Most mondjátok meg! Ázsia és a ponty? Igen! Van egy kínai gőzölt ponty recept, ami egyszerű, gyors, egészséges. Nemrég kaptunk ajándékba egy helyi tóban fogott pontyot. Mit is csinál belőle az egyszeri motoros? Halászlét? Rántott pontyot? Marináltat? Paprikás lisztben forgatottat? Egy frászt! MÁST, vazze, MÁST!!!!
Gőzölt kínai ponty
Hozzávalók:
1 kg pontyfilé
2-3 evőkanál rizsecet (5%-os ecet)
2 evőkanál só
2 evőkanál frissen őrölt bors
2 fej közepes vöröshagyma
3-4 cm friss gyömbér
1 szép piros húsú paprika (pl. kápia)
10 dkg bambuszrügy (konzerv, ALDI, LIDL a mi barátunk 300 HUF 20 dkg)
2 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál világos szójaszósz
5 dl halalaplé (zöldséges halcsontlé pl)
1 evőkanál csípős mustár
1 evőkanál étkezési keményítő
2-3 evőkanál tejszín
40 dkg kínai tészta
Elkészítése:
A pontyfiléket irdaljuk be. Ne csak vagdossuk, hanem milliméterenként mélyen vágjuk be. Így feldarabolódnak az Y szálkák is, amit a magyarok nagy része -hiába népi hal ide- vagy oda- nem tud enni (ahogy általában halkultúra SINCS nálunk. Persze, most jönnek az önigazolások, hogy de nekünk nincs tengerünk stb. Ja, Szlovákiában vagy Ausztriában akkor hogy is lehet kultúrája a halevésnek....). Önigazolás.... nézzetek csak utána ;) Dörzsöljük be a sóval majd a borssal. Figyeljétek meg a képen az irdalást: a hús felső részén jó mélyen kell bevágni, a hasánál semennyire:
Ha az irdalás és a sós dörzsölés + borsozás megvan vágjuk a halat falatnyi darabokra. Eddig nem egy nagy etvasz, ugye? Most lehet rácsorgatni a halakra a rizsecetet és a sötét szójaszószt. Alaposan keverjük össze, majd tegyük félre. Van otthon gőzölő edényetek? Nem, most nem a filmekben látott bambusz gőzölőre gondolok (bár az is csodaszép, de itthon bazi drága). Elég egy egyszerű fém edény, amire egy lyukacsos alsó résszel rendelkező hasonló fém edényt tudunk tenni. Az alsó részbe tegyük a halalaplét. Vagy vizet és 2 evőkanál halszószt. Van otthon? Akkor mire várunk? Jó így is ;). Forraljuk fel. Amíg a lé felforr a vöröshagymát vágjuk félfőre, a gyömbért hámozzuk meg és szeletjük gyufa nagyságúra, a paprikát vékony szeletekre. Egy tálban
keverjük össze a zöldségeket. Adjuk hozzá a bambuszrügyet és a világos szójaszószt. Keverjük át, majd az időközben felforró halalaplére tegyük a gőzölő edényt. Tegyük bele a falatnyira vágott fűszeres pontydarabokat. Az elkészült zöldségkeveréket pedig tegyük a pontydarabokra.
Fedjük le, és gőzöljük max. 15-20 percig (amíg megpuhulnak - minő csoda, ugye?). Ha ezzel kész vagyunk vegyük le a gőzölő kosarat. A mustárt keverjük össze kb. 3,5 dl halalaplével. Tegyük bele a keményítőt, majd keverjük simára. Ha szeretjük (és naná, hogy szeretjük) kevés chiliporral ízesíthetjük (én már a gőzölés előtt is rendesen megszórtam a zöldségeket), de a tejszín is ehhez megy. Keverjük bele, és utána kóstoljuk. Ha kell sózzuk picit (nem fog kelleni). Már szép, sűrű mártásunk is van.
A zöldséges, gőzölt pontydarabokat szedjük a kifőtt és tálkákba elosztott tésztákra, majd öntsük nyakon a mártással. Díszítsük aprított snidlinggel vagy újhagyma zöldjével és tádáááááá: már ehetjük is! Forró, finom, gyors, egészséges.
Jó étvágyat!