Imádom a marhahúst, itthon viszont nem sűrűn találkozik az ember normális minőségűvel. Most végre kaptam alkalmas darabokat, így mi sem volt kézenfekvőbb, mint egy finom omlós ételt készíteni belőle, ami tartalmas és jólesik ezekben a hideg napokban.
Lassan sült marhaoldalas
Hozzávalók:
1,2 kg csontos marhaoldalas
40 dkg vegyes gomba (én erdei gombából készítettem)
Fél szál póréhagyma
Fél fej fokhagyma
Kb.5 dl marhahúsleves
2 dl paradicsompüré
1 dl vörösbor
Bors
Só
Elkészítése:
Semmi extra dolog nincs benne, nem kell bepánikolni tőle! Egy serpenyőt felteszünk melegedni kevés zsiradékkal. Amíg melegszik fogjuk a pórét és felszeleteljük, majd tehetjük is a forró edénybe. Átkeverjük, majd amikor kezd pirulni
mehet bele az aprított gomba is. Sózzuk, borsozzuk, majd addig pirítjuk, míg kicsit összeesik a gomba. Ha elkészültünk tegyük az egészet félre.
Jöhet a főszereplő, a marhaoldalas. Sózzuk, borsozzuk,
majd a húsok minden oldalát szép aranybarnára pirítjuk.
Amikor már szép pirosak, dobjuk melléjük a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsompürét és locsoljuk meg a borral. Kavarjunk egyet rajta, aztán tegyük az egészet egy hőálló tálba.
Kanalazzuk rá a pórés gombát, majd öntsük fel annyi marhahúslevessel, amennyi éppen ellepi az ételt. Dugjuk 150 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 3-3,5 órán keresztül, amíg a hús leválik a csontjáról. Ez persze hosszú idő, de senki se felejtse el, hogy nyitottunk egy üveg vörösbort :)
Ha a hús omlósan puha már csak tálalni kell. Porciózzuk ki az ételt, és ne felejtsünk el minden adaghoz a gombás-fűszeres pecsenyeléből is adni. Persze a pecsenyeléből előbb vegyük ki a fél fej fokhagymát. Ha valaki szereti, ilyenkor kinyomkodhatja a krémes fokhagymagerezdeket a héjukból, és azzal dúsíthatja a mártást. Orosz- vagy tört krumplival -no és száraz vörösborral- kínáljuk.
Jó étvágyat!