Sült galamb saláta ágyon
2016. július 24. írta: motoroskonyhaja

Sült galamb saláta ágyon

"Azt várod, hogy a sült galamb a szádba repüljön"? Kérdezték régebben sokszor a szüleim. Nos, akkor sem vártam meg és most sem, inkább elkészítem. Ehhez nem kell sok dolog, de galamb...., nos az igen :)

A galamb nagyszerű pecsenye, csodálkozok is, hogy itthon ennyire nem ismerik, nem készítik (vagy csupán idegenkednek tőle?). Pedig a zsenge hús nagyszerű, egyszerű, egészséges, és gyorsan el lehet elkészíteni.

dscf3062.JPG

Sült galamb hagymás újkrumplival, salátaágyon

Hozzávalók:
4 tisztított galamb
60 dkg félig főtt újkrumpli
Fél fej jégsaláta
2 gyönyörű, napérlelte paradicsom
1 ágacska friss rozmaring
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál repceolaj (én a Müllerben kapható BIO repceolajat használtam hozzá)
2 evőkanál normális vaj
1-2 löttyintés Tabasco szósz
Bors

Elkészítése:
Nagyon egyszerű dolgunk lesz! Fogjuk a madarakat, és bedörzsöljük sóval, borssal. Megkenjük az olaj negyedével,

dscf3040.JPGmajd a hasukba és a bőrük alá dugdossuk a szárától megfosztott rozmaring leveleket (ha valaki szereti össze is törheti dugdosás előtt). Hőálló tálba tesszük őkelméket, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, majd mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nem kell letakarni, hiszen annyira zsenge a húsa, hogy pikk-pakk elkészül. A madarakat félidőben (kb. 10-15 perc sütés után) vegyük ki a sütőből és rendesen locsoljuk meg a pecsenyelével, majd dugjuk vissza a sütőbe. Vigyázat, ezek annyira zsenge húsok, hogy 20, maximum 25 perc kell nekik ilyen hőfokon, amíg tökéletesen megsülnek!

dscf3047.JPG

Amíg a szárnyas sül készítsük el a köreteket. Fogjuk a maradék olajat és a vajat, majd melegítsük össze őket egy serpenyőben. Dobjuk hozzá az egyik darab félfőre vágott vöröshagymát. A hagyma pirulása közben készítsük elő a héjas, félig főtt újkrumplikat: vágjuk félbe őket, majd mehetnek ők is a serpenyőbe. Pirulásig süssük őket, majd szűrjük le és tegyük félre.

dscf3050.JPG

Jöhet a salátaágy! A jégsalátát csíkozzuk fel, mehet mellé a másik fej félfőre vágott hagyma, a szeletelt paradicsom, a zúzott fokhagymák és a Tabasco. Sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan el, majd kóstoljuk meg. Finom lesz ;)

Elkészültünk, jöhet a tálalás: porciózzuk négy részre  salátát, tegyünk mellé a hagymás sült krumpliból, majd fektessünk személyenként egy galambot a tetejére. Kész. Finom. Gyönyörű. Különleges. Könnyű. Kell ennél több egy meleg nyári napon?

Tipp: ha szeretnénk, akkor -ahogy a szalonkát vagy más kistestű madarat is szokás- tűzdeljük meg sima kenyérszalonnával. Még intenzívebb, még ropogósabb, még finomabb ízeket fogunk kapni.

dscf3058.JPG

 Jó étvágyat!

Köszönöm a madarakat Bea! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr88910898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2016.07.25. 10:18:17

OK, de honnan lehet galambot szerezni? Csúzli?

motoroskonyhaja 2016.07.25. 10:23:36

@jet set: Majdnem :) Galambtenyésztőtől a legegyszerűbb beszerezni. Belsőségekkel adja, ami nagyszerű egy galamb erőleveshez.

A fickó 2016.07.27. 00:24:13

@motoroskonyhaja: Elképzelem a négy galamb belsőségét - elég vagy két deci leveshez. :D A négy egész galambból már lehet 2 litert készíteni, már amennyiben erőlevesről beszélünk. A mellit ugyi, nem pazaroljuk a levesbe, azt véresen toljuk befele. Levese tök jó, de a melle túlsütve, nekem nem jön be a májíze miatt, csakúgy, mint a kacsamell.

motoroskonyhaja 2016.07.27. 13:53:48

@A fickó: * A tájékoztatás nem teljes körű (vagy mit is szoktak írni a reklámokban a bankok? :) :), hiszen a nyakat még nem is írtam bele, így viszont 2,5 dl erőlevest is kaphatunk :D ).
De komolyra fordítva a szót: kettőnknek 6 galamb dukál, hat belsőséggel + nyakkal. A hat belsőséget és nyakakat készítem el erőlevesként, hozzá kettő egész galambot (tudom a melle mást érdemelne, szeretjük is rózsaszínre sütve előételként, de mi így is -levesként, levesbe- imádjuk, sokszor nincs szívem levágni a madárról őket). Kettő egész galamb + a 6 belsőség + kicsi löttyintés normális (nekem) Örmény konyak, és kész is az erőleves (persze sarkítva).
A rózsaszínre sült galambmellet pedig főtt, tejszínes-házi tormás mártással szoktuk betolni. A torma (noha házi) sosem tolakodó, hiszen a tejszínnel főzés kellőképp megszelidíti őkelmét. De szeretjük kevés tejföllel fellazított, citrommal vagy kapribogyóval dúsított Adzsikával is.

motoroskonyhaja 2016.07.27. 13:54:40

@A fickó: Amit elfelejtettem: nekem semmilyen mell nem jön be túlsütve :D (a poén mellett tényleg így is gondolom ;)
süti beállítások módosítása