Roló lehúz, reggelire fel!
2012. szeptember 05. írta: motoroskonyhaja

Roló lehúz, reggelire fel!

Vége a szezonnak, legalábbis itthon. Iskola kezdődik, munka folytatódik, azaz mindenki kicsit (?) kedvtelen. Ilyenkor jó olyan ételekhez nyúlni, amik kicsit feltöltenek, felfrissítenek, hajnalonként/reggelenként kicsit átmelegítenek a 10 fokban, és délig valóban ki is tartanak.

Ha 20-30 percet rászánunk a reggelinkre (és VALÓBAN szánjunk már rá ennyit!!!), és valóban szeretnénk egy fejedelmit enni, akkor többféle variáció közül is választhatunk:

Hétköznap (és tízóraira is vihető):

Tavaszi tekercs

Hozzávalók:
25 dkg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
10 dkg fejeskáposzta
5 dkg sárgarépa
5 dkg gomba
2-3 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál őrölt koriander
16-18 tavaszi tekercs lap

Elkészítése:
A vöröshagymát, a sárgarépát, a fejeskáposztát, a gombát, az újhagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk. Az aprított zöldségeket hozzáadjuk a darált húshoz, a halszósszal és a szójaszósszal megöntözzük, a korianderrel fűszerezzük. Alaposan összegyúrjuk. A tavaszi tekercs lapokat (sima rizslap) langyos vízben max. 5 másodpercig áztatjuk, majd kivesszük, és egyik sarkuk felé teszünk 1-2 evőkanálnyi tölteléket. A töltelékhez legközelebb eső sarkot a töltelékre hajtjuk, majd a jobb- és baloldali tésztasarkot is középig behajtjuk, végül egyszerűen feltekerjük a tekercset. Bő, forró olajban 2-3 percig sütjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. Tölteléktől függően édes chiliszósszal, halszószos mártogatóssal, vagy csípős szójaszósszal tálaljuk. Mi nagyon szeretjük mellé a salátát is. Kevesen tudják, de a tavaszi tekercset nem feltétlen szükséges sütni. Ahogy van úgy is kiváló, regeneráló és vitamin+rostdús étel :)

Tipp:  arabos jelleget adhatunk a tölteléknek, ha halszósz helyett római köménnyel és harissával fűszerezzük.

Tavaszi tekercs.JPG


Szalonnás virslivel töltött kifli

Hozzávalók:
4 db kifli
8 db virsli
8 szelet szalonna
20 dkg sajt (legjobb hozzá a Gouda)
2 dl tej
fehérbors, só

Elkészítése:
A kiflik végeit levágjuk, majd hosszában végigszúrjuk őket, hogy a 8 virslinek legyen helye. Belsejüket kikaparjuk, majd az így előkészített kifliket sóval és fehérborssal fűszerezett tejbe áztatjuk. Közben hosszában felvágjuk a virsliket, belehelyezzük a szintén hosszában kettévágott szalonnát, majd az ázott kiflikbe dugdossuk őket. A töltött kifliket hőálló edénybe tesszük, a maradék tejjel meglocsoljuk, és a tetejükre szórjuk a reszelt sajtot. Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem pirul a kiflikre.

szalonnás.jpg

Hétvégén, amikor jobban ráérünk:

Tortilla espanola

Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg krumpli
20 dkg gomba
2 nagy fej vöröshagyma
petrezselyem
bors, só

Elkészítése:
A krumplikat kisebb kockára vágjuk, majd egy kevés olajban, néha rázogatva, fedő alatt átpirítjuk. Közben felverjük a tojásokat, és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet és az egyik fej -szintén apróra vágott-  vöröshagymát. Ha a krumpli megpirult hozzádobjuk a szeletelt gombát, és a másik fej apróra vagy karikára vágott
hagymát, sózzuk, borsozzuk. Amikor a hagyma és a gomba is megpirult levesszük a tüzet a serpenyő alatt, és felölntjük a hagymás, petrezselymes felvert tojással úgy, hogy nagyjából ellepje a gombás-hagymás krumplit. Nem keverjük, nem is nyúlunk hozzá, csak várunk pár percet, hogy a tojás alsó fele átpiruljon. Ekkor a serpenyő tetejére teszünk egy nagy lapos tányért, és a tányért fogva (nem forró) egyszerűen megfordítjuk a serpenyőt, amibe aztán a tányérról simán vissza tudjuk csúsztatni az omlett kocsonyás felét, hogy az is megpiruljon. 2-3 perc múlva tálalható.

Tipp: ha nem megy a krumplipirítás, nem puhul meg, akkor vízben főzzük 5 percig, és utána pirítsuk.
Tipp: gomba helyett lehet sonkát tenni. Vagy mindkettőt :)

tortilla.jpg

Ilyen ételek mellett öröm az ébredés, és az iskolába/munkahelyre menetel. A hétvégi kényeztetés pedig plusz egy misét megér, ráadásul utána vissza lehet bújni az ágyba, tele hassal jólesően elnyújtózni a bemelegített paplan alatt, a hűvösen lágy lepedőn.... ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr524756422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása