Wow, hát itt az újburgonya, végre! Imádjuk mi is, mint a legtöbb ember. Zsenge, finom, nem sok idő elkészíteni. Készítsünk hozzá egy finom nyársat, ami az elejétől a végéig elkészül, mire a burgonya is pöpec lesz! Nem kell sok hozzávaló, nem kell sok idő sem (hiszen az egész összedobható mindennel együtt max. 30 perc alatt úgy, hogy a munkánk vele kb. 10-15 perc), így másra is jut idő, plusz finom, szezonális ebéd vagy vacsora. Akár már most hétvégén is el tudjátok készíteni, tartsatok velünk most is!
Grillezett baconos sertésszűz, spárgás-zöldfűszeres újburgonyával
Hozzávalók:
80 dkg hártyázott, dundi sertésszűz
80 dkg aprószemű újburgonya
20 dkg spárga (mi zöldspárgát használtunk hozzá, mert ezt jobban szeretjük)
1 csomag (20 dkg, 10 szelet) füstölt bacon
1 evőkanál normális vaj (pl. Parmareggio Burro)
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Fél csokor friss petrezselyem
1 ágacska friss rozmaring
Bors
Só
Elkésztése:
A minap egy nagyobb áruházban jártam (normális kávéscsészét szerettem volna itt falun venni, de manapság nem kapható, nem is értem miért). Ha már ott voltam megnéztem a Zöldség-Gyümölcs részleget is, mert egyrészt imádok körbenézni, vizslatni a választékot, másrészt szeretek inspirálódni (nem, most nem az impulz vásárlásra gondolok ;). Megakadt a szemem egy anya-lánya pároson (NEM félreérteni!) akik éppen újburgonyát válogattak. Anyuka tanítja a lányát: ezeket a kis szarokat ne vedd, mert ezek csak a disznóknak valók! (Utána persze ők veszik meg a parázsburgonya néven csomagolt cuccokat horror áron...)
De miért is jó a kicsi újburgonya? Mert - a mérete miatt - sokkal gyorsabban elkészül, ízre viszont ugyanaz, ennyire egyszerű ;) De lássuk a lényeget, és készítsük el az ételt!
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Amíg a sütő felfűt fogjuk az apró újburgonyákat, megmossuk (NEM pucoljuk meg!), majd kettévágjuk őket. Egy hőálló tálban vagy tepsiben összekeverjük a puha vajjal, olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a felfűtött sütőbe dugjuk lefedve.
Amíg a köret készül, a szűzpecsenyét felszeleteljük (20 dkg fejenként, azaz 4 db 5 dkg-s korong), körbetekerjük a baconnal, majd hosszában saslikpálcára húzzuk. A pálcákat ne felejtsük el előtte beáztatni, különben könnyen lángra kaphatnak :) A szűzpecsenyét csak sózni, borsozni kell, semmi más teendőnk nincs vele. Mehet is a forró grillre, oldalanként 3-3 percre. Ha otthon, grillserpenyőben készítjük 3/4-es erősségű tűzön süssük őket minimális zsiradékon (azaz csak kenjük ki nagyon vékonyan az edényt. A főzőlapnál nálunk a skála 0-9, azaz 7-es erősségű "tűzön" sütjük), itt viszont kell a 4-5 perc oldalanként.
Amikor feltettük a nyársakat a grillre vegyük ki a köretet a sütőből, szórjuk meg a felaprított zöldfűszerekkel és a darabolt spárgával, keverjük alaposan össze, majd fedés nélkül dugjuk vissza a sütőbe annyi időre, míg a nyárs elkészül.
Meg is vagyunk. Ennyi idő alatt a bacon kellemesen megpirul, ahogy a szűz is kérget kap, belül mégis szaftos, puha marad. Az újburgonya ropogósan-krémes, fűszeres-spárgás íze nagyszerűen kiegészíti a nyársakat, amit egy finom savanyúval az asztalra adva mennyei élményben részesíthetjük a szeretteinket. Mi most sima lilahagymás marinádban pácoltuk elő a lilaparadicsomot (amit szilvás-mélyebb íze és állaga miatt imádunk), és azzal adtuk az asztalra.
Jó tévágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).