Férfias játékok 2. Ropogós sertésbőrke snack
2014. március 10. írta: motoroskonyhaja

Férfias játékok 2. Ropogós sertésbőrke snack

Ahogy az első részben írtam (ITT olvasható) egy finom sertésbőrke snack is lehet olyan jó, mintha bármi más rágcsálnivalót vennénk a boltban, ráadásul sokkal olcsóbb. És nem ÍZŰ, hanem VALÓDI :) 
Egy sertésbőrkén semmi zsír nincs, tehát nem kell megijedni, ez valóban csak bőrke. Ropogósra sütve, pláne még langyosan eszméletlen finomságot kaphatunk és alig kell vele dolgoznunk. Meccs alatt kihagyhatatlan, ahogy egy baráti beszélgetés alkalmával is lehengerlő tud lenni.

s01.JPG

Ropogós sertésbőrke snack

Hozzávalók:
50 dkg sertésbőrke
3 evőkanál ecet
1,5 evőkanál só
1 evőkanál olaj

Elkészítése:
Nem sok dolog kell egy finom ropogtatni valóhoz, ugye? Az elkészítése viszont roppant bonyolult, és nagy koncentrációt igényel! Ezért elsőként bontsunk egy jéghideg sört, hogy koncentrálni tudjunk a feladatra. Fogjuk a sót és keverjük el az ecettel. Tegyünk fel 1 liter vizet forrni, közben a bőrkéket vágjuk akkora darabokra, amekkorákat szeretnénk. Én 20 x 20 cm-es négyzeteket gyártottam belőlük (jóvanmá' tudom, hogy nem teljesen 20 x 20 lett az eredmény....)

s02.JPG
Még nem forrt fel a vizünk, de sebaj, van még dolgunk! Átlósan vagdossuk be a bőrkéket. Nem kell túl komolyan venni, a csak tessék-lássék mód is megfelel, kb. így:

s03.JPG

A forró vizet csorgassuk lassan végig a bőrkéken, majd töröljük mindet teljesen szárazra. Most kenhetjük be az ecetes sóval mindet. Jó alaposan masszírozzuk bele a keveréket a bőrkékbe. Tegyük egy tányérba őket és dugjuk a hűtőbe 2 órára, hadd végezze az ecet és a só a munkáját.

s04.JPG

Alig lehet kivárni azt a 2 órát, töltsük mi is hasznosan! Például bonthatunk egy újabb sört, vagy begyúrhatunk és keleszthetünk egy finom házi kenyeret.  De azt is megtehetjük, hogy asszonykánkat átölelve megnézzük vele a Több, mint testőr című filmet. Igazán férfias cselekedet, nem? :)

Amint letelt a 2 óra kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra, majd vegyük ki a bőrkéket a hűtőből és alaposan töröljük le róluk az ecetes sót. Legyen jó száraz az a bőrke, mert ez a cél! És ha már száraz olajozzuk is be kicsit, csak simán át kell kenni, így:

s05.JPG

Tegyünk a sütő aljába egy edényt, amibe vizet öntöttünk. Rakjuk simán sütőrácsra a remekeket, majd süssük 50 percig. A sütés végén így fognak kinézni, de -sajnos- még nagyon forrók.

s06.JPG

Helyezzük őket egy szalvétával kibélelt tálba, majd a meccs alatt, vagy egy jóízű beszélgetés közepette törjünk a ropogósra sült bőrkéből és jéghideg sör kíséretében rágcsáljuk el. Nagyszerű csemege. Ha nagyon vagizni szeretnénk az ecetet bátran helyettesítsük balzsamecettel. Teltebb és gazdagabb ízvilágot eredményez.

s07.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr285852209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.10. 22:35:39

A sertésbőrke tényleg állat cucc, a thaiok is nagyon zabálják, asszem "kep mú" a neve, de ők kis cafatokban csinálják, nem így egyben. Én soha nem láttam ilyet egyébként magyarországon... mondjuk biztos barlangban éltem.

A blog meg még mindig állat, a képek továbbra is szuperek, az a hagymás vekni odaver nagyon.
(És a több, mint testőrt meg mindjárt letöltöm, de ez azért maradjon köztünk.) :)

motoroskonyhaja 2014.03.11. 08:35:17

@Th's child: Hát a barlang tényleg jó hasonlat :) Általában kocsonyaszezonban árulnak a boltok sertésbőrkét. A fej, köröm és társai között kell keresni.
A hagymás vekit ki kell próbálni, nem nagy ügy az elkészítése és csak egy sütő kell hozzá :)
Ps: nem túl gyors az a tempó, amivel frissíted a blogod? :)

Warnika 2014.03.11. 11:22:46

szerinted lehet ezt úgy is csinálni, hogy eleve chips nagyságúra vágja az ember? pl 2x2 cm? vagy ilyesmi?

motoroskonyhaja 2014.03.11. 11:53:03

@Warnika: Persze hogy lehet! Csak akkor elmarad a tördelés szertartása :)
Ha eleve 2x2 cm nagyságúra vágod figyelj arra, hogy kell egy sütőpapír is a sütőrácsra (és arra tedd a darabokat), hogy megtartsa a bőrkét és ne essenek le sütés közben.

motoroskonyhaja 2014.03.12. 08:36:50

@Warnika: még egy gondolat: az ecetes-sós kombót még akkor kend rá a bőrkére amikor egészben van, mert így sokkal hatékonyabb és gyorsabb is, plusz a letörölgetésnél nem kell egyesével dolgozni a kis kockákon. Ha a törölgetés kész már vághatod is fel tetszés szerinti darabokra aztán jöhet az olaj.

lachatte 2015.02.01. 08:34:41

Két kérdés:
1. Ha jól veszem ki a képről, a bőrt belső felével lefelé kell a rácsra tenni. Kell forgatni menet közben?
2. Ha nem fogy el mind egyszerre, hogyan kell a kész snacket tárolni? Muszáj hűtőben, vagy lehet szobahőmérsékleten is? És mennyi ideig tartható el?
Köszi

motoroskonyhaja 2015.02.06. 20:00:55

@lachatte: 1. Tök mindegy melyik felével teszed a sütőbe, lévén az előkészített (azaz gyári) sertésbőrke mindkét oldala hasonlóan néz ki (azaz tényleg csak a bőr van, semmi más) a lényeg a posztban is leírt előkészítés. Nem kell forgatni .

2. Úgy tárold, mint egy normál snacket, nem szabad hűtőbe tenni, mert akkor felpuhul . A kibontott, de meg nem evett snacket sem teszed hűtőbe :) De nem fog maradni belőle :) hetekig tudod tárolni, de nem fog addig kitartani, amúgy langyosan a legfinomabb :)

Bármi kérdés van szívesen válaszolok!
süti beállítások módosítása