Göngyölt csirkemell újkáposzta salátával
2014. május 23. írta: motoroskonyhaja

Göngyölt csirkemell újkáposzta salátával

Persze, megint egy töltött csirkemell, már látom a kommenteket. De mivel is van töltve? Finom házi kecskesajttal és friss korianderrel. Hozzá pedig a szezon egyik nagyágyúja, a friss újkáposzta dukál. Az egész étel elég gyorsan elkészül és friss, üde ízekkel ajándékoz meg bennünket anélkül, hogy egy csomó időt kellene a konyhában töltenünk az elkészítésével. Ebben a melegben egy finom vacsorát, vagy egy könnyed ebédet varászolhatunk az asztalunkra a fenti alapanyagokból - könnyedén.

DSCF5693.JPG

Kecskesajttal töltött csirkemell újkáposzta salátával

Hozzávalók:
2 csirkemell (4 db fél)
80 dkg új fejeskáposzta (az a gyönyörű méregzöld)
20 dkg kecskesajt
Fél csokor friss koriander
Fél csokor kapor
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál majonéz
Cukor
Ecet

Bors

Elkészítése:
Kezdjünk a salátával, hogy tudjon érni. Nagyon vékony szeletekre vágjuk (le is gyalulhatjuk, de mi a frásznak, hiszen olyan zsenge, hogy még egy vajkenő kés is vígan vágja). Keverjünk saláta-alapot vízzel-cukorral-ecettel, amit sózunk, borsozunk. Az a lényeg, hogy kissé túl sós, kissé túl ecetes és kissé túl édes legyen. Ehhez sajnos pontos leírást nem lehet adni, mert mindenkinek más és más az ízlése. A lényeg a folyamatos kóstolás. Amikor már kissé túl pikáns (ahogy fentebb írtam) már oké is a saláta-alap. Nyomjuk bele a fokhagymákat, keverjük át, majd tegyük bele az újkáposzta-csíkokat is. Nyomkodjuk bele a lébe és tegyük hűtőbe.

DSCF5674.JPG

Kapcsoljuk be a sütőt 200 C-re, hadd melegedjen szegény. Most jöhet a csirke. A mellfiléket egyszerűen vágjuk fel hosszában, majd nyissuk ketté. Arra kell csak vigyázni, hogy ne vágjuk át teljesen a húst. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A kinyitott húsok egyik felére tegyük rá a sajtszeletet, majd szórjunk rá durvára aprított koriandert.

DSCF5676.JPG

Majd egyszerűen hajtsuk rá a sajtos-koriaderes részre a csirkemell másik felét. 

DSCF5677.JPG

Készítsünk elő alufóliát, amit kenjünk be vékonyan olajjal. Aki szereti ezt a lépést kihagyhatja (mármint az olajozást) és baconba is göngyölheti a melleket. A kikent alufóliára tegyünk rá egy csirkemellet,

DSCF5679.JPG

majd tekerjük fel az alufóliát, mint egy szaloncukrot, és helyezzük egy tűzálló tálba mindet.

DSCF5680.JPG

A 200 C-s sütőben 40-45 perc kell neki a középső rácson, addig nyugodtan békén is hagyhatjuk és nyithatunk egy finom fehérbort az eddigi nagy munkára. 
Amikor a csirkék már 30 perce sülnek vágjuk finomra a kaprot, és vegyük elő a hűtőből a salátát. Kavarjunk egyet rajta, majd szűrjük le. A levéből 5-6 evőkanállal merjünk a leszűrt káposztára, tegyük rá a kaprot, a tejfölt és a majonézt. 

DSCF5683.JPG

Alaposan keverjük át. Kóstoljuk, ha kell még sózzuk. A saláta már mehet is vissza a hűtőbe addig, míg a csirkét előkészítjük. A csirke elkészült, vegyük ki a sütőből. Lehet látni, hogy nem tapad a húsra a fólia, hála az előzetes olajozásnak.

DSCF5682.JPG

Nincs más hátra, mint a tálalás! Amíg a csirkemellek kicsomagolva hűlnek szedjünk a tányérokba a salátából. A csirkemelleket karikázzuk fel, majd tegyünk a saláták tetejére. Én az alufóliában maradt pecsenyelével is meg szoktam locsolni. Nagyon finom, nagyon friss, mindenkinek csak ajánlani tudom. A töltelék hirtelen kevésnek tűnhet, de nem az! Mind a kecskesajt mind a koriander eléggé aromás, így nem kell belőle több. Az újkáposzta saláta nagyon megy hozzá, igazi világbajnok párost alkotnak.

DSCF5693.JPG

Jó étvágyat!

Azért ha egész csirkét vettünk van ötletem a combokra is: oregánóval és kakukkfűvel sült csirkecomb vajas spárgán tálalva, korianderes rizzsel és savanyított thai zöld chilivel.
DSCF5786.JPG

De most irány a konyha, hiszen a mai estét az erdőben fogjuk tölteni. Kis gombászás, kis kirándulás, kis bodzaszedés a szörphöz és a fagyihoz. És persze ha erdőben töltött este és sátorozás, akkor már grillezni is illik, ehhez készítem elő az ételeket. Még nem is írtam mit tervezek estére:

- Friss rozmaringos kecskesajt-falatkák szalonnaköpenybe burkolva grillen (mintegy előételként)
- Ázsiai pirított csirkeszárnyak (friss gyömbérrel, szójaszósszal és tamarinddal pácolva a többi mellett)
- Avokádó salsa  mézzel, chilivel és paradicsommal.
Lehet erről fog majd szólni a következő poszt? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr666194659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása