Hétvégén nem voltam itthon, a vasárnapot a hazaúttal töltöttem, így olyan vacsorát kellett kitalálnom, ami gyors, könnyed, de azért jól is lakunk vele. Gyorsan megnéztük a listát mi is van a fagyasztóban (minden rekesz tartalmát vezetjük), és így esett a választás a fagyasztott spenóton békésen pihenő pisztrángpárra. Az eredmény egy nagyon finom, egészséges, könnyed, és pár hozzávaló segítségével különleges vacsora.
Duplán sült pisztráng fűszeres spenótágyon
Hozzávalók:
1 pisztráng fejenként
50 dkg spenót
1 fej vöröshagyma
5 dkg húsos nyers, füstölt szalonna vagy angolszalonna
4 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán (eredeti, nem Grana padano és társai)
kevés vaj
10 dkg reszelt sárgarépa
1 csokor friss bazsalikom
1 ágacska rozmaring
1 doboz tejföl
2 tojás
1 evőkanálnyi kapribogyó
liszt
bors
só
Elkészítése:
Mi a furcsa a hozzávalókban? Hogy nincs benne bor! Ez gyalázat. Nézzük meg a boros polcunkat, vagy a hűtőnket, és feltétlenül keressünk egy ilyen kemény munkához való kísérőt! Ha megtaláltuk hozzá is kezdhetünk a főzéshez. A kockára vágott füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki (ha túl húsost választottunk mehet alá egy ici-pici vaj, és olvadás után a szalonna). Mikor a szalonna kezdi kidobni a zsírját adjuk hozzá a félfőre vágott vöröshagymát, és pirítsuk az egészet tovább.
Amint a hagyma is pirulni kezd mehet az egészbe a spenót, amit előzöleg azért engedjünk ki, nem lenne szerencsés egy jégtömböt a forró zsiradékba rakni:) Nyomjuk a fokhagymákat a tetejére, sózzuk, borsozzuk, és keverjük el az egészet.
Amíg összerottyannak hagyjuk a serpenyőt, hadd rotyogjon, addig kóstoljuk meg azt a finom fehérbort amit a hűtőből halásztunk elő, és mostanra felmelegedett úgy 10-12 fokra. Máris szebben néz ki az a spenót, gyerünk tovább! Egy hőálló tálat kenjünk ki vékonyan vajjal, majd a spenótot kóstoljuk meg, ha kell sózzuk még, és öntsük bele a kivajazott tűzálló tálba.
Erre mehet a reszelt parmezán fele is, majd szórjuk meg a vékonyra (julienne-re, ahogy a nagyok mondanák) vágott sárgarépával. Ha nem akarunk tökölni vele (és ki akar?) vehetünk olcsón reszelt répát is, én ezt használtam. De tök mindegy, a lényeg, hogy szórjuk meg, majd mehet rá a tépkedett friss bazsalikom (nekem három féle terem az erkélyemen).
A pisztrángokat alaposan sózzuk meg, szórjuk meg liszttel (ha lisztbe forgatnánk legalább dupla ennyi menne rá, de mi a frásznak), és süssük mindkét oldalukat addig, míg a bőrük át nem pirul.
Amíg a hal sül készítsük el a mártást: a tejfölhöz adjuk a két tojást, a reszelt parmezán másik felét és a kapribogyót. Kevés só és bors,
majd a fele mehet a répás spenót-alapra, amire utána a pirított pisztrángokat fektetjük:
A maradék mártással öntsük le a halakat is, majd tegyük a 200 C-re előmelegített sütőbe, és addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad az ételre, azaz aranysárga színre vált.
Finom, ínycsiklandó és nem bonyolult. Ráadásul könnyed, friss étel. És hogy miért könnyed, és miért nem könnyű? Emberek, mert tejföl és sajt is van benne, ráadásul zsiradékban van sütve. Rommá szoktam röhögni magam a legtöbb étterem étlapján, amikor a kímélő ételek címszó alatt pl. a rántott sajtot írják. Volt egy munkatársam, aki azt mondta: tegnap este tök egészségeset ettünk: rántott cukkínit hasábkrumplival és uborkasalátával. A szomorú az, hogy meg is volt győződve arról, hogy ez egy könnyű és egészséges étel....
Legközelebb folytatódik a Balkán fanatic az új évaddal (ha az előző évadot nem olvastátok ITT tehetitek meg),
de az AI mániás megrögzött medence-függők nagyon nem kell, hogy elolvassák, hiszen nem nekik fog szólni. Ők egyék csak tovább a generál kajáikat -szerintük- occsóér' :)
Addig is: nagyon jó étvágyat!