Több napra el kellett utaznom, így mikor hazaértem valami gyors vacsorát szerettem volna. És mi lenne gyorsabb, mint egy japán halas tészta? Egyszerű, egészséges és nagyon-nagyon finom. Persze sokan azt mondhatják: ehhez egy csomó "egzotikus" alapanyag kell. Na és? Nincs internet emberek? Lehet rendelni tényleg olcsón, ráadásul a rendelt dolgok sokáig kiszolgálnak majd. Viszont azt a fajta ízharmóniát, amit az étel elkészítése után kapunk kevés más dolog tudja pótolni...
Zöld teás soba tészta sült tengeri hallal - Csaszobamusi
Hozzávalók:
60 dkg tengeri hal (én sárga tőkehalat használtam)
8-10 dkg soba tészta (én a hajdinás változatot készítettem el)
10 dkg gomba
1 kis lap nori (préselt tengeri alga, ami a szusi alapja is) - díszítéshez kell
2 teáskanál finomra vágott újhagyma
1 zacskó dashipor
1 teáskanál maccsa (porrá őrölt zöld tea)
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál 10%-os ecet
só
Elkészítése:
A halfilét daraboljuk fel, majd sózzuk be. Csepegtessük rá az ecetet, majd alaposan simogassuk át őket. Tegyük félre kicsit. A tésztát főzzük meg az előírt módon, majd szűrjük le. Amíg a tészta fő keverjük össze a szószt: szórjuk egy tálba a maccsát, a dashit és a cukrot, majd keverjük hozzá a szójaszószt. Kóstoljuk, ha kell sózzuk.
Hevítsünk egy serpenyőt kevés zsiradékkal. Amíg forrósodik tegyük egy nagyobb tányérba a leszűrt tésztát és keverjük el a szósszal.
Rakjuk a halat a felforrósodott serpenyőbe, majd süssük oldalanként maximum 2-2 percig.
Addig adagoljuk ki a tésztát négy felé (igen, ennyi tésztát négy felé....), rendezzük el a tetejükön a szeletelt gombát és szórjuk meg az újhagymával. Végül tegyük rá a halszeleteket és díszítsük az aprított norival.
Nem kell hozzá 30 perc sem és -mosogatással együtt- el fogunk készülni. Isteni finom, könnyű és egészséges.
Jó étvágyat!
Legközelebb a londoni piacok alaposabb körbejárását tervezem: Camden, Portobello, Billingsgate, Borough és társai. Kíváncsiak vagytok rá, vagy inkább recepteket olvasnátok?