A csirkeraguleves nagyon egyszerű étel, ahogy a legtöbben gondolják is. Végre fel lehet használni a "semmi másra nem jó" alapanyagokat és mégis élvezetes étel kerülhet a család asztalára. De élvezetes kizárólag akkor lesz, ha valóban minőségiek azok az alapanyagok. Ne sajnáljuk ezeket ettől az ételtől sem mert nem kerül többe, ráadásul ezerszer gazdagabb ízvilágot kaphatunk, mint hagyományosan elkészítve. Most is -ahogy szoktam- részletes fázisfotókkal mutatom be a készítést.
Az én csirkeragulevesem
Hozzávalók:
2 házi csirke farhát és aprólék (láb, szárnytő, nyak, szív, zúza, máj) - kizárólag szabadtartású
30 dkg sárgarépa (én a LIDL-ben kapható bio répát szoktam használni hozzá)
30 dkg karalábé
20 dkg zeller
20 dkg zöldborsó
5 dkg spárgavég (amikor a szezonja van úgyis le kell vágni az alját, amit én lefagyasztok és levesbe nagyon jó
szolgálatot tesz)
2 szál újhagyma
fél szál póréhagyma
fél darab vöröshagyma a héjával együtt (szintén mehet a LIDL-ben kapható bio)
2-3 szép levél kelkáposzta
2-3 szép levél fehérkáposzta
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál egész bors
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál koriandermag
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 szardellafilé
Elkészítése:
Ez a leves is egyszerű, ne rettentsen el senkit a viszonylag sok hozzávaló. Ami viszont alap és újra leírom: MINŐSÉGI ALAPANYAGOK! Nem bakker, nem drágább mint a bolti! Én 800 Ft/kg áron veszem a szabadon tartott, mindenféle növekedés-serkentő, táp- és antibiotikum nélkül nevelt kapirgálós csirkét Tomi barátomtól. Mennyi is ez egy hiperben akciósan? 699 Ft/kg, azaz kemény 100 forinttal olcsóbb? Na igen, és annak hol vannak a lábai, belsőségei? Ja, hogy sehol.... Hát erről próbálok beszélni. Szarból nem lehet várat építeni és ne jöjjön nekem senki azzal hogy könnyen vagyok, mert itt vidéken mindent megkapok. Több olyan netes fórum is van (pl. az én blogomon is látható egy) ahol a pestiektől kezdve a kicsiny falukon keresztül mindenhol kínálnak ilyen portékát. A LIDL-ben pedig pár nap alatt felére csökkentik a méreg nélküli termékek árát (répa, hagyma, stb.) azaz majd' annyiba kerülnek, mint a vegyszerrel teletömött társaik (de volt több olyan alkalom is, hogy pl. olcsóbban tudtam megvenni ott a vegyszer nélküli szőlőt, mint a vegyszeres megfelelőjét). Nem ér meg nyomorult pár-tíz forintot az, hogy mi, a családunk és a gyerkőink végre valóban normális ételeket egyenek és ne mérgezzük őket? Arról pedig nem is beszélve, hogy több üzemanyag fogy el egy-egy ilyen "akciós túrán", mintha gondolkodnánk kicsit...
De most vissza a recepthez, mielőtt még jobban elkanyarodnék a témától... Először is fogjunk egy nagyobb fazekat és tegyük bele a húsokat. Mehet bele minden hús elsőre! Engedjük fel annyi vízzel amennyi ellepi és forraljuk fel. Amikor kezd felhabzani így fog kinézni:
Ne essünk pálinka, izé pánikba, fogjuk az egészet és öntsük le a mosogatóba (az alkatrészeket nem kell....), majd töltsük fel az egészet tiszta vízzel. Nem dond, de van amikor kétszer is le kell mosni az egészet, azaz elsőre nem biztos, hogy tiszta levet fogunk kapni. Ha ezzel megvagyunk és újra feltöltöttük a fazekat mehetnek bele a további finomságok: a darabolt zeller és karalábé, az ízlés szerint vágott sárgarépa, a spárgavégek, a szintén darabolt új- és póréhagyma a fokhagymákkal együtt. Most tegyük bele a félbevágott, de héján hagyott vöröshagymát is. Kezdjük el forralni.
Szórjuk meg őrölt borssal, tegyük hozzá a mustár- és koriandermagot és most mehet bele a szemes bors is.
Várjunk addig türelemmel amíg az egész felforr. Ekkor vegyük takarékra az egészet és koronázzuk meg a
káposztákkal.
Most már miénk a világ: van két óránk, amíg azt teszünk amit csak szeretnénk, hiszen a levesünk magától készül! Amint lejárt az idő mehet a leveshez a zöldborsó is. Csak így simán öntsük hozzá:
Gyöngyöztessük további 10 percet, majd tegyük hozzá a két csavart. Először menjen a sötét szójaszósz:
Kavarjunk egyet rajta és tegyük bele a szardellafilét is. Az az a valami ott a kép közepén:
Már másra nem is kell gondolnunk, mint a tálalásra, hiszen a levesünk max. 10 perc múlva elkészül. Tálalás előtt
kóstoljuk, ha kell sózzuk meg. Parajdi kősó pl.? 99 Ft/kg. Ha sóztuk adjunk neki még 5 percet, hadd oldódjon az a finomság a lében! Amint elkészültünk szűrjük le a levest. Nem tudom ki hogyan csinálja, én először kihalászom az ehető dolgokat: külön mennek a gyönyörű húsok
majd mehetnek megintcsak külön az ehető zöldségek és a nem ehető dolgok. A spárgavégeket mindenképpen a nem ehető tartományba tegyük. A káposzták és a hagymák többsége is szarrá teljesen szét fog főni, azokkal nem kell foglalkoznunk, ahogy a magokkal sem a szűrés után.
Tálaljuk tűzforrón, alaposan kibélelve a fantasztikus húsokkal és zöldségekkel a tányérokat. Ha nagyon vagizni
szeretnénk minden tányérba öntsünk fél-fél deci tényleg minőségi konyakot (azaz ne azokat az 1000-2000 Ft környéki pancsokat). Meg fogja hálálni mind a leves mind a vendég.
Egy tipp: nem kell elárulni senkinek a vendégek közül azt, hogy mi került még a leveshez. Senki sem fogja érezni
rajta sem a szardellafilét sem a sötét szójaszószt!
Fantasztikus ízvilág, csodás, mélybarna színű leves, jó étvágyat!