Az isteni misoleves 2.
2012. augusztus 10. írta: motoroskonyhaja

Az isteni misoleves 2.

Ahogy ígértem is, elérkezett az idő a misoleves love-sztori második részéhez.

Az első rész itt található meg

de itt is írtam egy miso leves variációt

A misoleves variácók tulajdonképpen végtelen sorát lehetne leírni, de inkább kóstolja meg mindenki. Családunkban volt olyan (az idősebb generáció) aki idegenkedett a levestől, maga a tudat, hogy algát eszik nem volt valami felemelő, mondta. Igen. Alga. Az a csúnya, zöld színű növény, ami nyálkás(nak tűnik) a tengerben, büdös, ha kiveti a partra a víz és rohadni kezd. De egy disznóbél nem undormány elsőre? Dehogynem. Csak ahhoz hozzá vagyunk szokva, mondhatni az anyatejjel együtt szívtuk anno magunkba. Mert mit is csinálunk, amikor kolbászt vagy hurkát eszünk? Levágunk egy disznót, és a véres húsával együtt visszatöltjük a saját belébe:) Imádom a kolbászt és a hurkát is, ezt csak azért írtam le hogy vegyük észre: ha nyitottak vagyunk a természet kincsei iránt akkor nincs lehetetlen, bátran kóstoljunk meg mindent, mégha elsőre meghökkentő is.

Egy misoleves már látványra is gyönyörű: aranyló sárgától a sötét barnáig rengeteg árnyalatban pompázik, illata még az első kóstolóknak is ismerős. Házias. Ahogy írtam is: az otthon melege. Megnyugvás. Nem lehet megunni, de tényleg, japánban ezért eszik a nap bármely szakában, az étkezés bármely fázisaként! Itthon azért vigyázzunk vele, mert -minimálisan ugyan, de- alkoholt tartalmaz (kb. 1%)

Erről jut eszembe: a miso pasztának több fajtája is van. A levesekhez többnyire a fehéret használják, de létezik -érési foktól függően- sárga és vörös miso is. Minél érettebb, annál aromásabb és sötétebb, bár a vörös miso készítésénél árpát is tesznek hozzá. A miso tulajdonképpen erjesztett szójababból (innen az alkohol tartalom is),
rizsből, víz hozzáadásával készülő sós krém. Brutál jó élettani hatása van.

Misoleves kagylóval - Akathashi miso shiru

Hozzávalók:

15 db élő kagyló (ezt kaphatunk nagyobb hiperekben hűtve a halas résznél - héjas fekete kagyló néven, de nyugodtan használhatunk fagyasztott kagylóhúst is)
1 szép szál újhagyma
2 evőkanál miso
1 liter dashi


Elkészítése:

Ha élő kagylót használunk mossuk alaposan át őket, majd tépjük ki a szakállukat (a kagylók alsó részénél, a két héj összetalálkozásánál van, csíra, vagy szakáll jellegű dolog). A vizet kezdjük el forralni a dashival együtt.

DSCF5817.JPG

Zuttyantsuk bele a kagylókat. Élő kagyló esetében forrásnál szedjük le a habot, és addig fűzzük, míg kinyílnak a kagylók.

DSCF5818.JPG

Keverjük hozzá a misot.

DSCF5822.JPG

1-2 perc kavargatás után szórjuk meg az apróra vágott újhagymával, majd vegyük le a tűzről és tálaljuk.

DSCF5825.JPG

DSCF5834.JPG

Ha fagyasztott kagylóhúst használunk (ahogy én is most), akkor nagyságrendekkel egyszerűbb, viszont ilyenkor a kagylóhéj ízét nem tudjuk pótolni :)


Spárgás-zöldséges misoleves - Satsuma miso shiru

Hozzávalók:
1 liter víz
8 db shiitake gomba
6 evőkanál miso
4 szál friss spárga
10 dkg bambuszrügy
1 sárgarépa
4 szál újhagyma
shishimi togarasi (japán 7 fűszer keverék)


Elkészítése:

A vizet forraljuk fel, majd keverjük bele a misot. Dobjuk hozzá a bambuszrügyet, majd 2 perc múlva a szeletelt gombát, a darabolt spárgát és a finomra vágott répát is. További 2 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az újhagymát, a shishimi togarasit, és már tálalhatjuk is.

Spenótos-szezámos misoleves - Hórenszó no gomamiso shiru

Hozzávalók:

10 dkg spenót
5 dl víz
1 csomag dashi
1 evőkanál szezámmag
1 teáskanál szezámpaszta
1 táskanál miso

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet a dashival. Tegyük bele az aprított spenótot. Amikor újra felforrt keverjük bele a misót és a szezámpasztát. Már le is vehetjük a tűzről. Szórjunk a tányérok aljába szezámmagot, és arra merjük a levest.

Azt hiszem lassan majd ideje lesz áttérni az egyik leves istenről a másikra. Ha a miso az egyik, akkor -egyértelmű- a ramen lesz a másik. A neten olvasgatva szét röhögtem a fejemet mit is esznek itthon ramen néven. A következő japán részben megmutatom hogyan is lehet normális rament készíteni itthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr254699602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása