Tudom, tudom. Az eredeti pásztor pite (Sepherd's pie) birkából vagy bárányból készül, ráadásul égetett tésztával. Sajnos most csak kb. 50 dkg birkacomb van itthon, így ez a kevés hús nem lett volna elegendő egy pitéhez, ezért a csirkéhez nyúltam, mintegy pótlékként. Kissé turbóztam az eredeti receptet és megleptem a pitét egy finoman pikáns mártással is; az eredmény eszméletlen jó lett.
Ha szeretitek a tésztában sült szaftos húsokat, ragukat, és házasítanátok egy különleges mártással akkor ez a Ti receptetek! Nem kerül többe 4 személyre, mint egy rántott csirke vagy rántott hús, mégis dimenziókkal jobb és változatosabb ebédet/vacsorát tehettek le az asztalra, mint a megszokott.
Zöldséges Pásztor pite pikáns mártogatóssal
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
40 dkg csirkecomb filé (mindkettő szabadtartású, kapirgálós - más nem játszik, ugyanannyiba kerül, mint a bolti)
2 szép sárgarépa
1 szép petrezselyem gyökér
20 dkg zöldborsó
1 krumpli
1 csomag fagyasztott leveles tészta (a Penny-s nagyon jó, több lap van egy csomagban, így egyszerűbben nyújtható, ráadásul olcsó is)
2 pohár natúr joghurt
1 tojás
1 teáskanál méz vagy elkészített bodzaszörp
1/2 db nagyobb (6-9 cm-es) savanyú uborka
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 db újhagyma
1 evőkanál húsleves
Bors
Só
Elkészítése:
Semmi gond, menni fog! Fogjuk a csirke alkatrészeket, és falatnyi darabokra vágjuk. Forró serpenyőben átpirítjuk mindet, majd félretesszük. A maradék zsiradékba dobjuk a karikázott répát és petrezselyem-gyökeret, a borsót és a darabolt krumplit. Kb. 10 percig pirítjuk (ha kell kevés húslevest öntünk alá), majd összekeverjük a csirkehússal. Most sózzuk, borsozzuk, majd az egyik doboz natúr joghurtot hozzákeverjük. Eltesszük félre, mert a pite tölteléke elkészült.
Fogunk egy mélyebb sütőtálat, olajjal finom kikenjük, majd kibéleljük a kinyújtott tésztával (egyetlen lapocska maradjon befedni az egészet). Ebbe a fészekbe tesszük a joghurtos-húsos tölteléket szafttal együtt. Ha szeretnénk keverhetünk bele kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet - persze mindet frissen, mondjuk az erkélyünkről (én megtettem :)
Alakul a pite! Most fedjük be a meghagyott tésztalappal.
A fedő tésztát alaposan dolgozzuk el a tálban lévővel, hiszen nem szabad kiforrnia semmi finomságnak sem. A gőznek viszont el kell távoznia, így vagy egy lyukat metszünk a tészta közepére, vagy egy x alakú vágás ejtünk, ahogy én is tettem. Ilyenkor lehet tojással is megkenni a tészta tetejét, mert így csillogóbb, szebb lesz az egész, mikor kisül.
Én simán csak vajjal kentem meg (NEM margarinnal....)
180 fokos sütőbe téve 30 perc múlva csodát láthatunk:
Gyönyörűen megsült, finom forró tésztát kapunk, ami meg van töltve az általunk sütött, majd a sütőben puhult töltelékkel.
Amíg a pite sül készítsük el a mártogatóst is.
Nincs más dolgunk, mint egy keverő-edénybe önteni a másik pohár natúr joghurtot, majd hozzáadni a zúzott fokhagymát, a húslevest, az aprított újhagymát, a mézet (vagy bodzaszörpöt), és a szintén darabolt savanyú uborkát. Elkeverjük, majd sózzuk és borsozzuk. El is készültünk vele, már csak a tálalás maradt hátra!
Szeljünk egy szép szelet pitét, majd adjuk hozzá a mártást, és már ehetünk is! Nem bonyolult, ellenben különlegesen pikáns ételt falhatunk be, amihez nagyon jó étvágyat kívánok!
Plusz egy tipp: ha van otthon szotyink (ja tudom: hántolt napraforgó mag) pirítsuk meg és szórjuk rá a mártogatósra; isteni magasságokba tudja emelni az ételt....