Húsvéti maradékok? No problemo!
2013. április 01. írta: motoroskonyhaja

Húsvéti maradékok? No problemo!

Ugye mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor már pukkadásig van az ünnepi falatokkal, de még mindig ott figyel egy jó adag a hűtőben? :) Ilyenkor jön az, hogy valami újat szeretnénk kreálni belőlük hogy elfogyjanak, és ne a napok óta evett ízeket kelljen újra-és újra kóstolnunk. 

Húsvétkor a sonka-tojás kombóval történhet ilyen. Egyik sem egy könnyed étel, így olyan ötleteket adok a maradékuk felhasználására, ami könnyedebb, zöldséges alapú.

Burgonyás paraj.JPG

Tejes-burgonyás paraj

Hozzávalók:
75 dkg burgonya
75 dkg friss paraj (fagyasztott is jó, de a friss az igazi)
3,5 dl tej
20-25 dkg sonka
20 dkg sajt
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
bors

Elkészítése:
A tejet felforraljuk és beletesszük a hámozott, karikára vágott burgonyát. Takaréklángon, fedő alatt 15-20 percig főzzük. Az idő letelte után a főtt tejes burgonyához hozzáadjuk a kockára vágott sonkát és a reszelt sajt felét. Sózzuk, borsozzuk, majd 1 perc rotyogás után egy kiolajozott, magasabb peremű tűzálló tál közepébe öntjük. A spenótot forró vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymát finomra vágjuk, majd egy kevés zsiradékon megfuttatjuk. Hozzá keverjük a parajt, rányomjuk a fokhagymákat, összekeverjük, és nagy lángon hirtelen pirítjuk, végül a sonkás burgonya köré tesszük. A maradék reszelt sajtot a burgonya tetejére szórjuk, és 200 fokra előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük.

Tojásos sóskaleves

Hozzávalók:
4 burgonya
4 db főtt tojás
50 dkg friss sóska (fagyasztott is jó, de a friss az igazi)
2 húsleveskocka
2 kis pohár tejföl
1 evőkanál rétesliszt
fehérbors, só

Elkészítése:

A burgonyákat kockára vágjuk és a húsleveskockákkal együtt feltesszük főni. A sóskát szűrőbe tesszük és leforrázzuk, előtte kissé felapríthatjuk. Ha a burgonya megpuhult hozzákeverjük a sóskát, sózzuk, borsozzuk és 20 percig lassú tűzön tovább főzzük. A tejfölt a rétesliszttel elkeverjük, majd behabarjuk a levest. További 5 percig főzzük, ha kell utána sózzuk, majd belekeverjük a kockákra vágott főtt tojásokat. Tálalhatjuk is!
Sosem szerettem a sóskát, ezt a levest azonban nem lehet nem szeretni! Egyenesen isteni!

Sóskaleves.JPG

A következő postban pedig valóban jönnek a thai ételek! ;)

sabofarn.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr115186936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2013.04.01. 11:12:31

Szia, a parajos burit ki próbálom!

Bon Viki · http://chocologia.blog.hu/ 2013.04.01. 11:13:42

Szia, a parajos burit kipróbálom!

motoroskonyhaja 2013.04.01. 11:26:40

A sóskaleves is nagyon finom! Én sehogy máshogy nem eszem meg a sóskát, de így elkészítve mennyei! ;)
süti beállítások módosítása