Pelmenyi -a tészták cárja
2014. június 09. írta: motoroskonyhaja

Pelmenyi -a tészták cárja

Imádom a pelmenyit. Sajnos itthon nagyon sokan nem ismerik (ahogy az orosz konyhát sem, pedig olyan ételeket vonultat fel, ami a mi ízlésünknek is megfelel, ráadásul jóval egészségesebb is a mi konyhánknál). Egyszerű az elkészítése, és az ízvilágával nagyon népszerű is lehet itthon. Hasonlóan készül, mint a legtöbb töltött tészta: ravioli, vagy a hazai barátfüle, mégis olyan intenzíven krémesen-húsos és pikáns ízvilágot varázsolhatunk az asztalra, amire mindenki elismeréssel fog bólintani.

p10_1.JPG

A pelmenyi az orosz tészták zászlóshajója, kb. olyan népszerű ott, mint nálunk a töltött káposzta vagy a rántott hús (az azért megvan ugye, hogy a felsorolt egyik kaja sem magyar....)

Rengetegen készítik, szárítják vagy fagyasztva tartósítják. Szibériában mindennapos látvány a házak ablakán kilógatott pelmenyivel telt zacskó, amit minimum 48 órára lógatnak ki, azaz fagyasztanak le. A pelmenyit télen-nyáron fogyasztják, a volt Szovjetúnió területén számos népszerű pelmenyiző hely található (mint nálunk a pecsenyések).

Pelmenyi

Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg darált marhahús
20 dkg darált setéshús
2 dl tej
10 dkg vaj (vaj és NEM margarin)
1 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
1 tojás
Bors

Elkészítése:
A tésztához valókat összekeverjük: mehet egy tálba a liszt, a tej, a tojás. Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan elkeverjük és 1-2 percig gyúrjuk.

p02_5.JPG

A gyúrás után takarjuk le majd hagyjuk pihenni 30 percig. Addig simán el tudjuk készíteni a tölteléket. Tegyük egy tálba a kétféle darált húst, adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és a tejfölt. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan át.

p04_3.JPG

Most jöhet a tészta nyújtása. Kb. 2 mm vastagra nyújtsuk ki egy lisztezett deszkán (vagy simán úgy, mint én: kapásból az előkészítő pulton)

p03_4.JPG

Ha a tészta nyújtásával megvagyunk jöhet a jó öreg pogácsaszaggató! A képen jól látszik milyen is lesz, ha 5 cm-es vagy ha a 7 cm-es karikákat választjuk:

p08_3.JPG

Jobb, ha a nagyobb karikákra tesszük le a voksunk! Tehát lyukasszuk ki pogácsaszaggatóval (vagy poharakkal, mert nem kell flancolni) a tésztát minél hatékonyabban, majd szedjük le a maradékot, nyújtsuk újra és abból is fogunk kapni újabb pelmenyi-alapot. Ezekre a korongokra tegyünk fél evőkanálnyit az előkészített húsos masszából. 

p05_3.JPG

A korongokat simán hajtsuk félbe és nyomkodjuk alaposan le a szélét. A félkör két csücskét pedig simán hajtsuk össze és nyomjuk le, így össze fog ragadni. Nem kell a ragasztáshoz sem víz sem tojás!

p06_2.JPG

Most további 30 percig hagyjuk őket pihenni egy lisztezett deszkán, hogy kellőképpen ki tudjanak száradni. 

p07_2.JPG

Tegyünk fel egy fazék vizet forrni, sózzuk alaposan meg és öntsünk bele kicsi olajat. Amikor a víz felforrt dobáljuk bele a pelmenyiket, és főzzük addig, míg feljönnek a tészták a víz tetejére. Utána kicsit még hagyni kell, hadd főjenek. Normál esetben ez kb. 10 perc. Ha nem vagyunk biztosak abban hogy elkészült, vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, de azt se várjuk meg míg szétfő és kiszakad a tészta.

Amint kész szedjük ki egy tálba, és morzsoljunk rá finom vajat, amivel alaposan -de óvatosan- keverjük át. A legjobb az, ha az edény aljára is teszünk a vajból, arra tesszük a forró tésztát, majd a tetejére is rakunk keveset.

p09_1.JPG

Nincs más dolgunk, mint tálalni. Porciózzuk ki a töltött tésztát, tegyünk mellé egy darabka vajat (hátha valaki vajasabban szereti) és adjunk hozzá 10%-os ecetet is. Ez ecettel eszméletlen magasságokba repül ez az étel, ez kötelező hozzá! Az ecetet mindenki saját ízlése szerint adagolja. Krémes-vajas, ecetesen pikáns ételt fogunk kapni, ami nem véletlenül az orosz konyha egyik remeke.

p01_5.JPG

Több helyen ecet helyett tejföllel és petrezselyemmel tálalják, de az közel sem az igazi. Vaj és ecet: a mennyországba vezet :)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr646290134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2014.06.10. 10:29:36

10 perc alatt megfő a hús, pontosabban 10 perc alatt elpusztulnak a trichinellózist okozó kórokozók a sertéshúsban? Lehet, hogy Oroszországban nincsenek trichinella férgek a disznóhúsban, de Magyarországon sajnos gyakorlatilag minden sertésben vannak :-((

kicsibuta 2014.06.10. 10:47:21

Vannak olyan kaják, amik a készítésük minden stádiumában borzasztóan néznek ki, aztán a végeredmény gyönyörű. Na, itt a végeredmény is olyan (külsőre), hogy nemhogy nem kóstolnám meg, de még a helyiséget is kerülném, ahol ilyet esznek. :D

Gomes 2014.06.10. 10:50:41

Az ecet mellé nyugodtan lehet egy kis tejfölt illetve darált piros paprikát is keverni a szószhoz. Anno egy kárpátaljai szobatársamtól tanultam, azóta mi így szoktuk enni, szerintem isteni :-)

motoroskonyhaja 2014.06.10. 14:30:16

@Pierr Kardán: A mezei házi fasírtot (ami szintén nyers darálthúsból készül, ugye) meddig is sütöd? :)

motoroskonyhaja 2014.06.10. 14:32:59

@kicsibuta: Akkor Neked nem való ez a kaja (pedig kurvajóóóó! :) Lehet(ne) csicsázni, mint az olaszoknál: telekúrni parmezánnal és petrezselyemmel a tetejét, de az már nem pelmenyi lenne :) Gondolj a barátfülére pirított kenyérmorzsa nélkül, az milyen lenne csupaszon? :D :D :D

motoroskonyhaja 2014.06.10. 14:37:21

@Gomes: Írtam a posztban is, hogy több helyen tejföllel kínálják, így van. Nekem az anyósomék (és persze a feleségem is) kárpátaljai, így volt alkalmam (a kiterjedt rokonság több országon átívelő körbejárásával) sok orosz és ukrán pelmenyizőben is enni ezt a csodát. Vaj, ecet és maximum feketebors volt mellé kínálva. Na és vodka ezerrel, hehe :D

motoroskonyhaja 2014.06.10. 17:16:44

@kicsibuta: Most jut eszembe: fényképeztél már lecsót, paprikás krumplit, resztelt májat, tört krumplit, zúzapörköltet vagy tojásos nokedlit? Mennyire szarul is néznek ki ezek (és most tényleg csak pár dolgot soroltam fel).
"Kicsit" nagyobb főzési tapasztalattal Te is másként vélekednél, hidd el :)

A fickó 2014.06.10. 18:04:31

@Pierr Kardán: Nincs Neked egy kis üldözési mániád. Gondolom akkor kolbászt, sonkát sem eszel. :D Durva lenne fertőzött (hatósági állatorvos által bevizsgált húsokat) vásárolni. Elmondható, hogy Magyarországon a vaddisznó állomány sem fertőzött, bár ez esetben jobb az óvatosság. Más kérdés, hogy a hosszabb idejű fagyasztás, illetve 60 fokon 10 perc alatt elpusztul. Ennek ellenére sokan csak 60 fok alatt hőkezelik, főleg csúcskonyhákon és eddig még nem fordult fel senki tőle. :D
Igen és azt is tudom, hogy a tojás, meg az összes csirke is szalmonellafertőzött és madárinfluenzás és a marhákban is hemzseg a prion, meg a lazac, kagyló ...... vazze mingyá vega leszek. Jaj, de a zöldségek is mérgezőek - na most mit csináljak. :DDD

A fickó 2014.06.10. 18:19:49

@kicsibuta: Akkor te az osztrigát is behunyt szemmel tolod. :D Mindenesetre Kínába ne mennyé' mer éhen halsz. :D
A legdurvább kaját mégis a németeknél ettem. Topfwurst, (lágy véreshurka) na az olyan, mintha belefostak volna a tányéromba, hehe. :D

De tortellinit se főzzél kisbuta. :)

objekt678 2014.06.14. 19:38:16

Szia motoros !
Látom megtrollkodtak :))

Az orosz konyhát (sem) sokan ismerik nálunk. Szerintem klasszisokkal jobb, mint az ún.: magyar konyha.
Ha egyszer valaki megunatná velem a csatka rákot, annak igen-igen hálás lennék ! No meg a konyhájukban annyiféle gomba van, amennyien élnek a tízezer kilométernél is hosszabb birodalmukban...No meg a tejfölük, no meg a fantasztikus fekete kenyerük. Ezerféle vaj...micsoda kaják ! Szűz Anyám ! Ettem már itt-ott a világban, túlnyomó többségben jókat, de a moszkvai régi Puskinban fel is kellett kötni az államat !

A nyugati világ prüszköl mindenre ami orosz, mert az oroszok úgy-e mekkora bunkók( néha azok, meg a komcsi rendszert magam sem kedveltem) meg ésatöbbi.
De a gasztronómia nem erről szól.
A service á la russe kitalálója nélkül még ma is az egyszerre kihordott, agyondíszített, de kihűlt kaják között kotorásznánk a vendéglőkben.
Mára mindenki elvárása, hogy meleg tányéron kiadagolt forró ételt kapjon. Ezt (is) véletlenül az oroszok vezették be, de ez őrülten szövevényes és már nem is tera-, vagy petabytot igénylő történet, hanem a yottabytot közelíti...

objekt678 2014.06.14. 19:57:22

@Gomes:
A motoroskonyhája szerintem pont arról szól, hogy finom a paprika, persze hogy finom, de ha minden paprikás, akkor borzasztóan unalmas lesz a világ.
Ő ráérzett arra, hogy mi a jó a 180 milliónyi orosz ember kajájában, a 140 milliónyi japán kajájában..a többit most olvasom vissza.
Van olyan ember aki szakács, mert annak tanult, oszt rajta tartva az ételdivat vénáján az ujját celeb szakáccsá válik és van olyan aki a fakanál jegyében szúletik, sötét haján hátul egy világos kukta alakkal, oszt informatikus lesz :)))

motoroskonyhaja 2014.06.16. 12:40:39

@objekt678: Így van, én is ezt írtam a posztomban (bár közel sem ennyire részletesen).
Én imádom az orosz konyhát (IS), mert rengeteg olyan ételük van, amiről mi csak álmodhatunk (ha egyáltalán tudjuk azt, hogy miről álmodjunk)
Az oroszokkal kapcsolatban persze felmerül a korai francia hatás, de aztán úgy tudtak egyéniséggé válni, hogy meg nem mondaná az ember ezt a kapcsolatot.
Azok a levesek! (Uhá, Scsí, Raszolnyik -és a kedvencem- a Szoljanka (finom belsőségekkel, kapribogyóval...nyami) de a borscs is megér egy jó nagy misét (mind az orosz mind az ukrán változat).
Az emberek tele vannak sztereotípiával: az oroszok rosszak (persze, mert itt voltak, elnyomtak stb.) de az ételeikhez képest a magyar konyha..... Inkább nem mondok semmit. Pár éve véletlenül láttam egy rajzfilmet a magyarokról: fűszerpaprika teát ittak, (ezzel kezdték a napot) és minden ételük csak a fűszerpaprikáról szólt (ami -sajnos- így is van). Persze ez csak egy rajzfilm volt, de attól még jól kirajzolódott a kép, hogy milyennek is képzelnek minket: pörkölt, paprikás, gulyás és társai: minden, amit tele lehet szórni paprikával (kivétel a hazai vasárnapi szentháromság: (csirke)húsleves, rántott hús és sültkrumpli). Ehhez képest, ha megkérdezel egy átlag-magyart, ugyan soroljon már fel 5 hazai fűszerpaprika fajtát kiakad. Elkezdi sorolni, hogy édesnemes és társai csakhogy azok nem fajták, hanem minősítések, ugye.... Úgy zabáljuk itthon a paprikát, hogy azt sem tudjuk mit eszünk. De ugyanez a helyzet az egyszerű krumplival is. Kérdezem a boltban: ez milyen fajta krumpli? A válasz: hát finom!
Erre már én sem tudok mit szólni, pedig annyi fajti finom hazai nemesítésű krumplink van, hogy csak na (de ez elmondhaó a cseresznyéről, meggyről, paradicsomról stb.)
Ezután felbontok egy orosz halkonzervet (amit szigorúan hűteni kell, lévén nincs benne tartósító, hanem a tengeren azon nyomban dobozolják (az egész halat, nuku pucolás és belsőség-eltávolítás) plusz sima tengervizet adnak hozzá.... Eszméletlen friss és finom. De említhetném az itthoni "kaviár" felhozatalt is. Egy nyúlhal-"kaviár"-ért meg tudnak veszni átlagék (hiszen kaviár, azaz puccos dolog). Szegények, ha tudnák azt, hogy ezeknek a színezett vackoknak köze nincs hozzá (én magam csak mákkonzervnek nevezem ezeket). De pl. már több embertől hallottam, hogy a lazac ikra nekik "túl nagy és olyan leveses, amikor szétroppantják" ezért nem is veszik; és különben is, az már túl drága. Kóstolnának csak egyszer egy Belugát frissen-nyersen, ahogy ki van szedve a halból és csupán sózzák, mert úgy az igazi.
Trollkodtak persze, de ezek csak szerencsétlen gyerekek, akik megeszik a napi menüt a menzán vagy a koleszban (esetleg rendelnek egy pizzát, kebabot vagy hamburgert a neten), hétvégente pedig anyu biztonságos konyhájában az egész héten vágyott magyar szentháromságot :)

objekt678 2014.06.19. 20:07:21

Szia Mototos !
A mákkonzerv nagyon tetszik, magamévá is teszem.))
Te többé kevésbé azt szintet képviseled, mi itt kuriózum, a franciáknál "szinte" általános. Azzal vagy több, hogy nemcsak van szemed, hanem látsz is vele más országokat is. Náluk ez nincs azért így...
Véna kérdése az egész, de ez is nagyon bonyolult:
A kisebbik lányom (már asszony ő is) velem együtt imádja az új ízeket. A nagyobbik már korántsem annyira, a fiam pedig egyenesen meki kedvelő..
Ha majonéz kell, akkor két félét kell csinálnom: cukrost pórnépnek és rendeset magamnak, lányomnak, vejemnek, menyemnek
Külföldön étlapot csak én fogok a kezembe, mert a feleségemnek rendelt ételben nem lehet olyan borzalom, mint tárkony, kardamom..

Így jött ki. De gustibus non est....

Persze ezen is lehetne sztorizgatni, csak nem olyan gépen, mint ez az éppen garancialejárt Lenovo. Az a betűt magasról lecsapó sasként kell abszolválni, így is sok piros láhúzás maradt....Így bosszantó dolog z írás.
Jelentkezem, ha visszakapom a régi jó gépemet a szervízből.

Llychllyn 2014.08.10. 14:25:06

Nálunk gyakran ez volt az ünnepi ebéd, igaz, mi ezt az ételecetes dolgot úgy ismertük, hogy vörösboros ecettel (vörösboros vörösborecettel? nem is emlékszem, vagy öt éve ettem utoljára) öntöttük nyakon a fogást. Úgy se rossz, higgyétek el:) Ennek is valamennyire autentikusnak kell lennie, gondolom: orosz dédanyámtól származik a recept.

Ez az orosz halkonzerv sem hangzik rosszul, az Arbatban csak ilyen szárított halakkal találkoztam eddig, de mindenféle halkonzerv érdekel. Mondjuk belsőséggel, miegyébbel együtt azért ez kalandosnak tűnik:)

Évekkel ezelőtt hozott egy orosz haverom rendes kaviárt, hát, tényleg köze nincs a nyúlhaltojáshoz. Nekem mondjuk azzal sincs bajom, csak nem ugyanaz az étel:)

motoroskonyhaja 2014.08.12. 20:22:53

@Llychllyn: Igen, a vörösborecet is nagyon jól illik hozzá! A lényeg, hogy gyengébb ecet legyen (olyan 5% körüli), ne 10%-os. Amúgy jól írtad a vörösborecetet, az vörösborból készült ecet :)
Az Arbat nagyon jó (ha az ember itt él és nincs utánpótlása kintről). Bár a Berezovij szok (nyírfalé) nem igazán olyan, mint amit az ember kint tud szürcsölni, de a konfettiket és az általam imádott zabos kekszet itt is megfelelő minőségben és választékban lehet kapni.
Halkonzerv, igen. A volt Szovjetúnióban "gyártottakat" a mai napig így készítik. Semmi sallang, semmi olaj, ott a tengeren dobozolják egészben, tengervízzel. Ráadásul ezeket -a többi itthon kapható konzervvel ellentétben- hűtőben kell tárolni. De -miután kibelezted és elkészítetted- kóstolj meg egy ilyen -mondjuk- hering konzervet. Isteni, a közelébe sem ér semmi más! (ha kell recept csak szólj ;) Ugyanez a helyzet a kaviárral is (az IGAZI kaviárral, nem a nálunk kapható mákszemekkel!). Frissen, a tokhalból kivéve, a hártyából kibontva és simán sót rászórva verhetetlen minden mással szemben. Persze citrom és vodka, majd még vodka és megintcsak vodka alapvető hozzá, maximum utána egy kis száraz pezsgő levezetésnek:)
Itthon -ami ehető és üzletekben is kapható, az a lazac"kaviár", nekem itt kezdődik a minimum. Persze -helyesen- csak annyi van rajta, hogy ikra.
Több ünnepen nálunk ez az előétel: (igazi) barna kenyér vajjal és kaviárral, citrommal locsolva.
Erről jut eszembe: legutóbb, mikor ismerősöknél voltam kint alap volt a reggelihez a vodka (naná!:). Utolsó nap -mikor indultam haza- szintén vodkával kínáltak, mire én mondtam, hogy elnézést, de ma nem kérek a reggelihez, mert vezetnem kell haza. Erre mit mondtak? Oké, akkor igyak vodka helyett egy pezsgőt és nem lesz semmi gond :)

motoroskonyhaja 2014.08.12. 20:24:07

@Llychllyn: Ja, azok a szárított halak is nagyon finomak, tegyél egy próbát nem fogod megbánni ;)

Llychllyn 2014.08.13. 21:27:23

@motoroskonyhaja: Muszáj lesz elmennem az Arbatba...:)
Szerintem mi az erős vörösborecetet vörösborral higítottuk, így lett vörösboros vörösborecet, érted...:)

És akkor már bort is ittunk hozzá, persze.

Erre az orosz halkonzervre mindenképp rámegyek, érdekesnek tűnik.

Motoros, nincs véletlenül egy pirogrecepted? Lehet, hogy a dédi abból indult ki, hogy pirogot mindenki tud sütni, de azért leírhatta volna a receptet... :)

motoroskonyhaja 2014.08.13. 21:55:07

@Llychllyn: Nnnna, az a vörösborral higított vörösborecet nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni!
Pirog recept? "Véletlenül" több is van. Főtt, vagy sült receptet szeretnél? Én a sültre szavazok, de rajtad áll a választás, mert mindkettő isteni ;) Töltelék variációk is jöhetnek?

Llychllyn 2014.08.13. 23:37:10

@motoroskonyhaja: Nálunk a harminc pelmenyi volt egy ilyen határ, amit nagyapám állított - szépen megevett annyit, töltötte hozzá a boros ecetet, kortyolt is a borból, két-három óra alatt lement ennyi, bár a legendárium ötvenről is szól, ha jól emlékszem:) Tudott élni az öreg.

Ha megosztanál egy sült pirog-receptet, igen boldog lennék:) Minden variáció jöhet, én eddig csak gombásat meg húsosat kóstoltam, a káposztásról csak édesanyám zengett ódákat... Gondolom, ezt is a végtelenségig lehet variálni, ez a szép benne.

A főtt pirog szerintem rosszul hangzik, igaz, csak a lengyeleknél ettem olyat, és csak egyszer - lehet, hogy nem jól készítették el.
süti beállítások módosítása