Irány Ázsia! 1.
2013. június 28. írta: motoroskonyhaja

Irány Ázsia! 1.

Igen, tudom (mondom, hogy tudom)! Ázsia sokszor volt már. Legtöbbször japán kaják (nézzétek csak meg a címkék között a japán szót, igen, ott jobbra Címkék néven...). Vagy thai. De mégis: mekkora is az a kontinens hozzánk képest? Ugye-ugye... Vegyük az irányt tehát újra Ázsiába, ami amúgy is a kedvencem (minden szempontból), és készítsünk egy finom Sa bo Farn-t (vagy sa guo fan-t), azaz itthon hivatalosan ismert nevén: cantonese claypot rice-t, kantoni gőzölt rizst! 

sabofarn.jpg

Önmagában így szarul hangzik az elnevezés, de kukkantsatok rá a hozzávalókra! Amúgy én sertés helyett pulykával készítettem, de ez ne tévesszen meg senkit, mindkét hússal isteni ;)

Kantoni gőzölt rizs - Cantonese claypot rice

Hozzávalók:
50 dkg pulykamell filé (ez a filé duma akkora baromság, no mindegy...)
40 dkg főtt rizs
1 szép érett paradicsom
10 dkg kígyóuborka
10 dkg fejeskáposzta
10 dkg szárzeller
10 dkg sárgarépa
10 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kisujjnyi gyömbér
1 dl szójaszósz
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál paradicsompüré (cukor nélüli!)
1 mokkáskanál koriander
1 mokkáskanál chili (ez kezdőknek, a rutinosaknak 1 evőkanálnyi jár)
csipetnyi cukor

Elkészítése:
A wokban -vagy egy magasabb falú serpenyőben- olajat hevítünk, majd beletesszük a félfőre vágott hagymát, a nagyon vékony csíkokra (julienne-re) metélt káposztát, szárzellert és répát. Alaposan átkeverjük és 5 percig nagy hőn együtt pirítjuk. Ekkor beledobjuk a cikkekre vágott gombát, a zúzott fokhagymát, megszórjuk az őrölt korianderrel, és belereszeljük a gyömbért, ééééés a rengeteg bazi erős chilit. További 2-3 percig fedő alatt sütjük, majd mikor kissé megroppantak a zöldségek belekeverjük a kisebb falatokra vagy csíkokra vágott pulykamellet is. Az egészet a pulykamell fehéredéséig sütjük, ekkor beleöntjük a szójaszószt és a halszószt is. 1 dl vízzel felengedjük, hozzátesszük a paradicsompürét és a csipetnyi cukrot. Lefedjük, és további 5 percig rotyogtatjuk, majd belekeverünk 40 dkg főtt rizst. Alaposan átforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Most tesszük hozzá az apró kockákra vágott paradicsomot és a csíkokra vágott kígyóuborkát. Forrón tálaljuk.

Tipp: víz helyett használhatunk húslevest is, még finomabb lesz tőle az étel.

Nagyon-nagyon finom, és eszméletlenül egyszerű! Meg kell kóstolni, mert.... finom és kész :)

Most jut eszembe: ahány emberrel csak beszéltem mindenki azt mondta imádja a távol-keleti konyhát. Mikor megkérdeztem (örömmel), hogy mégis melyik konyha a kedvence Ázsián belül és mik a kedvenc ételei már lehangoló válaszokat kaptam. Kínai gyorsbüfék kínálata alapján mondott vélemény (mármint, hogy mit is szeret). Fel lehetne már fogni, hogy az itthoni kínai büféknek SEMMI köze nincs a kínai konyhához, nem a hipermarketes kínai a kínai étel könyörgöm, az a magyar bélrendszerhez van igazítva... !!!! A másik a Knorr, Maggi, vagy Uncle Ben's átlal ajánlott recepteket említi, mint kedvenc. Beszarás. Hát csak "gratulálni" tudok nekik. Ettek ezek már Knorr vagy Maggi gulyáslevest? Nnnnno, pont annyira autentikus a keleti kajájuk is. Ráadásul bazi drága. Helló! Harmad annyiból autentikus keleti ételt tudsz csinálni ember, és minden alapanyag itthon is elérhető! Érthető? Remélem..... :(

Természetesen vannak olyan alapanyagok (általában japán, thai, kambodzsai, de kínai is), amik itthon csak speciális boltokban kaphatók. Nnnno, ott nem szabad megvenni ;) Regisztrálni kell bármilyen normális külföldi ázsia webshopba, és onnan a magyar ár feléért megkapni mindent - szállítási költséggel együtt is. Ha kell valakinek ötlet írja meg, és nyomom a linkeket, mert sajnos az a tapasztalatom, hogy a legtöbb ember -tisztelet a kivételnek!!!!- reggeltől estig netezik, csak éppen nem ért hozzá.....

Én most éppen kagylólevest készítek, legközelebb azt fogom bemutatni. No para, itthon is minden Sparban kapható az a fekete kagyló, ami az "áldozat" lesz. A többi hozzávaló pedig? Olcsóság. Bátorság, érdemes lesz azt is kipróbálni ;) Nem csak ez a leves lesz bemutatva (hiszen ezt már elkészítettem - ez egy miso-s kagylóleves udonnal), hanem más is ;)

kagylo.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr665382634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.07.03. 17:09:41

Ősszel a kisebbik fiammal nekiállunk mi is majd keleti kajákat készíteni - mert mi még lemaradtunk a "kínai jellegű" ételeknél - és ez már kevés. Ha gondban leszek, majd kérek Tőled segítséget, látom Te nagyon benne vagy.

motoroskonyhaja 2013.07.08. 17:49:06

@Húsimádó: okés, bármikor, én nagyon szeretem a keleti ízeket (is :)
süti beállítások módosítása