Ahogy ígértem is, a mostani posztban ismét nyulat készítek, plusz a maradék felhasználására is adok ötletet.
Töltött nyúlgerinc paprika salsával
Hozzávalók:
1 egész nyúlgerinc az oldalsó lebernyegével együtt
10 dkg sajt
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
10 dkg póréhagyma
1 doboz tejföl
10 dkg fekete olajbogyó
2 kevés zabpehely
2 evőkanál olaj
só
bors
A paprika salsához:
10 dkg póréhagyma
1 fej fej vöröshagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 ágacska koriander
fél citrom leve
olivaolaj
Tabasco szósz
Elkészítése:
Először a salsát készítjük el, hogy össze tudjanak érni az ízek. Nem lesz nehéz dolgunk: vágjuk apróra a hagymákat és a paprikákat (kicsi kockákra vágva jól is fog kinézni).
Egy nagyobb edényben keverjük össze az egészet, szórjuk rá az aprított koriandert, öntözzük meg a citromlével, majd locsoljuk át az olivaolajjal és a Tabascóval. Sózzuk meg ízlés szerint. Alaposan kavarjuk át, kóstoljuk, ha okés, akkor mehet is a hűtőbe pihenni.
Most jöhet a nyuszi. A gerincet terítsük ki, és rakjuk rá a csíkokra vágott szalonnát és a sajtot. Tekerjük körbe a csomagot cérnával, majd forró serpenyőben, 1 evőkanál olajon pirítsuk körbe. Közben izzíthatjuk a sütőt 200 fokra.
Az átpirított húst tegyük egy hőálló tálba, amiben elkentünk 1 evőkanál olajat. Ne felejtsük el levenni a cérnát a nyúlról. Szórjuk köré az aprított póréhagymát. A serpenyőben maradt pecsenyelébe tegyük bele az aprított vöröshagymát, a darabolt olajbogyót, a tejfölt és a zabpehelyt. Keverjük össze, majd borítsuk nyakon vele a nyulat.
A sütőben süssük 20 percig, és már ehetjük is. Én a paprika salsa mellé hercegnő burgonyát is adtam.
A nyúl jól sikerült, de maradt belőle, így azt vacsorára egy frissített kiadásban tálaltam, ami szintén egyszerű volt. Nem kellett hozzá más, mint egy kis tönkölytészta. A tészta egyszerű, 20 dkg tönkölybúzaliszt, kicsi víz (nem egészen 1 dl), és só. Meggyúrtam, kinyújtottam, és szép (?) négyzetekre vágtam.
Ebbe került a nyúlsült maradéka felaprítva, amihez hozzáadtam a tejfölös zabpelyhes sűrű masszát is. A tésztanégyzetekbe tettem kevés keveréket, majd batyu formára hajtogattam össze.
Ezt a batyut 10 percig forró vízben főztem, és a maradék salsával és hercegnő burgonyával tálaltam. Isteni volt :)
Legközelebb soltvadkerti kollégám kérésére -és tiszteletére- a saját pizza receptemet osztom meg. A tészta is saját, a szélén sajttal töltve, no és tenger gyümölcseivel, olaj- és kapribogyóval és többfajta sajttal sütve. Természetesen nem csak ezt az egy fajta rátétet fogom megmutatni ;)