"Azt várod, hogy a sült galamb a szádba repüljön"? Kérdezték régebben sokszor a szüleim. Nos, akkor sem vártam meg és most sem, inkább elkészítem. Ehhez nem kell sok dolog, de galamb...., nos az igen :)
A galamb nagyszerű pecsenye, csodálkozok is, hogy itthon ennyire nem ismerik, nem készítik (vagy csupán idegenkednek tőle?). Pedig a zsenge hús nagyszerű, egyszerű, egészséges, és gyorsan el lehet elkészíteni.
Sült galamb hagymás újkrumplival, salátaágyon
Hozzávalók:
4 tisztított galamb
60 dkg félig főtt újkrumpli
Fél fej jégsaláta
2 gyönyörű, napérlelte paradicsom
1 ágacska friss rozmaring
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál repceolaj (én a Müllerben kapható BIO repceolajat használtam hozzá)
2 evőkanál normális vaj
1-2 löttyintés Tabasco szósz
Bors
Só
Elkészítése:
Nagyon egyszerű dolgunk lesz! Fogjuk a madarakat, és bedörzsöljük sóval, borssal. Megkenjük az olaj negyedével,
majd a hasukba és a bőrük alá dugdossuk a szárától megfosztott rozmaring leveleket (ha valaki szereti össze is törheti dugdosás előtt). Hőálló tálba tesszük őkelméket, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, majd mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nem kell letakarni, hiszen annyira zsenge a húsa, hogy pikk-pakk elkészül. A madarakat félidőben (kb. 10-15 perc sütés után) vegyük ki a sütőből és rendesen locsoljuk meg a pecsenyelével, majd dugjuk vissza a sütőbe. Vigyázat, ezek annyira zsenge húsok, hogy 20, maximum 25 perc kell nekik ilyen hőfokon, amíg tökéletesen megsülnek!
Amíg a szárnyas sül készítsük el a köreteket. Fogjuk a maradék olajat és a vajat, majd melegítsük össze őket egy serpenyőben. Dobjuk hozzá az egyik darab félfőre vágott vöröshagymát. A hagyma pirulása közben készítsük elő a héjas, félig főtt újkrumplikat: vágjuk félbe őket, majd mehetnek ők is a serpenyőbe. Pirulásig süssük őket, majd szűrjük le és tegyük félre.
Jöhet a salátaágy! A jégsalátát csíkozzuk fel, mehet mellé a másik fej félfőre vágott hagyma, a szeletelt paradicsom, a zúzott fokhagymák és a Tabasco. Sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan el, majd kóstoljuk meg. Finom lesz ;)
Elkészültünk, jöhet a tálalás: porciózzuk négy részre salátát, tegyünk mellé a hagymás sült krumpliból, majd fektessünk személyenként egy galambot a tetejére. Kész. Finom. Gyönyörű. Különleges. Könnyű. Kell ennél több egy meleg nyári napon?
Tipp: ha szeretnénk, akkor -ahogy a szalonkát vagy más kistestű madarat is szokás- tűzdeljük meg sima kenyérszalonnával. Még intenzívebb, még ropogósabb, még finomabb ízeket fogunk kapni.
Jó étvágyat!
Köszönöm a madarakat Bea! ;)