Tegnap kirándulni voltunk Farkasgyepű mellett, Csurgókúton, és az erdőben rengeteg érett szedret találtunk. Először csak ott helyben élveztük ezt a finomságot, aztán kipattant az isteni szikra: készítsünk vadszedres sajttortát! A tortát -sajnos- nem én készítettem, hanem Evelyn lányom, mégpedig úgy ahogy ő szereti. Isteni finom, egyszerű és különleges. Az édes tortához pedig kiválóan illik az édesen savanykás forró szósz. Ebben a szomorkás időben pedig kimondottan ünnepi hangulatot ad.
Hozzávalók:
40 dkg krémsajt
30 dkg + 15 dkg szeder (de más bogyós gyümölcsből is szuper)
17,5 dkg darált keksz
17,5 dkg kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
0,5 doboz tejföl
10 dkg vaj
3 db tojás
2 evőkanál liszt
1 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, a darált kekszhez adjuk, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk. Ha a keksz túl száraz tehetünk hozzá kevés tejet.
Ezt a masszát 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük. Az idő letelte után kivesszük a sütőből, majd langyosra hűtjük. Addig nyugisan össze tudjuk állítani a krémet. A krémsajtot, lisztet, kristály- és vaníliás cukrot, a tejfölt és a tojásokat összekeverjük. Lehet kanállal is, de egy kis robotgépes segítség mindig jól jön :) Ebbe a masszába forgassuk bele -óvatosan- a 30 dkg szedret. Nem nagy etvasz, ugye? Ezt a krémet már rá is tehetjük az időközben langyosra hűlt tésztára és mehet is vissza a sütőbe 45-50 percre, szintén 180 fokra. Amikor a süti közepe kezd kicsit beesni és a széle pirul, akkor már jó, de azért végezzünk egyszer-egyszer egy tűpróbát is (vagy bénázzunk villával, ahogy én is belekontárkodtam....)
Nem, most még nem falhatjuk. Várjuk meg újra, míg szoba hőmérsékletűre hűl, és dugjuk be a hűtőbe egy éjszakára. A maradék szedret tegyük egy lábosba a porcukorral együtt, és forraljuk addig, míg levet nem ereszt (pár perc az egész). Villával össze is nyomkodhatjuk és még forrón, a tortaszelet mellé tálaljuk.
Jó étvágyat!
Aki nem volt még Csurgókúton mindenképpen menjen el egyszer, csodaszép! Íme pár kép ízelítőül: