Mesés csirkeraguleves - pár csavarral
2014. február 24. írta: motoroskonyhaja

Mesés csirkeraguleves - pár csavarral

A csirkeraguleves nagyon egyszerű étel, ahogy a legtöbben gondolják is. Végre fel lehet használni a "semmi másra nem jó" alapanyagokat és mégis élvezetes étel kerülhet a család asztalára. De élvezetes kizárólag akkor lesz, ha valóban minőségiek azok az alapanyagok. Ne sajnáljuk ezeket ettől az ételtől sem mert nem kerül többe, ráadásul ezerszer gazdagabb ízvilágot kaphatunk, mint hagyományosan elkészítve. Most is -ahogy szoktam- részletes fázisfotókkal mutatom be a készítést.

ra01.JPG

Az én csirkeragulevesem

Hozzávalók:
2 házi csirke farhát és aprólék (láb, szárnytő, nyak, szív, zúza, máj) - kizárólag szabadtartású
30 dkg sárgarépa (én a LIDL-ben kapható bio répát szoktam használni hozzá)
30 dkg karalábé
20 dkg zeller
20 dkg zöldborsó
5 dkg spárgavég (amikor a szezonja van úgyis le kell vágni az alját, amit én lefagyasztok és levesbe nagyon jó
szolgálatot tesz)
2 szál újhagyma
fél szál póréhagyma
fél darab vöröshagyma a héjával együtt (szintén mehet a LIDL-ben kapható bio)
2-3 szép levél kelkáposzta
2-3 szép levél fehérkáposzta
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál egész bors
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál koriandermag
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 szardellafilé

Elkészítése:
Ez a leves is egyszerű, ne rettentsen el senkit a viszonylag sok hozzávaló. Ami viszont alap és újra leírom: MINŐSÉGI ALAPANYAGOK! Nem bakker, nem drágább mint a bolti! Én 800 Ft/kg áron veszem a szabadon tartott, mindenféle növekedés-serkentő, táp- és antibiotikum nélkül nevelt kapirgálós csirkét Tomi barátomtól. Mennyi is ez egy hiperben akciósan? 699 Ft/kg, azaz kemény 100 forinttal olcsóbb? Na igen, és annak hol vannak a lábai, belsőségei? Ja, hogy sehol.... Hát erről próbálok beszélni. Szarból nem lehet várat építeni és ne jöjjön nekem senki azzal hogy könnyen vagyok, mert itt vidéken mindent megkapok. Több olyan netes fórum is van (pl. az én blogomon is látható egy) ahol a pestiektől kezdve a kicsiny falukon keresztül mindenhol kínálnak ilyen portékát. A LIDL-ben pedig pár nap alatt felére csökkentik a méreg nélküli termékek árát (répa, hagyma, stb.) azaz majd' annyiba kerülnek, mint a vegyszerrel teletömött társaik (de volt több olyan alkalom is, hogy pl. olcsóbban tudtam megvenni ott a vegyszer nélküli szőlőt, mint a vegyszeres megfelelőjét). Nem ér meg nyomorult pár-tíz forintot az, hogy mi, a családunk és a gyerkőink végre valóban normális ételeket egyenek és ne mérgezzük őket? Arról pedig nem is beszélve, hogy több üzemanyag fogy el egy-egy ilyen "akciós túrán", mintha gondolkodnánk kicsit...

De most vissza a recepthez, mielőtt még jobban elkanyarodnék a témától... Először is fogjunk egy nagyobb fazekat és tegyük bele a húsokat. Mehet bele minden hús elsőre! Engedjük fel annyi vízzel amennyi ellepi és forraljuk fel. Amikor kezd felhabzani így fog kinézni:

ra02.JPG

Ne essünk pálinka, izé pánikba, fogjuk az egészet és öntsük le a mosogatóba (az alkatrészeket nem kell....), majd töltsük fel az egészet tiszta vízzel. Nem dond, de van amikor kétszer is le kell mosni az egészet, azaz elsőre nem biztos, hogy tiszta levet fogunk kapni. Ha ezzel megvagyunk és újra feltöltöttük a fazekat mehetnek bele a további finomságok: a darabolt zeller és karalábé, az ízlés szerint vágott sárgarépa, a spárgavégek, a szintén darabolt új- és póréhagyma a fokhagymákkal együtt. Most tegyük bele a félbevágott, de héján hagyott vöröshagymát is. Kezdjük el forralni.

ra03.JPG

Szórjuk meg őrölt borssal, tegyük hozzá a mustár- és koriandermagot és most mehet bele a szemes bors is.

ra04.JPG

Várjunk addig türelemmel amíg az egész felforr. Ekkor vegyük takarékra az egészet és koronázzuk meg a
káposztákkal.

ra05.JPG

Most már miénk a világ: van két óránk, amíg azt teszünk amit csak szeretnénk, hiszen a levesünk magától készül! Amint lejárt az idő mehet a leveshez a zöldborsó is. Csak így simán öntsük hozzá:

ra06.JPG

Gyöngyöztessük további 10 percet, majd tegyük hozzá a két csavart. Először menjen a sötét szójaszósz:

ra07.JPG

Kavarjunk egyet rajta és tegyük bele a szardellafilét is. Az az a valami ott a kép közepén:

ra08.JPG

Már másra nem is kell gondolnunk, mint a tálalásra, hiszen a levesünk max. 10 perc múlva elkészül. Tálalás előtt
kóstoljuk, ha kell sózzuk meg. Parajdi kősó pl.? 99 Ft/kg. Ha sóztuk adjunk neki még 5 percet, hadd oldódjon az a finomság a lében! Amint elkészültünk szűrjük le a levest. Nem tudom ki hogyan csinálja, én először kihalászom az ehető dolgokat: külön mennek a gyönyörű húsok

ra09.JPG

majd mehetnek megintcsak külön az ehető zöldségek és a nem ehető dolgok. A spárgavégeket mindenképpen a nem ehető tartományba tegyük. A káposzták és a hagymák többsége is szarrá teljesen szét fog főni, azokkal nem kell foglalkoznunk, ahogy a magokkal sem a szűrés után.

Tálaljuk tűzforrón, alaposan kibélelve a fantasztikus húsokkal és zöldségekkel a tányérokat. Ha nagyon vagizni
szeretnénk minden tányérba öntsünk fél-fél deci tényleg minőségi konyakot (azaz ne azokat az 1000-2000 Ft környéki pancsokat). Meg fogja hálálni mind a leves mind a vendég.

ra10.JPG

Egy tipp: nem kell elárulni senkinek a vendégek közül azt, hogy mi került még a leveshez. Senki sem fogja érezni
rajta sem a szardellafilét sem a sötét szójaszószt!

Fantasztikus ízvilág, csodás, mélybarna színű leves, jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr635830926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.02.24. 20:22:14

Igen, a csavar az megvan a raguban , érdekes ,kissé keleti csavar , a konyak az módfelett izgatja a fantáziámat , ki kell próbálnom ezt a változatot !

motoroskonyhaja 2014.02.25. 07:30:39

@Az amatőr hagyományörző: Igen, a csavar egyike kínai, de -ahogy írtam is a posztban- nem lehet érezni a leves ízén a szójaszószt, csak teltebb, mélyebb ízvilágot ad és sötétebb lesz a színe. A konyak pedig nagyon fel tudja dobni az egészet :)

motoroskonyhaja 2014.02.25. 09:19:05

@Az amatőr hagyományörző: A leves lelke azonban a valóban ízletes csirkeaprólék; semmivel sem pótolható ;)

A fickó 2014.02.28. 04:23:38

A csavar az a bizonyos umami (az 5. alapíz) löket a levesbe. A szójaszósz és a szardella is tartalmaz természetes glutamátot, a nem természetes az E621-es nátrium glutamát ízfokozó, amit a kínaiak használnak is rendesen. Persze a japánok is pl. a dashi, bár itt a kombu nevű tengeri algából nyerik ki. Sok ételünk tartalmazza az umami-t, paradicsom, sajtfélék, parmezán, tonhal, szója stb. Ha érdekel bővebben a téma olvasd el Diana blogján ezt a bejegyzést. Szépen összeszedte. zamat.blog.hu/2010/01/20/az_otodik_alapiz_az_umami
Az én kedvenc természetes ízfokozóim, amit az ízek kiemelésére használok: kombu, bonito pehely, szójaszósz félék, Thai halszósz, szardella, balzsamecet min. 10-15 éves, paradicsom különböző változatai, gombaporok.

motoroskonyhaja 2014.02.28. 07:34:54

@A fickó: Igen, tudom :) Direktben MSG-t én nem szoktam sem venni sem alkalmazni (ha jól emlékszek Pesten, a Rákóczi téri boltban elég szép mennyiségeket árulnak), de a természetes előfordulásait előszeretettel alkalmazom.
Én is mádom a különböző szójaszószokat, halszószt és osztrigaszószt, ahogy dashi, bonito és többféle alga (kombu, hijiki, wakame) is mindig van itthon.
Köszi a linket, el fogom olvasni :)

szivar 2015.10.13. 16:11:53

Egy kérdés... Mi az oka annak a héjastól főtt vöröshagymának?

motoroskonyhaja 2015.10.17. 17:30:23

@szivar: A héj színt ad a levesnek. Nem sokat, de legalább nem kurkuma :)

szivar 2015.10.20. 15:43:53

@motoroskonyhaja: Hát nem tudom, de véleményem szerint ez egy klasszikus tévedés. Még csak négy-ötször főztem hús- vagy csontlevest, de eddig mindig héja nélkül raktam bele a vöröshagymát. A végeredmény többnyire egy gyönyörű aranysárga színű leves lett (a marhacsontból egy kissé sötétebb árnyalatú). Mondjuk én nem főzök előre semmi húst, csak szorgosan szedegetem le a leves habját egy teaszűrővel. A főzést meg csak langsam, langsam spacire. Ha három-négy óra, akkor annyi.

motoroskonyhaja 2015.10.20. 22:15:40

@szivar: Mert -szerintem- normális húsból készítetted, szemben a legtöbb ember által vett és használt bolti broiler csirkénél... ;) Viszont nagyon szépen leírtad a marhahús vs. csirke közti különbséget (sőt: a marhából készült nem csak mélyebb, sötétebb árnyalatú, hanem sokkal finomabb is - megintcsak szerintem ;)
süti beállítások módosítása