Vasárnapra húslevest?
2014. január 11. írta: motoroskonyhaja

Vasárnapra húslevest?

Persze ez már megint nem az a hagyományos, de miért is lenne. Amúgy is: hagyományos? Sajnos itthon a legtöbb ember csirkéből (a profibbak tyúkból) készítenek húslevest, a marhából készült kihalófélben van. Pedig ha húsleves, akkor az marhából jó. Tudják ezt a japánok is, hiszen az alábbi húslevest ők készítik. Nagyon gyorsan elkészül, tartalmas, sűrű leves, amit mindenképpen megéri elkészíteni.

ma05.jpg

Japán marhahúsleves tofuval és rizsecettel

Hozzávalók:
40 dkg marhacomb (keményen belekezdünk...)
2 doboz tofu (30 dkg-os csomagok)
2 érett paradicsom
2 kis fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ujjpercnyi friss gyömbér
2 evőkanál fehérbor
4 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál rizsecet
bors ízlés szerint

Elkészítése:
A húst csíkozzuk fel, majd sózzuk, borsozzuk. Rakjuk félre hadd élvezze a fűszerek társaságát. Egy wokban, vagy lábosban -minimális olajon- pirítsuk össze az aprított gyömbért és a szeletelt fokhagymát.

ma02.jpg

Ha kezd megpirulni mehet bele a hús.

ma03.jpg

Nagy lángon pirítsuk tovább, míg a hús is megpirul. Most mehet hozzá 1,2 l víz (csak így snassz, mezei módon) és a szójaszósz. Újból forraljuk fel és adjuk hozzá a darabolt paradicsomokat, a félfőre vágott vöröshagymát és a falatnyira szelt pórét. A paradicsom héját elvileg le kellene szedni, de én ezt sosem teszem. Keverjük át, vegyük lejjebb a hőt és közepes lángon főzzük 15-20 percig.

ma04.jpg

Az idő letelte után mehet bele minden, ami eddig kimaradt (fehérbor, rizsecet, falatnyira darbolt tofu). Csupán felforraljuk és már le is húzhatjuk a tűzről, a levesünk elkészült!

Rizsecettel kínáljuk (én most egy finom kínai fekete rizsecetet adtam mellé), a tetejére szórhatunk kivés friss újhagymát. Kitűnő, vitamindús és egyszerű recept, igazi lélekmelegítő. 

ma01.jpg

Jó étvágyat!

Ha további levesötleteket szeretnél nézd meg EZT vagy EZT esetleg EZT a postomat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr605752365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annmbp 2014.01.13. 21:25:56

Köszönöm!
Tofut elfelejtettem venni, de anélkül is szuper lett!

motoroskonyhaja 2014.01.14. 06:50:54

@annmbp: Nincs mit, örülök, hogy ízlett! A tofu tulajdonképpen -mivel semleges ízvilágú- az ízén nem változtat, csak laktatóbbá teszi a fogást (és egy kicsit fel is dobja az állaga miatt).

objekt678 2014.01.24. 19:24:23

A japánok az amerikai hadihajók megjelenéséig nem is ettek húst, hanem csak halat. ahhoz képest ma a marha- húsuk legdrágább a világon.
Én csak szegyet tudtam enni( azt sem én fizettem)...
A márványozottsága tényleg isteni szép volt, mint látvány, de $ 410/kg nekem egy kicsit sok volt.
Hát mindenkinek lelke rajta....
A filé kilója 750 €.. Ez pedig őrütség. Nem is vettem benne részt.
( Még ezt sem én fizettem volna, de itt megszakítottam a kapcsolatot.)

objekt678 2014.01.24. 19:46:07

A japán konyha igen finom, a japán ember precizítása bennem mindig elismerést vált ki( errefelé Európában a svájcit mondják pontosnak..csak mert nem ismerik a japánt...de azt te nálam jobban tudod, kedves Motoros.

Azonban váltig állítom, hogy a marhának a japán konyhában meggyökerezedtsége nincs, és nem is való oda.
Szerintem a marha hús nem japánt képviseli. A Kobe egy jó biznisz, de nem fedi le sem japán gasztronómiáját, sem magas kultúráját.

objekt678 2014.01.25. 20:14:59

Valószínűleg-akaratomon kívül- megbántottalak, tehát jobban kifejtem: nagyon ínyenc kajáid vannak. Szinte nincs olyan, minek elolvasása után ne kezdene el korogni a gyomrom, komolyan !
Rendkívül tetszenek a kajáid, nagyon jók a képek is, tartom azt, hogy őszseni vagy.
Ebből a levesből is szívesen kóstolnék, szavamra!
Korántsem trollkodni akartam, még egyszer elnézést kérek.

motoroskonyhaja 2014.01.27. 11:36:22

@objekt678: Kedves objekt678! Eszem ágában sem volt megbántódni, pláne megsértődni! Egyszerűen csak szabadságon voltam/voltunk a feleségemmel ezért nem válaszoltam :)
Nem is értem miért jutottál erre a következtetésre!?

Amúgy teljesen egyetértünk: a japán konyha szerintem sem a marhahúsról szól, én is -szó szerint- pár marhás receptet ismerek csak onnan (és ezek egyike sem a steak vagy bélszín-alapú). Ahogy írtam is az egyik japán posztban: japán alapvetően nagyon szegény ország volt, nem is jutott nagyon hús az asztalra (ergo ebben is egyetértünk ;)
Kobe marhát sosem próbáltam és nem is fogok, hacsak nem valaki más állja a számlát, hiszen irreálisnak tartom mind az ára, mind azt a mániát, ami körbelengi és látatlanban biztos vagyok benne annyival nem jobb, amennyivel többe kerül. Egy jó argentín marha viszont bármikor jöhet :)
Ahogy a most pénteken -szabin voltunk, megtehettük- erdőben, bográcsban elkészített füstölt vargányával dúsított káposztás bableves is, mégpedig úgy, ahogy Kárpátalján tanultam anno. Amúgy is kacérkodok Kárpátalja gasztronómiájának bemutatásával, hiszen amekkora divat manapság az erdélyi vagy a felvidéki konyha annyira nem ismerik a kárpátaljait. Legközelebb lehet, hogy ez a leves lesz a blogon. Igazi téli finomság. Vagy a nyarat idéző görög tengeri halleves? Majd még eldöntöm :)

objekt678 2014.01.29. 21:04:11

"füstölt vargányával dúsított káposztás bableves"
Hát ezt én, mint kajához elkötelezett olvasód KÖVETELEM, hogy részletezd.Jogom van hozzá, hogy ezen csemegézzek ! Képekkel, ha lehet ! Amúgy is éhezni járok hozzátok, de ettől kifekszem: "füstölt vargányával dúsított káposztás bableves"
Ilyen nincs is!
KÖVETELEM A RECEPTET és a fényképeket, különben megtrollkodlak benneteket !
Persze ez vicc, de nyálbeindulásom korántsem az. A vargányák nálam az ízek csúcsai. Sikerült is egyszer farkastinórut szednem okkerszínű vargánya helyett, de kosárnyit ám ! :)))

objekt678 2014.01.29. 21:24:53

Most negyed tíz van. Ilyenkor már aludni szoktam. A vargányát amúgy simán, serpenyőben sütve, borssal fűszerezve, sóval ízesítve is imádom, na de "füstölt vargányával dúsított káposztás bableves" ez teljesen kiüt. Fantasztikus lehet ! Éhes vagyok !!! Éhes lettem ! (2013 áprilisa és decembere között 21 kilót sikerült úgy leadnom, hogy este már nem ettem. Ilyen receptek után viszont megingok..)
Kedves Mororos család ! Bűnösök vagytok !

Hogy is van akkor ez a recept ?!
süti beállítások módosítása