Nyár van, nyár - ahogy dúdolni szoktuk (szokszor meló közben is, ugye). Ilyenkor lelépünk a téli, töltött káposztás ösvényről és valami egyszerűbbet, könnyebbet szeretnénk magunkhoz venni (természetesen a vasárnapi (csirke) húsleves-rántott hús vagy csirkepörkölt mellett/helyett/után, hiszen ez a szentháromság a hazai gasztronómia alapja). Elárulom: idén már én is ettem egyszer rántott húst, ördögi volt... :)
Avokádó salsa. Már a neve is dallamos-mesés. Nagyon egzotikusnak tűnhet pedig nem az! Egyszerű, friss, ropogós és könnyed. Kell ennél több a nyári melegben? Lehet ez önállóan egy könnyű ebéd vagy vacsora, de grillezett húsok mellé köretként is kiváló.
Avokádó salsa
Hozzávalók:
2 érett, de még nem túl puha avokádó (azaz még lehet zöld a külseje, de már puha a tapintása)
2 citrom
1 szép napérlelte paradicsom (már lehet kapni igazi zamatos paradicsomokat - bár én az erkélyemről szedem :)
1 közepes fej lilahagyma (cecei - mi más?)
1 szép piros chili (ha nincs akkor NE az erős pistát erőltessük, hanem nézzünk szét porított chiliért a boltokban)
1 kisebb csokor újhagyma
2 evőkanál olivaolaj
méz
só
Elkészítése:
Egyszerű dolgunk lesz, semmi para! Az avokádókat kisebb kockákra vágjuk (miután hosszában félbevágtuk és a magját kiszedtük, majd kikanalaztuk a héjából), majd egy tálba dolbáljuk a metélt darabokat.
Az egyik citrom levével azon nyomban meglocsoljuk, hogy ne barnulhassanak meg. Átforgatjuk, majd hozzáadjuk az aprított paradicsomot, a lilahagymát és a chilit. A képen látható, hogy én is porított chilit (TRS) használtam).
Mehet az egészre az olivaolaj és a karikázott újhagyma,
és most jöhet egy alapos átkeverés. Sózzuk, majd ízlés szerint csurgassunk rá mézet. Újra keverjük át és mehet is 1 órára a hűtőbe. Addig bontsunk egy hűtött üde rozét és ellenőrizzük le, hogy valóban illik majd az ételhez. Pihenés (és újabb átkavarás) után újra kóstoljuk az avókádó salsát, ha kell mézzel és/vagy sóval utánfűzerezzük, és már tálalhatjuk is.
Tegyünk az adagok mellé a másik citromból vágott gerezdeket, díszítsük, és ne felejtsünk el egy üdítően hideg rozét kínálni hozzá (ha maradt még belőle.....:) !
Jó étvágyat!