London gasztro másképp: Camden Lock market
2014. május 05. írta: motoroskonyhaja

London gasztro másképp: Camden Lock market

Elérkeztünk londoni utazásunk utolsó fejezetéhez (az előző részt elolvashatod ITT). Előre szólok: rengeteg kép lesz a posztban, mert erről a piacról, erről a városrészről nem lehet egy-két fényképpel beszámolni. Az utolsó rész mi másról is szólhatna, mint London legnagyobb piacáról, ahol művészek és műkedvelők, gasztrománok és punkok, egyszerű emberek és mesterek is megtalálhatók, ez pedig nem más, mint Camden. Gyertek velem és fedezzük fel együtt ezt a nagyszerű helyet!

DSCF2807.JPG

London gasztro 4. Camden Lock market

Camden town-t egyszerűen el tudjuk érni, csak -könyörgöm- ne a turistáknak szánt térképeket vegyük/használjuk, mert azokon ez a piac sincs rajta. Vegyük észre: London sokkal nagyobb, mintsem egy pár oldalas térképen elférne. De ne csüggedjünk, hiszen Camden közel van az előző posztban is bemutatott Regent's parkhoz; alig pár lépés. És ha már a környéken járunk sétáljunk végig a Holloway Roadon is, keressük fel Archwayt, nota bene a Seven Sisters Road-ot. Rengetegen azt mondják, hogy a Seven Sisters veszélyes környék. Egy nagy túróst! Gyönyörű hely, és mindenképpen megér egy misét, azaz sétát. De ha csak Camdenre fókuszálunk akkor látni fogjuk azt is, hogy -amint beérünk a városrészbe- rendesen változni kezd az utcakép, mintegy 3 dimenziós lesz.

DSCF2798.JPG

DSCF2799.JPG

DSCF2802.JPG

DSCF2865.JPG

Ahogy az utcakép változik a kirakatok és a kínálat is hozzá igazodnak.

DSCF2589_1.JPG

DSCF2591.JPG

DSCF2858.JPG

Persze az egyszeri motoros a nagy nyüzsgésben először a gagyi részbe botlik bele. Ez az a hely, amit nyugodtan ki lehet hagyni. Egy sima "kínai piacnak" beillő rész, rengeteg huszadrangú dologgal, ide nem is kell betérnünk.

DSCF2611.JPG

Viszont amint megjelenik a VALÓDI piac bejárata már dörzsölhetjük is a tenyerünket; ide kell nekünk betérni, hiszen itt van minden, amire csak vágynánk.

DSCF2808.JPG

A felüljáró alatt kezdődik ugyanis az igazán izgalmas rész (a felüljáró fényképe a poszt első képén látható).

Ahogy a piacra beérünk rögtön ínycsiklandó illatok vesznek körül bennünket. Itt minden náció képviselteti magát japántól mexikóig, spanyolon vagy a kínain át...

DSCF2810.JPG

a török, görög, marokkói, vagy perzsa konyhákig mindent meg fogunk találni és meg is fogunk kóstolni.

DSCF2819.JPG

Megkóstolni? Igen! Hiszen ezen a piacon KÖTELEZŐ előre megkóstolni mindent (ingyen adják a kóstolót !!!), így sehol sem vehetünk zsákbamacskát. Ha az adott étel nem ízlik mehetünk is rögtön máshová anélkül, hogy az adott árus megsértődne. Az egyik legjobb marokkói bárány tajin-t itt ettem én is, nagyon finom volt! (ja, és 4 font, azaz max. 1550 Ft......)

És hogy hol lehet leülni és megenni az általunk kiválasztott ételeket? Nos, azt hiszem mindenkinek tetszeni fognak ezek a helyek. Legyen akár egy kedves lovascsoport melletti asztal, vagy

DSCF2821.JPG

egy Francia-Mór stílusú rész, mindenki meg fogja találni az ízlésének valót. 

DSCF2828.JPG

Ahogy tele a bendő úgy lesz egyre kíváncsibb az utazó. Gyerünk, menjünk be egyik kedvenc helyünkre, a Cyberdog-ba! Nem lesz nehéz észrevenni, hiszen két ekkora robotra mindenki fel fog figyelni! Sajnos bent tilos a fotózás, pedig jó pár kattintást megérne a beltartalom; mindenkinek csak ajánlani tudom! Persze a legalsó szint 18-as karikával van ellátva, de megéri a látogatást.... :)

DSCF2815.JPG

Camden Lock egy réges-régi (nem, nem az amire gondoltok, ez nem galaxis), tehát egy réges-régi piacból alakult ki, aminek a neve The Stables, és majd' 200 éve tart nyitva.

DSCF2844.JPG

A piacon több régi felvétel is megismeret minket a történelmével.

DSCF3113.JPG

A képek elmesélik hogyan is nőtte ki magát a piac a lókupecek kedvenc helyéből a mai csodás valójáig. Így már megérthetjük miért is díszítik az egész helyet lovak (vagy lovas eseményeket) ábrázoló szobrok, mégha néhol eléggé meghökkentők is ezek a találkozások. A lovak és ábrázolásaik mindenhol felbukkannak, a múltra emlékezve.

DSCF2823.JPG

DSCF2813.JPG

DSCF2851.JPG

Persze nem csak a lovak és szobrok a különlegesek, hanem minden, amit itt kapni lehet. Akartok Neo-t játszani a Mátrixból? Válasszatok hozzá kabátot:

DSCF2848.JPG

 Esetleg metálosabbra vennétek a figurát? No problémo:

DSCF2849.JPG

De egyszerűbb, -számunkra- hordhatóbb ruhákat is lehet venni itt, potom pénzért. Mutatok két példát a ruhákra, darabja 5 font (380-as font árfolyammal számolva ez nem több, mint 1900 Ft/ruha....)

DSCF2885.JPG

DSCF2886.JPG

És ha újra elfáradnánk egy igazán jó kis helyen fogyaszthatjuk el az általunk kiválasztott ételeket: a csatorna partján leselejtezett robogó-csontvázakon ehetünk, 

DSCF2867.JPG

persze a szobrok itt is "életre" kelnek...

DSCF2868.JPG

miközben azt nézhetjük, hogy a helyi hajósok saját maguk zsilipelik a bárkáikat.

DSCF2872.JPG

DSCF2873.JPG

Ha elég lenne a piacból felfedezhetjük a környéket, ahol akár erkélyen található budikban gyönyörködhetünk,

DSCF2772.JPG

vagy meglátogathatjuk a közelben lévő High Gate Cemeteryt, ahol Marx Károly is nyugszik.

DSCF3040.JPG

...és egyéb más csodás régi dolgokra és hangulatokra bukkanhatunk.

DSCF3037.JPG

Ha pedig tovább csámborgunk a környéken, akkor olyan helyeket is megkukkanthatunk, ahol igazi kastélyokban laknak az emberek,

DSCF3042.JPG

De megleshetünk olyan helyeket is, ahol -a múltba révedve- végleg kipihenhetjük ezt a csodás várost.

DSCF3045.JPG

Portobello, Borough, Billingsgate, Camden. Az ilyen helyeken (és környékükön) mindenki ihletet fog kapni, aki csak arra jár. Így járt ChiliRevi is; a 4. kötetének képeit London piaci forgataga szülte.

DSCF2880.JPG

Erről jut eszembe: tudtátok, hogy ChiliRevi költő? És azt, hogy már négy kötete jelent meg, amik -nemzetközileg is- többszörösen díjazottak? Mind elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban, vagy személyesen a Széchenyi Könyvtárban. De ha direktben kellenek a címek azokat is szívesen elküldöm Nektek.

London rengeteg meglepetést tartogat, mindenképpen érdemes alaposan felfedezni, mert újra- és újra másik arcát mutatja nekünk. Mi rendszeresen rójuk a londoni utcákat, de látogatásról-látogatásra mindig találunk további csodákat. Menjetek el Ti is Londonba, és látogassátok meg a kincseit; érdemes!

 

Legközelebb újra receptekkel fogok jelentkezni, remélem már hiányoltátok :)

És ha már London, akkor készítsek egy angol klasszikust? A kevésbé ismert, de roppant finom és nagyon olcsó Pan Haggerty-t,

DSCF5560.JPG

vagy maradjunk inkább itthon, és egy jóféle bablevest szeretnétek füstölt csülökkel, csipetkével és virslivel gazdagítva?

DSCF5525.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr826120183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása