Gyerekkoromban ki lehetett volna kergetni a világból, mikor otthon azt a mondatot hallottam meg: töltött paprika lesz ebédre. Mára ez teljesen megváltozott: imádom; nem is! Egyenesen rajongok érte. Lehet az akkori iskolai menza volt az oka a csupa cukor alappal, lehet csupán az, hogy otthon nem tudtuk megfelelően elkészíteni (mert szintén csupa cukor volt az alap), nem tudom. De vén fejjel újra felfedeztem, és már úgy készítem el, hogy utána mind a 10 ujjamat megnyalom. Finom, pikáns, és észbontóan ízes, ráadásul ilyenkor van a szezonja!
Tökéletes töltött paprika
Hozzávalók:
1 kg finom, napérelelte paradicsom
10-12 db érett tv paprika (gyengébbek kedvéért: tv= tölteni való)
40 dkg darált sertéshús
10 dkg főtt rizs (én kizárólag basmatit eszek, ehhez is azt használtam)
2 fej vöröshagyma
10 dkg sima füstölt szalonna (én háztáji, szabadtartású mangalicát használtam hozzá)
1 tojás
1 evőkanál zsír (igen, zsír. Sznobék használjanak olívaolajat hozzá, ami nem illik az ételhez, ellenben nagyon trendi(nek gondolják ők)
Fél csokor friss petrezselyem
1 teáskanál egész kömény
1 mokkáskanál majoránna
csipetnyi cukor (kb. fél teáskanálnyi)
2-3 babérlevél
Bors
Só
Elkészítése:
A rizst feltesszük főni. Azaz minimális olajat hevítünk, amire rászórjuk a rizst, Fehéredésig keverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi majd' kétszeresen ellepi. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőt közepesre, keverjük át az egészet, fedjük le, és 10 percig pároljuk. 10 perc után szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel (hogy ne főjön tovább) majd tegyük félre. Tegyük fel a felaprított szalonnát egy előmelegített serpenyőbe, hadd olvadjon a zsírja. Ha kell -és miért ne kellene- az edénybe először dobjunk egy darabka finom sertészsírt, amivel a szalonnának is megágyazunk, így nem fog megégni. Tegyük hozzá a finomra vágott vöröshagyma felét is. Mehet az egészhez a kömény. A kömény ugyanis (csak ezerszer írtam le eddig) zsírban oldja ki az íz- és illatanyagait.
Miközben ezek a fenséges dolgok összepirulnak csumázzuk ki a paprikákat, majd öblítsük alaposan le őket. A hagymás szalonna már kész, húzzuk is le a tűzről. Adjuk a tálba tett darált húshoz, tegyük hozzá a finomra metélt petrezselyemzöldet, a tojást, és az időközben lehűlt rizst. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük át.
A lila edényért én kérek elnézést... :) A paprikákat töltsük meg ezzel a finom töltelékkel. Nem kell spórolni, alaposan tömködjük meg őkelméket. Ha marad a töltelékből az sem gond, azt majd önálló gombócokként fogjuk elkészíteni.
Tegyük az így megtöltött paprikákat egy magasabb falú edénybe,
majd öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt főzzük puhára.
Közben jöhet a jó "öreg" paradicsomszósz elkészítése! Egy serpenyőbe tesszük a másik fél felaprított vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, amit szintén sózunk, borsozunk. Megszórjuk majorannával, beletesszük a babérleveleket, és tegyük hozzá a cukrot is. Keverjük el, ha kell, még ízesítsük cukorral.
Amennyire utáltam fiatal koromban a paradicsomszószt, most annyira imádom :) Ha a szósz túl sűrű (és mindig túl sűrű), akkor tegyünk a paprika főzőlevéből a mártáshoz, és folyamatosan keverjük. Így már hígabb, de ugyanolyan finom mártást fogunk kapni.
Ebbe a mártásba tegyük át a töltött paprikákat.
Most már csak 10-15 percre lesz szükségünk, amíg összefő az étel.
Sokan kérdezték hogyan is készítem úgy, hogy nem jön le a paprika a töltelékről. Hát így! A titok a rizs. Nem szabad nyersen a töltelékbe tenni, nem szabad rizses paprikát készíteni. Ezzel a módszerrel finom töltelékkel töltött, friss paprikát fogunk kapni, ami nagyszerűen pikáns paradicsomszószban fog úszni.
Kizárólag főtt krumplival tálaljuk. Ha nagyon kell, kevés Tabasco Chipotle a mennyekbe repíti... Kell, és még akarok belőle, minden egyes nap!
Jó étvágyat!