb. 10-12 perc. Addig ki tudjuk bontani a száraz fehérbort (esetemben most egy finom dél-afrikai Chenin Blanc-t) a csicseriborsó konzervet.
Keverünk egyet a levesen, majd adjuk hozzá a leszűrt csicserit. Kóstoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Miután újra felforrt jöhet a tisztított rókagomba, mert hát ugye ősz van. További 10 percig főzzük majd lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.Jó étvágyat kívánok!