Egyszerű japán tészták
2013. március 24. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű japán tészták

Nem tudom ki hogy van vele, de az egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom ételeket nagyon tudom értékelni egy-egy keményebb nap után. Nem kell órákig a konyhában szöszmötölni mikor pihenésre vágynék, mégis kerek vacsorát tudok készíteni pillanatok alatt.

jap02.JPG

Serpenyős sült hal

Hozzávalók:
40 dkg tengeri hal (tőkehal)
1 fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
15 dkg tófu
40 dkg fejeskáposzta
20 dkg rizstészta
sötét szójaszósz

Elkészítése:
A halat vágjuk falatnyi darabokra, a vöröshagymát félfőre, a káposztát vékony csíkokra, az újhagymát pedig apróra.

jap01.JPG

A tésztát főzzük ki, majd osszuk szét a tányérokra. Amíg a tészta fő a hagymát pirítsuk meg, dobjuk hozzá az összes többi zöldséget, öntözzük meg ízlés szerint szójaszósszal, majd -kb. 5 perc pirítás után tegyük bele a halat is. Innen már csupán kettő percecskét pirítsuk és már tálalhatjuk is.


Csirkés tészta

Hozzávalók:
40 dkg soba tészta
30 dkg csirkehús falatnyira vágva
2 kis szál sárgarépa
2 kelkáposztalevél
5 szál metélőhagyma
2 evőkanál olaj
szójaszósz (japán !!!)
tonkatsu szósz (elhagyható, ha valakinek nincs otthon :)

bors

Elkészítése:
Mossuk meg, és aprítsuk fel a zöldségeket. Forraljunk vizet, majd dobjuk bele a tésztát. Főzzük meg, szűrjük le, majd tegyük félre (és kóstoljuk meg, mert már önmagában isteni finom;) Pirítsuk meg a felhevített olajon a zöldségeket, majd adjuk hozzá a húst, és együtt pirítsuk tovább.

jap03.JPG

Amikor minden megpuhult keverjük hozzá a tésztát, majd hagyjuk őket összesülni (pár perc), ezután sózzuk, borsozzuk. Húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a szója- és tonkatsu szószt, majd pár perc pihentetés után tálaljuk.

jap04.JPG

 

Üvegtészta saláta csirkével, tofuval és hijikivel

Hozzávalók:
15 dkg csíkokra vágott csirkemell filé
15 dkg sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
20 dkg aprított jégsaláta
10 dkg tofu
1 csomag üvegtészta
pár gramm hijiki alga
pirított fekete és fehér szezámmag
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál mirin
szezámolaj

Elkészítése:
A hijikit áztassuk be vízbe (többszörösére fog dagadni).

jap05.JPG

Az üvegtésztát szintén áztassuk vízbe (de ezt meleg vízbe). Az üvegtésztát ugyanis nem kell főzni. Oké-oké, ezt azoknak írtam, akik csak most kezdenek barátkozni vele:) Egy serpenyőben pirítsuk meg a félfőre vágott hagymát, tegyük hozzá a főtt répát (én most bébirépát használtam hozzá, de természetesen normál répa is jó), a falatnyira darabolt tofut és a csirkét is. Pirítsuk együtt 2 percig, majd öntözzük meg a szójaszósszal és a mirinnel. További 2 perc pirítás után húzzuk le a tűzről. Most jön a neheze: a hijikit és az üvegtésztát is szűrjük le, majd minden hozzávalót keverjünk össze (ne feledkezzünk meg a pirított szezámmagról sem!) Végül locsoljunk a salátánk tetejére szezámolajat (szezámolajjal ugyanis nem főzünk, azt csak ízesítésre használjuk). Kész, tálalhatjuk is! Bazi nehéz volt, ugye? ;)

jap06.JPG

Azt bírom ezekben a receptekben, hogy 20-25 perc alatt kényelmesen elkészíthetők, egyszerűek, de mégis különlegesek, no és természetesen nagyon finomak;) Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr295165215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dark future · http://www.andocsek.hu 2013.03.24. 13:30:56

ilyen kajákat a bécsi utcai thai büfékben lehet venni, és tényleg finomak. de tutira japán ízek?

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.03.24. 14:52:30

néha irigylem a japcsikat, persze csak pár dologban! :)

2013.03.24. 16:09:23

Jók a receptek!
De egy wok-ot mindenképpen vegyetek, mert könnyebb lesz a dolog.
És a szójaszósz csak japán!
Köszi.

motoroskonyhaja 2013.03.24. 16:35:04

@dark future: a thai büfében tuti nem japán kaját kapsz ;) Igen, ezek japán ételek, ahogy a többi is a blogomban (jönnek a japánok - sorozat). Hasonló a pad thai noodles (ami talán a legismertebb thai tésztás étel) és a Sa bo Farn is. A thai kajákban rengeteg halszósz van, amit japánban nem esznek, és a tésztáik is más alapanyagokból készülnek. Ha van igény rá szívesen készítek alap thai tésztás ételeket!

motoroskonyhaja 2013.03.24. 16:36:55

@...elmúlik...: A wok alap, és a szójaszószban igazad van, japán ételhez japán szójaszósz kell ;) A különbség az általánosan ismert szójaszósszal szemben az, hogy a japán szójaszósz búzát is tartalmaz.

2013.03.24. 17:01:26

@motoroskonyhaja: Ezt mondjuk nem tudtam, de mások szerint is jobb, mint a többi. Kösz.

motoroskonyhaja 2013.03.24. 18:48:49

@dark future: akkor a következő post a thai tésztákról fog szólni! ;) (bár lehet előbb beszúrok gyorsan egy böjti ételt, elvégre Húsvét előtt vagyunk) A lényeg: az alap thai tészták itt lesznek!

objekt678 2013.03.24. 19:04:20

@motoroskonyhaja: A kaják nagyon jók ! A szójaszószban egy picit tévedsz: minden szójaszósz tartalmaz valamilyen gabonalisztet. A japánok - mint majdnem mindenben -ebben is alaposabbak, mint a kínaiak: náluk általában hagyományos érlelésűek a szószok. Egy átlagos szósz mondjuk három hét-egy hónapig érik : ez kb 160 yen/l. Van ötéves is, ez nem annyi:))
A kínaiaknál van gyorsabb érlelésű ( egy napos is ). A lényeg, hogy a szójaszósz vízből, szójababból, lisztből, sóból s esetleg cukorból állhat. Az össszes többi vacak.

motoroskonyhaja 2013.03.24. 19:10:03

@objekt678: Örülök, ha tetszenek a kaják! ;) Láttad a többi japán receptet is?
Igen, minden szójaszósz tartalmaz gabonalisztet, de lehet nem fejeztem ki magam egyértelműen: a japán szójaszósz ERŐSEN dúsított búzával (kb. 20%), ettől van karakteresebb, de egyben selymesebb íze a normál szójaszósznál. Remélem így már egyértelműbb voltam;) Köszönöm a kiigazítást!

objekt678 2013.03.24. 20:08:59

@motoroskonyhaja: Most olvastam, de bár ne tettem volna ! Most mehetek enni ! Nekem az utolsó tűnik a legínycsiklandozóbbnak, a tésztás, algás csirke !
( Még egy pici javítás: az egyik receptedben naphalat írtál, de az egy édesvízi sügér. Kicsi és tüskés, állítólag sütve jó (?). Te viszont biztosan sole-filét akartál írni. Utóbbinak a naphoz semmi köze: ez a lapos, vagy lepényhal a Soleida-k családjába tartozik, ez pedig egyszerűen bocskort jelent latinul.

motoroskonyhaja 2013.03.24. 20:31:21

@objekt678: én a Lehel piacon szoktam venni, ott ilyen néven árulják. Azt hiszem alaposabban utána fogok nézni, hogy ne lehessen félreértés! Köszönöm a javítást! ;)

Az utolsó reci -is- nagyon jó, én is az algás kajákat imádom a legjobban, bár az összes többi egyszerű és nagyszerű :D

riennevaplus 2013.04.07. 22:12:18

egy kicsit off, de ha alga, akkor egy tipp: a wakame nagyon jól kiegészíti a klasszikus magyar krumplilevest, a kombu pedig a bablevest. főzési idejük (áztatás és öblítés után) 15 ill. 30 perc, ami a levesek fővésébe beszámítandó. a kombu jódtartalama relatív magas, ezért fejenként (középeurópai fiziológiának) kb. max. 1-2 csík ajánlatos. az ízek miatt viszont megéri, szerintem.

motoroskonyhaja 2013.04.08. 20:43:28

Nem off, és tényleg okés ötlet! Én is többféle itthoni ételbe használom az algákat, mindegyiket kiemeli, kiegészíti! Plusz piros pont a jódtartalom miatti figyelmeztetésért! Érdekes: van olyan kombu csomag, amire rá van írva ez, de több olyan, amin nem szerepel....
süti beállítások módosítása