VFR, Orfű, Barátok
2012. augusztus 29. írta: motoroskonyhaja

VFR, Orfű, Barátok

Három szó, de mindent el tud mondani. Ha még azt is hozzátenném, hogy hétvége, kemping, bogrács, strandolás, akkor teljesen egyértelmű lenne. Hétvégén került ugyanis sor a IV. VFR Klub- és márkatalálkozóra Orfűn, egy festői környezetbe helyezett kempingben. Rég nem találkoztunk a csapat nagy részével, így örömmel készültünk az eseményre: Rizsrakéta és Kék villám is le lett alaposan csutakolva, polírozva, felkészítve. Azaz csak majdnem, de erről majd később.


Egy VFR az VFR, ezért ChiliRevi még egy csillámtetkót is készített magának a moci logójával...

vfr_fel_01.JPG

Péntek délelőtt ChiliRevivel felmálháztuk a motorokat, majd nyakunkba vettük az országot. Gyönyörű napos idő volt, 38 fok, közepes forgalom, nem is lehetett volna jobbat kívánni. Talán a hőmérsékletből engedhettek volna kicsit az égiek:) Előre eltervezett helyeken álltunk meg, egy kivételével. Dombóváron ChiliRevinek beszart az akksija, így sovány malac vágtában kellett keresni egy motor akksikkal is foglalkozó boltot, ami nem volt egyszerű egy ismeretlen városban. A lényeg, hogy lett új akksi, így másfél óra csúszással, de megérkeztünk a kempingbe.

meg_01.JPG

sator01.JPG

A hétvége nagyszerűen telt, jó beszélgetésekkel, rengeteg nevetéssel és vidámsággal, játékos tesztekkel, környékbeli gurulással, strandolással és természetesen sok-sok főzéssel. Nagyszerű volt látni egyszerre a hasonló típusú motorokat, hát még hallani, mikor mindegyik be lett indítva, és együtt duruzsoltak a V4-es gépek!

vfr_orfu.jpg

A Chef Úr nagyszerűen felkészült és tette a dolgát, mindenkit elkápráztatva. Lám csak lám, rajtam kívül is akad motoros férfi, aki szereti forgatni a fakanalat:) Igaz, hogy diétázom, és ennek köszönhetően eddig röpke 10 kilótól szabadultam meg, de így sem lehetett (tegyük hozzá: nem is akartam ezen a hétvégén) ellenállni a fenséges bográcsos ételeknek. Minden ételt bográcsban prezentált a Chef, még a reggelit is abban zsongította nekünk :) Illetve egyetlen étel nem készült bográcsban, a desszert, ezt ChiliRevi készítette.

A három nap hamar elröppent, így vasárnap dél után felpakoltuk a motorokat, felvettük a védőfelszerelést, és elindultunk hazafelé. A kép indulás előtt, még a kempingben készült, teljes menetfelszereléssel. (talán ismerős: "csizmámon vastag a por")

hazaindul.JPG

Haza szerencsésen meg is érkeztünk. A találkozóról többet nem írok, mert ami ott történt, az a motorosok között marad :)))) Hazaérvén az eső pont akkor kezdett szakadni, mikor beálltunk a garázsba.

Jók ezek a baráti egüttlétek, kicsit kiszakadni a hétköznapokból, új élményekkel gazdagodni. Mivel a Chef titkos receptjét nem tudom, ezért saját bográcsos ételeim elkészítését (és képeit) osztom meg.

Tüzes tökös kakasragu

Hozzávalók:
1 kakas
30 dkg kakashere
2 evőknál zsír
20 dkg szalonna
3 nagy fej apróra vágott hagyma
5 dl száraz vörösbor
3 db babérlevél
5 dkg egész bors
fél marok borókabogyó
1 ágacska rozmaring
1 teáskanál őrölt kömény
5-6 gerezd fokhagyma
1 csomó zellerlevél
fűszerpaprika ízlés szerint
1 nagy sárga húsú paprika
1 paradicsom
kevés gulyáskrém


Elkészítése:
A bográcsba zsírt teszünk, ezen olvasztjuk és pirítjuk kissé a szalonnát, amire a hagyma kerül. Amikor a hagyma már üveges, csorgatunk bele 3 dl vörösbort és pár percig együtt pároljuk. Ekkor beletesszük szép sorban a kakas összes alkatrészét és felöntjük annyi vízzel, hogy a húsokat éppen ellepje. Fűszerezzük: babérlevél, bors, borókabogyó (félbevágva), rozmaring, kömény, fokhagyma (félbevágva), zellerlevél (apróra vágva, de lehet simán is beletenni fűszercsokorként, így egyszerűbben eltávolítható). Mikor forrni kezd rátesszük a fűszerpaprikát és közepes tűzön 1,5 órán át főzzük, időnként keverjük. Ekkor hozzátesszük a négyrét vágott paradicsomot, a hosszában félbevágott paprikát, gulyáskrémet és a maradék vörösbort. 20 perc elteltével kóstoljuk sózni is ekkor sózzuk, majd újabb 15 perc múlva hozzádobjuk a kakasherét. Ennek (forrás után) már csak 10 perc kell és kész. Szalonnás galuskával tálaljuk.

Tipp: erdei gombával még gazdagabb az íze

Ja, és hogy miért nem pörköltnek hívom? Mert nem az:) A következő recept viszont tényleg az lesz....

kakas_01.jpg

Fűszeres csirkepörkölt

Hozzávalók:
2 egész csirke
15 dkg füstölt kenyérszalonna
60 dkg krumpli
1 csomag sültcsirke fűszersó
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
3-4 db babérlevél
2 teáskanál koriander
1 teáskanál lestyán
1 mokkáskanál őrölt kömény
fűszerpaprika, bors, só

Elkészítése:
A csirkéket feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát félfőre, a krumplit és a szalonnát kockákra vágjuk. A bográcsba tesszük a szalonnát, kiolvadt zsírjába hintsük a hagymát. Amikor a hagyma megpirult megszórjuk fűszerpaprikával, majd beletesszük a csirkedarabokat. Alaposan átforgatjuk, kicsit megpirítjuk. Vigyázzunk, nehogy a paprika odakapjon! Pirítás után (kb. 10 perc múlva) öntsük fel a csirkét annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Tegyük hozzá a fűszereket (sültcsirke fűszersó, babérlevél, koriander, lestyán, őrölt kömény), szórjuk a tetejére a vágott fokhagymát, paprikát, paradicsomot. Erősebb tűzön főzzük kb. 35-40 percig, ha kell tegyünk még rá paprikát. Sót ne! Adjuk hozzá a krumplit és a krumpli puhulásáig főzzük. Amikor a krumpli már majdnem puha kóstoljuk meg, ha kell, akkor most sózzuk. Sózás után 5 percig rotyogtassuk, majd vegyük le a tűzről és tálaljuk.

csirke_01.jpg

Pár hét múlva Tőserdőn fogjuk újra együtt jól érezni magunkat, egy bográcsos vaddisznópörkölt köré összegyűlve. Lehet, hogy arról is írni fogok, de előbb jöjjenek újra az eddig nem közölt, de már elkészített japán receptek :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr984740158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása