avagy: A Nagy Zabálás vége 2.
Hát igen. Zabált mindenki rendesen! Kell ennél több? IGEN! Egy finom, kényeztető, húsos saláta és egy sor más! Gyertek velem ezen a szomorkás januári napon, és emlékezzünk együtt a Nagy Zabálásokra!
Norvég garnélasaláta pohárban tálalva
Hozzávalók:
50 dkg nyers garnéla (gambas) teljes valójában
30 dkg gomba
30 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
4-5 újhagyma
só
bors
tárkonyecet (vagy tárkony és ecet)
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk kevés olajon. Hozzáadjuk a negyedelt gombát. Sózzuk, borsozzuk. Max. öt percig pirítjuk (a gomba NEM eshet szét!). A sült (vagy főzött) garnélákat daraboljuk (sütve max egy perc, sóval, borssal, fokhagymával és citromlével készítjük). Szürke nyersen, és csodaszép sütve:
és hozzá keverjük az aprított paradicsomot. A pirított gombát és a darabolt újhagymát is hozzá adjuk a paradicsomos-garnélás keverékhez. Tárkonyecettel (vagy tárkonnyal és ecettel) plusz olívaolajjal gazdagítjuk. Alaposan átkeverjük, poharakba töltjük. Lehűtve tálaljuk.
Norvég rákpáncél leves
Hozzávaók:
Az 50 dkg nyers garnéla (fentebbi recept) feje és páncélja (azaz amit kukázni szoktunk)
1 fej vöröshagyma
1 l víz
2 db babérlevél
20 dkg sárgarépa
10 dkg bambuszrügy
5 dkg friss, reszelt gyömbér
3 gerezd fokhagyma
5 szem bors
só
Elkészítése:
A rákfejeket és páncélokat 1 l vízbe tesszük főni a babérral és a nagyobb karikára vágott vöröshagymával. Ha valaki nem vágná le: a rákok megpucolása egy dolog. A húsukból kaját készíteni egy másik. De nem szabad kidobni a fennnmaradt részeket sem sőt: kötelező felhasználni!!!!
20-25 percig főzzük. Leszűrjük. A levet újra főzni tesszük fel. Beletessznk a bambuszrügyet, a frissen reszelt gyömbért, a csíkokra vágott sárgarépát, 3 gerezd reszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a borsot is.
Forrásig hevítjük, majd tálalhatjuk. Isteni finom! Forró, csípős, élvezetes, friss! Még gőzölt, de nem sokáig;) Kaprival gazdagítva még jobb!
Floyd-féle ünnepi szendvics
Hozzávalók:
6 szelet vastagra szelt szendvicskenyér
4 evőkanál rokfortkrém (rokfort + oliva)
4 evőkanál olivaolaj
6 szelet serrano sonka
6 szelet ementali sajtogyó,
12 szelet paradicsom
6 db szardellafilé
12 db fekete olajbogyó
parmezán
Elkészítése:
a vastag kenyérszeletket locsoljuk meg olivaolajjal.
Ez már magában is Jedis, de csak most kezdődik a tánc! Tegyünk rá rokforttal elkevert olívaolajat, majd rakjunk rá serrano sonkát és ementáli sajtot.
Az egészet fedjük be paradicsommal, amire szardella filéket helyezünk. Dobjuk rá a felezett fekete olajbogyót, majd szórjuk meg parmezánnal.
Tegyük a legmelegebb helyre az előmelegített sütőbe (250-280 C) és süssük a sajtok barnulásáig.
Tálaljuk és faljuk fel, mert mennyei!!!!
Zabpehellyel dúsított tormakrémmel készült sonkatekercs
Hozzávalók:
8 db sonka (négyzet alakú....)
10 dkg túró
10 dkg tejföl
5 dkg zabpehely
5 dkg torma
fokhagyma
vöröshagyma
8 szardella filé
só
bors
Elkészítése:
A túrót keverjük össze a tejföllel és a zabpehellyel. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a reszelt tormát (vagy a boltban vett szar ecetes tormát....). Keverjük el az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával. Ezt a keveréket kenjük a sonkákra, majd a sonkát tekerjük fel. Tekercseket fogunk kapni (minő meglepő). A tekercseket tegyük egymás mellé, rakjunk rá szardellafiléket. Tálaljuk hideg majonézes gombával (ha kell a reci nyomom), salátával, savanyúsággal.
Kávés-csokoládés diótorta
(A Két duci hölgy után szabadon)
Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg porcukor
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál őrölt kávé
1 evőkanál kakaópor
18 dkg tört dióvél
A krémhez:
12 dkg VAJ
12 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál nescafé
2 evőkanál forró víz
Elkészítése:
Kenjünk és lisztezzünk ki egy sütőformát. Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojássárgáját keverjük ki a porcukorral. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a kávét, a kakaót és a diót. Dolgozzuk alaposan össze. A fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan forgassuk bele a diós keverékbe. A masszát öntsük a tortaformába, és 180 fokon süssük 45 percig.
A torta alapot vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után tegyük egy rácsra (vagy vastag fa vágódeszkára). A krémhez keverjük össze a vajat a porcukorral és a tojás sárgájával. A forró vízben oldjuk fel a nescafét, és dolgozzuk a krémbe. Nedves késsel vágjuk fel a süteményt keresztbe,
majd kenjük meg a krémmel. Tegyük rá a másik felét, és az egészet krémezzük be. 1-2 óra hűtő, és csodás finomságot kapunk. Mézzel csurgatva és mandarinnal bolondítva észvesztő....
Már most csorog a nyálam, de nem (csak) a fenti emlékek miatt! Ebben a hideg időben szeretnék egy igazán finom nyári ételt: lecsót készíteni. És nem csak szeretnék: fogok is!!!!! Csak figyeljetek.... ;)