Farokpörkölt körömmel és örömmel
2014. október 14. írta: motoroskonyhaja

Farokpörkölt körömmel és örömmel

A sertés vagy malac farka az egyik kedvenc cuclizós ételem. Van benne hús és zsír is rendesen, igazi férfias étel. Ha pedig még meg is bolondítjuk pl. sertéskörömmel és egyéb apróságokkal, hát annak nagyon nehéz ellenállni; én sem tudtam.
Egy ilyen őszi napon, amikor szép az idő (süt a nap, nincs szél és kellemes a hőmérséklet) még bográcsban is könnyedén elkészíthető.  Két ilyen kedvencem van, az egyik a saját vegyes pörköltem (marhanyak, sertésköröm, csülök és tarja - a fűszereken kívül persze - talán majd ennek bemutatására is sor kerül egyszer) a másik pedig ez. Cupákos, cuclizós, mennyei, igazi közösségi étel, ami nem sűrűn kerül az ember asztalára, mégis meg tudnék veszni érte....

s01_2.JPG

Sertésfarokpörkölt körömmel

Hozzávalók:
1 kg sertésfarok (hentesnél általában 300-400 Ft/kg)
60 dkg házi krumpli
50 dkg sertésköröm (gyakorlatilag 2 köröm hosszában és széltében is hasítva)
10 dkg sima füstölt szalonna (NEM főtt-füstölt!!!! Én füstölt házi mangalica szalonnát használtam hozzá)
10 dkg füstölt házi kolbász
1 fej vöröshagyma
4 gerezd dundi fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
2 evőkanál lecsó-alap (vagy 1 egész tv paprika és 1 egész paradicsom; mindkettő darabolva)
1-1,5 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más?)
1 evőkanál zsír
1 teáskanál őrölt kömény
Savanyú uborka
Bors

 Elkészítése:
Egyszerű, és egyszerűen tökéletes lesz a végeredmény! Egy magasabb falú lábosban forrósítsuk fel a zsírt, a zsírral párhuzamosan pedig tegyük bele az őrölt köményt. Amíg a zsír melegszik és összebarátkozik a köménnyel daraboljuk apróra a füstölt szalonnát és karikázzuk fel a kolbászt. Tegyük a felhevült köményes zsírhoz, hadd piruljanak kedvükre és engedjék szabadjára a szaftjukat.

s02_2.JPG

Amikor pirulni kezdenek húzzuk le a lábost a tűzről, majd szórjuk rá a fűszerpaprika 2/3-át.

s03_2.JPG

Kavarjuk át, majd tegyük vissza a tűzre és dobáljuk rá a metéltre vágott vöröshagymát. Most jöhet hozzá a lecsó alap (én mindig szoktam eltenni - ha kell a recept sikítsatok nyugodtan!) ennek hiányában az aprított paradicsom és a paprika. Kevergessük pár percig, ha úgy látjuk kezdene odakapni kevés -max 0,5 dl- vízzel higítsuk fel.

s04_2.JPG

Jöhetnek a húsok! Először a köröm, ami hosszában és széltében is hasítva van (utána pedig rendesen átmosva -of course). És most mehetnek hozzá a felezett gerezd fokhagymák is.

s05_2.JPG

Erre tegyünk maximum 5 dl vizet (amennyi FÉLIG ellepi), fedjük le és vegyük vissza a hőt. Gyöngyözve főzzük kb. 35-40 percig. Ha kell a vizet pótoljuk ám! Ám! De hol az a bor, ami a kajához kell? Mert minőség-ellenőrzés nélkül nem mehet az ételbe! Azt ugye már mindenki elfelejtette, hogy "ez a bor inni nem jó, de az ételhez jó lesz"... Kóstoljuk azt a bort a köröm-idő alatt, jó-jó, ha elsőre nem vagyunk biztosak a minőségében akkor jöhet a második teszt is :)
Jöhet a farok, azaz a farkak. Tegyük a körmös alaphoz azt is, persze egészben, ezzel semmi dolgunk nincs.

s06_2.JPG

Kavarjuk át az egészet és rotyogtassuk tovább lefedve egy órán keresztül. Ha kell a vizet (már mondanom sem kell) pótoljuk, csak arra ügyeljünk, hogy ne áztassuk el az ételt vele.
30 perc múlva kóstoljuk, most sózzuk és borsozzuk. Ha szükséges a maradék fűszerpaprikával tudjuk még fűszerezni. Most zúdulhat az egészbe a darabolt krumpli! Kicsit vegyük feljebb a hőt, hogy ne üljön le az étel (magyarán rotyogjon tovább) és 30 perc alatt főzzük készre.

A 30 percből viszont legyen inkább 20. Ekkor ismét kóstoljuk (hiszen a krumpli szereti felszívni az ízeket és a sót, így szükség lehet újabb sózásra, borsozásra). Nézzük meg a farkat és a körmöt is. Ha már vaj-puha mindegyik mehet az ételbe a bor is (ja, hogy az is kell? Maradt még egyáltalán???) további 10 perc rotyogás után elkészültünk, tálalhatunk.

Finom savanyú uborkával, vagy csípős és savanyított alma/cseresznye paprikával kínáljuk friss kenyér mellett.

s07_2.JPG

Akár otthon készítjük (akár bográcsban) valódi fejedelmi étel, ami nem drága, ellenben annyira finom, hogy mindenki sikítani fog a repetáért...

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr66789649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.10.15. 10:50:00

Sertésfarok boltban nem kapható, a nagyüzemi sertésnek ugyanis csak farokcsonkja van. Csontot árulnak kisujjnyi farokdarabkával. Háztáji disznónak van farka, tudod, az a kunkori, mint a rajzfilmeken. Az milyen jó kocsonyába...

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.10.15. 13:03:42

@magyar bucó: a budafoki piacon a déli oldali húsboltban mindig van farok.
(a kolbászt én feleslegesnek érzem ebben az ételben)

magyar bucó 2014.10.15. 13:11:04

@nagypapi: Igazi, kunkori malacfarok, vagy ez a kis csutka, nagy darab csonttal, ami a képen is van?

magyar bucó 2014.10.15. 13:16:07

A nagyüzemi disznónak nincs farka, csak farokcsonkja.

32/1999. (III. 31.) FVM rendelet
"4.1. Sertés esetében megengedett:
...
- hétnapos korig farokkurtítás"

motoroskonyhaja 2014.10.15. 22:52:30

@magyar bucó: így igaz, én is bolti (vágottat) vettem, szerencsére volt rajta bőven hús is (ismerős a hentes, ami sosem árt :))

motoroskonyhaja 2014.10.15. 22:53:46

@nagypapi: pedig a kolbász nagyon megdobja a fűszerességével az ételt! :)

motoroskonyhaja 2014.10.15. 22:56:13

@magyar bucó: ja, kocsonyáról ne is beszéljünk, most rendesen megkívántam :)

objekt678 2014.10.24. 21:00:10

Szia Motoros!
Magam csak úgy szökőévente per kettő vagyok kíváncsi a pacal-köröm kajákra, de megint sikerült a gonosz terved: ínycsiklandóan írtad le.
Összefolyik a nyál a számban, holott nem is igazán tudom élvezni.

motoroskonyhaja 2014.10.30. 08:59:03

@objekt678: Örülök, ha tetszett! :) Én szeretem a pacalt és a körmöt is, de én sem eszek tonnaszám belőle, évente 2-4 alkalommal viszont nagyon meg tudom kívánni :)
süti beállítások módosítása