Nem tudom ki hogy van vele, de az egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom ételeket nagyon tudom értékelni egy-egy keményebb nap után. Nem kell órákig a konyhában szöszmötölni mikor pihenésre vágynék, mégis kerek vacsorát tudok készíteni pillanatok alatt.
Serpenyős sült hal
Hozzávalók:
40 dkg tengeri hal (tőkehal)
1 fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
15 dkg tófu
40 dkg fejeskáposzta
20 dkg rizstészta
sötét szójaszósz
Elkészítése:
A halat vágjuk falatnyi darabokra, a vöröshagymát félfőre, a káposztát vékony csíkokra, az újhagymát pedig apróra.
A tésztát főzzük ki, majd osszuk szét a tányérokra. Amíg a tészta fő a hagymát pirítsuk meg, dobjuk hozzá az összes többi zöldséget, öntözzük meg ízlés szerint szójaszósszal, majd -kb. 5 perc pirítás után tegyük bele a halat is. Innen már csupán kettő percecskét pirítsuk és már tálalhatjuk is.
Csirkés tészta
Hozzávalók:
40 dkg soba tészta
30 dkg csirkehús falatnyira vágva
2 kis szál sárgarépa
2 kelkáposztalevél
5 szál metélőhagyma
2 evőkanál olaj
szójaszósz (japán !!!)
tonkatsu szósz (elhagyható, ha valakinek nincs otthon :)
só
bors
Elkészítése:
Mossuk meg, és aprítsuk fel a zöldségeket. Forraljunk vizet, majd dobjuk bele a tésztát. Főzzük meg, szűrjük le, majd tegyük félre (és kóstoljuk meg, mert már önmagában isteni finom;) Pirítsuk meg a felhevített olajon a zöldségeket, majd adjuk hozzá a húst, és együtt pirítsuk tovább.
Amikor minden megpuhult keverjük hozzá a tésztát, majd hagyjuk őket összesülni (pár perc), ezután sózzuk, borsozzuk. Húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a szója- és tonkatsu szószt, majd pár perc pihentetés után tálaljuk.
Üvegtészta saláta csirkével, tofuval és hijikivel
Hozzávalók:
15 dkg csíkokra vágott csirkemell filé
15 dkg sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
20 dkg aprított jégsaláta
10 dkg tofu
1 csomag üvegtészta
pár gramm hijiki alga
pirított fekete és fehér szezámmag
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál mirin
szezámolaj
Elkészítése:
A hijikit áztassuk be vízbe (többszörösére fog dagadni).
Az üvegtésztát szintén áztassuk vízbe (de ezt meleg vízbe). Az üvegtésztát ugyanis nem kell főzni. Oké-oké, ezt azoknak írtam, akik csak most kezdenek barátkozni vele:) Egy serpenyőben pirítsuk meg a félfőre vágott hagymát, tegyük hozzá a főtt répát (én most bébirépát használtam hozzá, de természetesen normál répa is jó), a falatnyira darabolt tofut és a csirkét is. Pirítsuk együtt 2 percig, majd öntözzük meg a szójaszósszal és a mirinnel. További 2 perc pirítás után húzzuk le a tűzről. Most jön a neheze: a hijikit és az üvegtésztát is szűrjük le, majd minden hozzávalót keverjünk össze (ne feledkezzünk meg a pirított szezámmagról sem!) Végül locsoljunk a salátánk tetejére szezámolajat (szezámolajjal ugyanis nem főzünk, azt csak ízesítésre használjuk). Kész, tálalhatjuk is! Bazi nehéz volt, ugye? ;)
Azt bírom ezekben a receptekben, hogy 20-25 perc alatt kényelmesen elkészíthetők, egyszerűek, de mégis különlegesek, no és természetesen nagyon finomak;) Jó étvágyat kívánok!