Karácsonyi receptajánló 3.
2012. december 16. írta: motoroskonyhaja

Karácsonyi receptajánló 3.

Haladunk az ünnepek felé, sokan már vissza is számolnak: már csak 10 nap és karácsony. Most kezd igazán beindulni a karácsonyi vásárlási láz, de az emberek nagy része (nem értem miért) még kivár. Talán olcsóbb árakat szeretne látni a boltokban, vagy még nincs leszervezve a hova, mikor, kivel és miért rohanunk az ünnepek alatt, nem tudom. Lehet még azt sem tudja mit is fog készíteni.

Annyiszor hallottam már ismerősöktől: idén valami újat szeretnék készíteni, nem az eddigi megszokott dolgokat. Aztán találkozva velük az ünnepek után elmondják: idén is ugyanaz az unalmas étel került az asztalra, mint annyi sok éve. Tipikus....

A hal hagyományát és vallási kötődését értem. De miért csak ilyenkor esznek az emberek nálunk halat? Mert nem tudnak, ez oké. Mert félnek a szálkától, ez is oké. Ezért vesznek fagyasztottat, előkészítettet, jobb esetben élő pontyot, vagy afrikai harcsát. A "kreatívabbak" pisztrángot (hogy aztán szentcségeljen az egész család a szálkáktól), a tehetősebbek lazacot (hogy utána szarrá süssék...). Ha olyan finom lenne egy halászlé, akkor évente többször is készítenének (ahogy töltött káposztát vagy kocsonyát is szokás). Elárulom a titkot: a halászlé valóban finom, én is imádom. De rossz halból nem lehet jót készíteni. Az rendben van, hogy friss, de olyan iszapízű a hipermarketekben, kis dunántúli halastavaknál vehető, hogy teljesen elrontja az étel ízét. Így fanyalogva bár, de adóznak a hagyománynak, és leutálnak szenteste egy-egy tányérral. Ezen lehetne segíteni  minőségi hal vásárlásával. Ehhez viszont ismerni kellene azokat a helyeket, ahol ilyen halat lehet venni. De akkor, amikor az emberek nagy része a lapocka mámorában él és az sem érdekli, hogy mivel lett etetve az a sertés-csirke-pulyka-bármi, hogy honnan származik, hogy mit is -lenne- érdemes tudni arról az "alkatrészről" amit éppen a pultból kér, addig hal-ügyben sincs miről beszélni. Megveszik ilyenkor, mert ez a szokás, és kész.

A mai receptekben lesz hús nélküli leves, duplán sült hekktörzs kezdőknek részletesen, és egy igen finom, régebben falun ismert édesség is.


Tárkonyos-petrezselymes erdei gombaleves

Hozzávalók:
40 dkg erdei gomba (NEM termesztett)
1,2 l csirkehúsleves
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanálnyi petrezselyem
1 teáskanálnyi tárkony
bors

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra szelt gombát, a kisebbeket akár egészben is hagyhatjuk, jól fognak mutatni a tányérban. Sózzuk, borsozzuk, majd zsírjára sütjük. Hozzákeverjük az aprított petrezselymet és a tárkonyt, felöntjük a húslevessel, és közepes lángon 30 percig főzzük. Tálalás előtt keverhetünk bele még egy adag petrezselymet. Tejfölt és gyenge tárkonyecetet kínálunk mellé nem feledkezve meg a pincehideg rizlingről sem. Egyszerű és gyors leves, emellett nagyon finom.

01_leves.jpg

Duplán sült haltál kezdőknek

Hozzávalók:
1 kg hekktörzs (jaja, az a balatoni :)
80 dkg vegyes zöldség
5 dl tejföl
1 kis tasak gombaleves por
20 dkg gouda sajt
hal fűszerkeverék
bors, só

Elkészítése:
Előkészítünk egy tűzálló tálat. Én egy halacskásat választottam.

haltal_001.jpg

A haltörzseket beirdaljuk (vékonyan bevagdossuk), majd bedörzsöljük sóval elkevert halfűszer keverékkel (figyeljünk arra, hogy van-e a halfűszer-keverékben só!!!), és 30 percre félre tesszük. Addig a zöldségeket megpároljuk. A halat kis zsiradékban ropogós-pirosra sütjük. A párolt zöldségekkel megágyazunk a halnak egy tűzálló tálban.

haltal_002.jpg

Erre az előkészített zöldségágyra helyezzük a kisült halakat,

haltal_003.jpg

majd meglocsoljuk kevés vízzel és a gombalevesporral elkevert tejföllel.

haltal_004.jpg

Megszórjuk a reszelt goudával,

haltal_005.jpg

majd forró sütőbe (220 C) toljuk annyi időre, míg a sajt pirosra sül.

haltal_006.jpg

Ugye mennyire egyszerű? És nem kell lemondani a hagyományos hekk ízről sem :)))


Mágnás pite

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
16 dkg zsír
15 dkg baracklekvár
15 dkg darált dió
4 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom
1 csomag sütőpor

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, a zsírral, a porcukorral, 1 tojással, a citrom levével és lereszelt héjával összegyúrjuk. A tészta egynegyedét félretesszük, a többit vékonyan kinyújtjuk (kb. fél centi vastagra) és lisztezett tepsibe téve baracklekvárral megkenjük. Mi ezt ugyanúgy csináljuk, mint a zserbó tésztájánál: sodrófára rátekerjük a tésztát, a tepsibe pedig "visszatekerjük" a sodrófáról. Ha szakadna, vagy lepottyanna az sem gond, ezeket egyszerűen csak a helyükre kell nyomkodni, vagy odatoldozni ahová kell, a kész sütin nem fog látszani! A tepsi aljára tényleg csak liszt kell, más nem! A töltelékhez a kristálycukrot, 3 tojás sárgáját, a diót, és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert 3 tojásfehérjét. Ezzel a töltelékkel kenjük meg a baracklekváros tésztát. A megmaradt tésztából kisujjnyi vastag csíkokat formázunk (nekünk mindig elszakad a csík, de hát ez van), és a süteményt átlósan berácsozzuk vele. Előmelegített, közepesen forró (180 C) sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűlés után vágjuk fel, és már ehetjük is. Nagyon finom! Fontos, hogy zsírt használjunk, ne margarint.

03_Mágnás pite.JPG

Oké-oké, a mágnás pite nem egy kezdő reci, de nem is írtam ilyesmit :)

Legközelebbi karácsonyi receptajánlóban a következő ételek lesznek (és remélem nem megint a hazai halfogyasztási "kultúráról" fogok értekezni):

- Thai curryleves hallal és bambuszrüggyel
- Rozmaringos-almás egész kacsapecsenye
- Ruszlán torta

A következő receptekről sem feledkeztem meg, sorra fognak kerülni még karácsony előtt

- Üvegtésztás ázsiai zöldségleves
- Rakott édeskömény japán csirkemellel
- Kézzel gyúrt pappardelle kapribogyós-gombás paradicsommal
- Zöldségágyon sült hal sajttal grillezve, frissen főtt hajdinával
- Tokhal háromféle fűszerben sütve, illatos olajjal tálalva
- Ropogós leveles tésztában sült friss, töltött szardínia
- Nádibetyár pecsenye savanyított szilvával
- Csokoládés kalácstekercs
- Családi zserbónk

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr724966466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása